Cum să faci ciorbă aromată de gâscă. Reţetă ungurească din pusta Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gâsca, pasăre de casă generoasă în carne pentru gătit, este una dintre cele mai bune pentru preparatul ciorbelor.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că nimic nu e mai bun decât o zeamă densă făcută cu carne de gâscă, aromată, cu grăsime multă deasupra, uşor picantă, dreasă cu hrean şi cu ulei de măsline, leuştean şi mult pătrunjel verde.

Uica Mihai susţine că are reţeta de la nişte unguri din pusta Banatului şi garantează că dacă o pregătiţi de prima dată, exact aşa cum vă povesteşte mai jos, o să repetaţi experienţa de câte ori puteţi.

“Carnea gâştii - spinare, aripă cu os tare, gâtul şi o pulpă măcar - o tai bucăţele potrivite, ca să încapă câte două  la fiecare blid.Separat cureţi şi tai cubuleţe: câţiva morcovi  ( nu mulţi că taie dulceaţa cărnii), rădăcini de pătrunjel, o ceapă roşie cu miez iute, păstârnac şi o poală întreagă de ardei kapia. Astea toate le căleşti cu ulei de măsline doar un picuţ şi la foc iute ca să nu lase zeamă, ci doar să se perpelească.

Stinge cu apă cât să acopere şi încă o dată pe atât, dă-i focul molcom şi du-te un ceas să bei pălincă ori să înveţi ungureşte. Şi când te-ai întors, verifică dacă pică de pe os carnea gâştii şi înseamnă că ai treaba făcută.

Am uitat de mirodenii să te învăţ, foarte simplu, doar sare cu măsură şi boabe de piper. Altceva nimica, dresătura acum vine. În câteva linguri de ulei, la foc iute, rumeneşti două linguri cu vârf de boia adevărată, din aia bozgorească, nu praf de cărămidă, dar cu grijă, învârtind mereu cu lingura de lemn să nu ţi se înegrească boiaua ci doar să se încingă bine.

Şi aşa, o torni în zeama fierbinte, ostenind-o cu polonicul iar zeama va începe să bălborosească şi să stropească. Acum de-abia are rostul ei şi s-a făcut ciorbă bozgorească de adevărate-lea. Şi nu îţi mai rămâne decât un lucru de făcut, după ce ai tras oala de pe foc. Să razi, pe cea mai fină răzătoare pe care o ai tu în bucătărie, hrean din belşug să capete zama o aromă de drum spre iad şi de capăt de lume. Şi mai pică câţiva stropi de ulei de măsline, nu fi zgârcit, şi râdnuieşte o ploaie de leuştean şi pătrunjel tocat în fiertură.

Şi după ce o să mănânci două blide şi încă unul, cu pită legumită ca să încapă gâsca mai mult în burdihan, să cânţi Ozosep, ozosep ochi neco semechec şi să îţi spui în gând: al dracului om uica ăsta!!!”, spune bucătarul.
 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite