Povestea celui mai vechi dispensar din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din dispensarul de la Orlat, din anul 1933 - Foto arhiva personală Ioan Părean
Imagine din dispensarul de la Orlat, din anul 1933 - Foto arhiva personală Ioan Părean

În comuna Orlat din judeţul Sibiu funcţionează, încă din secolul al XVIII-lea, un dispensar considerat drept cel mai vechi din România.

Istoria dispensarului de la Orlat începe undeva în jurul anului 1775, perioadă în care în comuna aflată la aproximativ 30 de kilometri de Sibiu a fost sediul Regimentului I de graniţă român. 

“Dacă cel mai vechi dispensar este plasat pe terioriul comunei Orlat, care în sec XVIII a fost sediul regimentului I de graniţă român, atunci putem să precizăm că el a fost şi este în acelaşi loc de atunci. Că în cadrul regimentului, la sediul regimentului funcţiona un chirurg, un subchirurg plus câteva persoane care se ocupau de acest dispensar apare pentru prima dată într-un fel de listă inventar apărută în anul 1777 prin care se trece toată organizarea regimentului şi cu aceşti chirurgi şi subchirurgi, cu dispensarul. 

Dispensarul a funcţionat şi funcţionează în continuare pe acelaşi loc. El acum este plasat la nord de calea ferată care străbate localitatea Orlat, după aceea urmează o casă particulară şi fosta casă grănicerească care a fost ridicată în timpul grăniceriei, respectiv în 1784. 

În curtea dispensarului era şi un grajd în care probabil că aveau trăsuri sau atelaje pentru transportul bolnavilor din companiile regimentului, regimentul era compus din 12 companii, erau de la Haţeg, din zona Haţegului, până în zona Zărneştiului de astăzi. Era organizat pe 2 batalioane, fiecare la rândul lui era organizat pe câte 6 companii. Batalionul I era la Haţeg, şi acolo aveau un subchirurg, cum apare în documente, şi al doilea era la actuala localitate Recea, şi acolo iarăşi aveau un subchirurg şi probabil ceva personal auxiliar care se ocupa. Fiecare răspundea pe o suprafaţă a regimentului, la Orlat fiind sediul regimentului, cu comandanţi, militari”, explică Ioan Părean (58 de ani), istoric şi un pasionat cercetător al istoriei Orlatului. 

Document din 1940: dispensarul funcţionează „în cele mai bune condiţiuni”

Finalizarea completă a dispensarului este menţionată într-un document datând din anul 1940, păstrat în arhiva primăriei din Orlat. Documentul este un proces verbal al Prefecturii Sibiu şi a fost întocmit în iunie 1940.  

„O cinste deosebită comunei Orlat le face terminarea complectă a dispensarului care funcţionează în cele mai bune condiţiuni sub îngrijirea şi îndrumarea medicului de circumscripţie. 

Recomand ca grajdul din curtea dispensarului să fie transformat în baie comunală pentru care s-a prevăzut în bugetul comunei suma de 100.000 lei iar Serviciul sanitar 60.000 şi instalaţia baei. Aştept înfăptuirea în cel mai scurt timp”, se arată în documentul citat. 

Dispensar comunal în comunism: internări şi sală de naşteri

Cel mai vechi dispensar din România a fost unul evoluat pentru o unitate sanitară la ţară, în perioada comunistă. 

„Clădirea aia aşa a fost, atâta că s-au băgat termopane, dar cabinetele de când eram copilă aşa le ştiu. Când eram tânără se şi interna acolo, era un cabinet, tot o sală, în care se şi internau oamenii. Când eram eu fetişoară într-una din camere se făceau internări pentru pacienţii care nu erau chiar bolnavi grav, se făcea tratament, erau paturi – tratamente mai uşoare, şi de aprinderi acolo, le făcea injecţii, eram de vreo 16 ani când m-am dus, era Gheorghe Afurici internat”, rememorează zâmbind Maria Pop (68 de ani), o localnică din Orlat. 

Dispensarul avea nu doar sală pentru internări, ci şi casă de naşteri unde femeile îşi aduceau pe lume micuţii asistate de o moaşe. Maria Pop, care şi-a adus pe lume primul copil la Orlat, în 1967, spune că respectiva casă de naşteri s-a desfiinţat undeva în 1970, iar femeile au mers apoi să nască la Sibiu. 

„Era casa de naşteri, aici am născut primul copil, nu mergea nimeni numai Doamne fereşte cazuri grave la Sibiu, venea salvarea. Am născut cu moaşa, era moaşa anume angajată. Al doilea copil l-am născut la Sibiu, că pe urmă nu a mai fost”, rememorează femeia. 

Amintiri din dispensar: vaccinul cu 24 de ace

Şi Elena Bădilă (52 de ani), actualmente bibliotecară la Orlat, păstrează în minte imaginea dispensarului din copilărie. Interiorul era vopsit tot în alb, pe jos era linoleum, încălzirea se făcea cu sobe cu lemne. 

Pe lângă amintirea vaccinurilor femeia o păstrează şi pe cea a soţiei medicului de atunci, o femeie extrem de elegantă, profesoară de istorie. 

„Ne duceam acolo de ne făceau vaccinurile, erau vaccinuri obligatorii cu 24 de ace, era o chestie rotundă şi în ea avea ace şi te înţepa o dată, era ca un test pentru plămâni, şi ştiu că doamna era în curte, avea o masă şi bea cafea şi noi ne zgâiam la ea ca la avioane străine, o doamnă coafată, cu păr vopsit, la ţară, era un lucru mare, ne uitam la ea, o divinizam, şi la şcoală venea gătită, era  profesoară de istorie”, povesteşte, zâmbind. 

Medic în cel mai vechi dispensar din România: „Este un sentiment de mândrie”

Doi medici de familie lucrează astăzi în dispensarul de la Orlat, alături de asistente medicale. Medicul Ioan Ioani are 61 de ani şi vine la cabinetul de la Orlat de aproape 30 de ani. 

Vorbeşte cu drag şi cu mândrie de locul de muncă de care e extrem de ataşat, de clădirea care a rămas, ca şi structură, aproape la fel ca în urmă cu mai bine de 200 de ani, chiar dacă acum interiorul e modernizat, reabilitat.  

„Din câte ştiu clădirea era funcţională la 1774, e cel mai vechi dispensar, clădire care serveşte ca şi unitate medicală din România. Lucrez aici de 28 de ani, dacă am scoate grupul sanitar, camera de gardă şi camera asistentelor ar fi la fel. Eu am fost în multe spitale, şi arată frumos al nostru, zidurile au peste jumătate de metru grosime, când a fost făcută clădirea a fost bine făcută. Este un sentiment de mândrie, şi suntem şi un colectiv închegat, de 25 de ani suntem tot aceeaşi formaţie”, spune medicul Ioan Ioani. 

Vă mai recomandăm: 

FOTO Dinastia căldărarilor din Brateiu, de la cort la casă şi de la lei la euro

FOTO VIDEO Ghiţă, ciobanul cu acoperire naţională 

GALERIE FOTO Ultimii saşi din Richiş

FOTO Sibianul Cătălin Mustăţea, singurul român ales consilier la alegerile locale din Italia

VIDEO FOTO O poveste cum rar întâlneşti în România. Lecţia de viaţă a familiei Rotaru: creşte 10 copii, toţi talentaţi, toţi premianţi

Lecţie de implicare: Cum a refăcut complet o doctoriţă secţia unui spital de stat, fără niciun leu de la buget

SCHIMBĂ ROMÂNIA Un fost alcoolic, „îngerul“ celor dependenţi

FOTO VIDEO Învăţătoarea care a şcolit un întreg sat de romi

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite