Dependenţa de cumpărături: cum se explică şi cum se tratează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dependenţii de cumpărături încearcă, prin obiectele achiziţionate, să acopere un gol, o nevoie socială. În cele mai multe cazuri este vorba de lipsa de atenţie din partea celorlalţi sau de lipsa de afecţiune. 9 din 10 dependenţi sunt femei.

Dependenţa de cumpărături este relativ recentă în sociatetate şi s-a dezvoltat odată cu explozia marketingului şi a strategiilor de publicitate a marilor magzine. Există mai multe definiţii pentru dependenţa de cumpărături, în funcţie de factorii care au influenţă asupra comportamentului uman. Cei care cedează ispitelor externe într-o capcană întinsă de vânzători ajungând să dezvolte o astfel de dependenţă.

„A face cumpărături în ziua de astăzi a trecut peste faza de ideea de a face cumpărături pentru nevoile zilnice. Deja a face cumpărături intră însfera distracţiei, a socializării, a încrederii, de a astupa un anumit gol, ceea ce ne duce în cu totul o altă sferă. Aici se pune întrebarea unde este problema, dacă zicem că e distracţie şi socializare. Nu e nici o problemă dacă nu devenim sclavi şi nu intrăm în acest vârtej al cumpărăturilor. Din această fază totul se transformă în depedentenţă. Psihologii şi psihiatrii discută despre această dependenţă în termeni de tulburare mentală, de un comportament compulsiv. Încă nu s-a pus ştampila de boală pe ea, dar se discută despre o boală contemporană”, afirmă psihologul Călin Secan.

Conform studiilor, raportat pe sexe, femeile sunt cele mai vulnerabile acestei dependenţe, din 10 persoane dependente, nouă fiind femei şi doar unul bărbat. La baza aceste dependenţe stau mai multe lucruri. În cazul tinerilor, psihologii afirmă că e o metodă de a ieşi în evidenţă, de a primi atenţie din partea celorlalţi şi de a arăta că au un anumit nivel social care să îi ajute să se impună în societate. În cazul adulţilor deficienţa care duce la această dependenţă este mai profundă, fiind vorba despre lipsa de încredere în sine şi despre lipsa de afecţiune.

Pentru cei care suferă de această dependenţă există şi câţiva primi paşi care pot fi făcuţi pentru a limita dependenţa, iar în timp de a o vindeca.

„Primul aspect este cel comportamental, prima strategie de rezolvare este o analiză a stilului de cumpărături. Este foarte simplu de zis, dar este foarte important să ne facem un buget personal în ceea ce priveşte cumpărăturile, care sunt nevoile. Totul începe de la conştientizarea pentru nevoia noastră. Al doilea pas este inventarierea bunurilor pe care le avem acasă, pentru a şti ce avem, pentru a nu achiziţiona nimic în plus. Poate am deja cinci perechi de pantaloni, să nu îmi mai iau pantaloni, să îmi iau un sacou că vine primăvara, e un exemplu. După aceste două lucruri este important să ne facem necesarul pentru perioada imediat următoare. Aici nu ne gândim pe termen lung, ci pe termen scurt, pentru că peste 2-3 luni îmi schimb nevoile, constituţia fizică”, explică psihologul Călin Secan.

Acesta mai recomandă ca, dacă avem un prieten despre care ştim că e mai cumpătat, mai zgârcit, e bine să fie luat cu voi pentru că el va contrabalansa dependenţa. De asemenea se mai recomandă şi amânările în acest caz, care duc de obicei la anularea a ceea ce se voia cumpărat, mai ales în cazul obiectelor scumpe, care ar supraîncărca bugetul.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite