Rădăcina de pătrunjel şi curele de slăbire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Agrointel
Sursă foto: Agrointel

Pătrunjelul, banala legumă utilizată ca plantă medicinală încă dinainte de ajunge să fie consumată ca aliment, este o excelentă sursă de fitonutrienţi. Pătrunjelul poate fi de mare ajutor şi în curele de slăbire, mai ales dacă vorbim de rădăcină.

Pătrunjelul de rădăcină (Tuberosum), folosit ca legumă aromatică, la fel ca cel cultivat pentru frunze (Crispum), are numai 36 cal/100 g şi asigură, la fiecare 100 de grame, procente mai mult decât satisfăcătoare din DZR de fitonutrienţi (220% din vitamina C, 281% din vitamina A, 14% din calciu şi 77,5% din fier, dacă ne referim doar la cei mai cunoscuţi).

„Rădăcina are efect expectorant, diuretic, tonic, antioxidant, stomahic, carminativ, hipotensiv, antispastic şi este excelentă pentru stimularea digestiei şi a tranzitului intestinal (combate constipaţia).

Poate fi utilizată sub formă de suc, de salată, dar şi de decoct, un preparat cu efecte puternic diuretice şi uşor sudorifice, care ajută la eliminarea excesului de apă din ţesuturi, favorizând activitatea rinichilor şi ajutând la eliminarea microlitiazei. Specialiştii în fitoterapie îl recomandă în curele de slăbire periodice, inclusiv în caz de obezitate. 

Avem nevoie de şase rădăcini de pătrunjel de mărime medie, spălate bine, dar nedecojite, pe care le  punem la fiert, în trei sferturi de litru de apă clocotită. Se lasă la foc mic, vreme de 15-20 de minute, după care se filtrează. Preparatul rezultat se bea cât mai cald posibil, pe stomacul gol, în una-două reprize”, explică Elena Badea.
 

Decoctul de pătrunjel are, de asemenea, efecte de reducere a apetitului alimentar. În curele de slăbire este indicat să se consume cu 5-10 minute înainte de masă. 
 

Ce contraindicatii are preparatul

Înainte de a începe o cură de slăbire cu decoct de pătrunjel, cereţi sfatul medicului, pentru că preparatul are câteva contraindicaţii de care este bine să ţineţi cont.
 

„Nu se recomandă consumul în timpul sarcinii, pentru că poate determina contracţii uterine. În doze mari poate cauza afecţiuni ale ficatului. De asemenea, preparatele din rădăcină de pătrunjel pot avea efecte iritante la nivelul rinichilor”, încheie Elena Badea.

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm să nu vă trataţi singuri şi să cereţi sfatul unui medic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite