Funeraliile Reginei Ana la Peleş. Reprezentanţi ai autorităţilor din România şi din Republica Moldova prezintă condoleanţe Familiei Regale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sicriul cu trupul Reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare de la Peleş FOTO familiaregala.ro
Sicriul cu trupul Reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare de la Peleş FOTO familiaregala.ro

Preşedintele Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova sunt doar două dintre oficialităţile care au prezentat miercuri, la Sinaia, condoleanţe Familiei Regale. Sicriul cu trupul Reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare al castelului Peleş

UPDATE ORA 17.30

Ceremoniile funebre organizate de Casa Regală au continuat miercuri la Castelul Peleş din Sinaia cu vizitele oficiale de prezentare a condoleanţelor. Conform programului anunţat, la catafalcul Reginei Ana, depus în Holul de Onoare de Peleş, au ajuns numeroase autorităţi.

Astfel, potrivit protocolului regal, între orele 10.00 şi 12.00, la Peleş au venit reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale, iar între 12.00 şi 14.00, reprezentanţi ai instituţiilor statului.

Intervalul 14.00 - 16.00 a fost rezervat Instituţiei Prezidenţiale, Preşedinţiei Republicii Moldova, membrilor Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, membrilor Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova. Între 16.00 şi 18.00, şi-au prezentat omagiile reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale credinţei.

Iohannis: „Regina Ana, exemplu de loialitate“

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Sinaia miercuri dimineaţă, mai devreme decât prevedea ceremonialul. Şeful statului a fost întâmpinat, la fel ca în cazul majorităţii oaspeţilor, de Principesa Margareta, Custodele Coroanei, şi de soţul acesteia, Principele Radu. Klaus Iohannis a depus o coroană de flori şi a scris în cartea de condoleanţe deschisă încă de zilele trecute la Castelul Peleş. 

sicriu peles regina ana foto familiaregala.ro

Holul de Onoare al Castelului Peleş unde a fost depus sicriul cu trupul Reginei Ana FOTO familiaregala.ro

„Simplitatea şi căldura umană a Reginei Ana, precum şi exemplul personal de comportament şi loialitate o aşază între simbolurile României contemporane. În aceste momente de adâncă tristeţe, am fost astăzi la Castelul Peleş pentru a transmite condoleanţele mele întregii Familii Regale. Dumnezeu s-o odihnească în pace!“, a fost mesajul preşedintelui Iohannis după vizita la Sinaia.

Omagii din ţară şi din străinătate

În cursul dimineţii de miercuri, la Peleş au ajuns numeroşi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti. Ambasadorii Germaniei, Marii Britanii, Italiei, Franţei, Japoniei, Statelor Unite ale Americii, Elveţiei, Spaniei, Rusiei, Cehiei etc au prezentat condoleanţe şi au depus coroane la Castelul Peleş. Gesturi asemănătoare au venit şi din partea mai multor ministere şi grupuri parlamentare, deputaţi şi senatori. 

Printre cei care au ajuns miercuri după-amiază la Sinaia s-a numărat şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi soţia acestuia, întâmpinaţi de Principesa Margareta şi Principele Radu. Pe 13 august, în ziua înmormântării Reginei Ana, a fost decretat doliu naţional şi în Republica Moldova. La ora 10.00, în aceeaşi zi, în toată Republica Moldova se va ţine şi un moment de reculegere.

Tot în cursul după-amiezii, cu o întârziere de aproximativ 45 de minute, provocată de şedinţa de Guvern de miercuri, la Castelul Peleş a ajuns şi premierul Dacian Cioloş, însoţit de mai mulţi miniştri.

Domeniul Peleş a fost închis două zile

Sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei Ana a fost adus marţi, 9 august, în România, pe Aeroportul Otopeni şi apoi la Sinaia, unde a fost depus în Holul de Onoare al castelului. 

sicriu peles regina ana foto familiaregala.ro

Sicriul va fi dus la Palatul Regal din Bucureşti FOTO familiaregala.ro

Într-o tăcere aproape mormântală, în care singurele sunete care se puteau auzi erau doar zgomotele produse de paşii militarilor care au purtat sicriul pe umeri, acesta a fost dus de la maşina mortuară până la castel. Apoi, uşile rezervate doar pentru intrarea Familiei Regale în castel s-au închis şi aşa au şi rămas, până miercuri seară.

Pentru primirea oficialilor care au prezentat condoleanţe a fost folosită, miercuri, o altă intrare.
În cele două zile de funeralii de la Sinaia, castelul şi domeniul regal au fost închise publicului. Nici presa, cu excepţia fotografilor Casei Regale, nu au avut decât acces parţial în Holul de Onoare şi pe terasele Castelului Peleş.

Primele funeralii regale din ultimii 78 de ani

Ultimele funeralii regale din România au fost organizate în iulie 1938, la moartea Reginei Maria, soţia Regelui Ferdinand şi bunica Regelui Mihai. Regina Maria a murit pe 18 iulie în Castelul Pelişor din Sinaia, iar pe 19 şi 20 iulie, a fost aşezată pe un catafalc, în Holul de Onoare al Castelului Peleş, într-o ceremonie similară celei organizată pentru Regina Ana.

De asemenea, funeraliile regale din urmă cu 78 de ani au continuat la Palatul Regal din Bucureşti şi la Curtea de Argeş. Conform ultimelor dorinţe ale Reginei Maria, doliul a fost violet, iar florile au fost roşii. 

Programul ceremoniilor din zilele următoare

Miercuri seară, corpul neînsufleţit al reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Palatul Regal din Bucureşti, unde a fost depus în Sala Tronului. Ceremonia va fi însoţită de un scurt ceremonial militar şi religios cu un caracter privat.

Joi şi vineri, 11 şi 12 august, în intervalul 08.00 – 22.00,  toţi cei care doresc să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana sunt aşteptaţi în Sala Tronului, unde intrarea va fi liberă, însă condiţionată de respectarea câtorva reguli, precum ţinuta decentă, în culori închise sau interdicţia de a fuma, de a fotografia sau filma. De asemenea, nimeni nu va putea depune personal florile la catafalc, acestea urmând a fi aşezate în grădina din faţa palatului ori pe trotuarul clădirii.

Înhumarea este programată pentru după-amiaza zilei de sâmbătă, 13 august, la Noua Catedrală de la Curtea de Argeş, nu înainte de o ceremonie religioasă în faţa Palatului Regal şi parcurgerea cu viteză redusă, de către cortegiul funerar, a traseului Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf.

La funeralii şi-au anunţat prezenţa şi membri ai familiilor regale străine, numele lor urmând a fi anunţate joi, 11 august. 


UPDATE ORA 15.45

Premierul Dcaian Cioloş a ajuns în jurul orei 15.45 la Castelul Peleş din Sinaia, mai târziu cu aproape o oră faţă de cea anunţată iniţial. Întârzierea a fost cauzată de şedinţa de Guvern de miercuri. 

ORA 14.30

Programul funeraliilor Reginei Ana a continuat miercuri, la Castelul Peleş, cu vizite ale oficialităţilor şi reprezentanţi ai instuţiilor, care au transmis condoleanţe Familie Regale.

Printre cei care au ajuns la Sinaia s-au numărat preşedintele Klaus Iohannis, dar şi Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, senatori, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai ambasadelor.

„Simplitatea şi căldura umană a Reginei Ana, precum şi exemplul personal de comportament şi loialitate o aşază între simbolurile României contemporane. În aceste momente de adâncă tristeţe, am fost astăzi la Castelul Peleş pentru a transmite condoleanţele mele întregii Familii Regale. Dumnezeu s-o odihnească în pace!“, a fost mesajul preşedintelui Iohannis după vizita la Sinaia. 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei Ana a fost adus marţi, 9 august, în România, pe Aeroportul Otopeni şi apoi adus la Sinaia, unde a fost depus în Holul de Onoare al castelului, unde va rămâne până miercuri seară.

Într-o tăcere aproape mormântală, în care singurele sunete care se puteau auzi erau doar zgomotele produse de paşii militarilor, sicriul a fost purtat de la maşina mortuară până la castel. Apoi, uşile s-au închis şi aşa vor şi rămâne pentru public, la Peleş.

În cele două zile de funeralii de la Sinaia, castelul şi domeniul regal au fost închise publicului.

Ultimele funeraliile regale din România au fost în iulie 1938, la moartea Reginei Maria, soţia Regelui Ferdinand. Maria a murit pe 18 iulie în Castelul Pelişor din Sinaia, iar pe 19 şi 20 iulie, a fost aşezată pe un catafalc, în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Conform ultimelor sale dorinţe, doliul a fost violet, iar florile au fost roşii. 

Funeraliile continuă la Bucureşti

În cursul serii de miercuri, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal din Bucureşti.

Joi şi vineri, 11 şi 12 august, toţi cei care doresc să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana sunt aşteptaţi în Sala Tronului, unde intrarea va fi liberă, însă condiţionată de respectarea câtorva reguli, precum ţinuta decentă, în culori închise sau interdicţia de a fuma, de a fotografia sau filma.

La funeralii şi-au anunţat prezenţa membri ai familiilor regale străine, numele lor urmând a fi anunţate joi, 11 august.

Sâmbătă, 13 august, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi dus la Curtea de Argeş, unde, în aceeaşi zi este programată ceremonia de înhumare.

Pe aceeaşi temă

FOTO VIDEO Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost adus la Castelul Peleş

Evenimente anulate şi program special la Castelele Peleş şi Pelişor pentru funeraliile Reginei Ana

Sicriul cu trupul Reginei Ana va fi depus marţi la Castelul Peleş. Programul ceremoniilor

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite