Rompetrol a primit autorizaţie pentru explorarea unui depozit de hidrocarburi. APM dă asigurări că nu este vorba despre gaze de şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Rompetrol a primit autorizaţie de mediu pentru explorare unei suprafeţe de 1.600 de metri în comuna sătmăreană Moftin, după ce testele efectuate în 2012 în parteneriat cu compania canadiană Winstar au indicat prezenţa unor acumulări de hidrocarburi. APM dă asigurări că nu e vorba de gaze de şist.

Grupul Rompetrol a primit luna aceasta autorizaţia de mediu pentru a efectua activităţi de explorare în comuna sătmăreană Moftin însă primele teste care au indicat prezenţa unor acumulări de hidrocarburi au fost efectuate în 2012, în parteneriat cu compania canadiană Winstar Resourses. La acea vreme forajul a fost efectuat cu două sonde de explorare în localităţile Mădăraş şi Moftinu, dar s-a confirmat prezenţa unor hidrocarburi doar la Moftin.

Directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy a dat asigurări că proiectele nu vizează gazele de şist, iar impactul asupra factorilor de mediu va fi diminuat şi limitat.

“În actele administrative emise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare pentru aceste foraje sunt stabilite condiţiile de realizare a proiectului  astfel încât impactul asupra factorilor de mediu să fie diminuat şi limitat. Deasemenea este precizat ca şi condiţie că proiectele nu vizează gazele de sist”, explică directorul APM, Elisabeta Bekessy.

Acordul de mediu a fost dat pentru următoarele foraje de explorare-evaluare: 1001 Moftinu, 1002 Moftinu şi 1002 bis Moftinu care se vor realiza prin metoda rotativă, metodă clasică de forare.  Pentru aceste foraje există încheiat acordul de concesiune petrolieră aprobat prin hotărârea de Guvern nr.1335/2004 şi pentru care sunt emise avize din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Terenurile pe care sunt amplasate forajele sunt închiriate de la proprietari persoane fizice.

Perimetrul are 3.000 kilometri pătraţi

Perimetrul din Satu Mare are o suprafaţă de 3.000 de kilometri pătraţi şi se află în concesiunea Rompetrol din 2004. 

În prezent, compania deţine în concesiune cinci perimetre de explorare, în Satu Mare, Zegujani, Greşu, Nereju şi Focşani.

5, 5 milioane de dolari

Grupul Rompetrol a investit în perioada 2009-2010 peste 5,5 milioane dolari pentru explorarea zonelor cu potenţial petrolifer. Grupul Rompetrol este controlat de compania KazMunaiGaz din Kazahstan.

Realizate în parteneriat cu Winstar, subsidiară a Winstar Resources Canada, cele doua foraje din 2012 în perimetrul Satu Mare au obţinut rezultate promiţătoare pentru sonda Moftinu 1000 (1600 metri) şi negative pentru sonda Mădăras 109 (1700 metri). 

Vă recomandăm şi

Petrom a descoperit un zăcământ de ţiţei în Marea Neagră. În 2012 anunţa, împreună cu Exxon, descoperirea unui zăcământ de gaze naturale

Nicolescu: „Să nu fim surprinşi dacă o firmă din România va face în curând o descoperire de ţiţei sau gaze naturale“. Romgaz caută hidrocarburi cu Lukoil

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite