Ping-pong cu Vila Florica între Ministerul Culturii şi Senat: CJ Argeş îi amăgeşte pe moştenitorii Brătienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila Florica
Vila Florica

Consiliul Judeţean Argeş nu cumpără conacul Brătienilor de la Ştefăneşti, dar nici nu-i lasă pe moştenitori să-l vândă, sub pretextul unei iniţiative prin care cere Ministerului Culturii să achiziţioneze Vila Florica. Asta, în condiţiile în care Ministerul Culturii şi-a declinat deja dreptul de preemţiune asupra imobilului şi a lăsat la latitudinea CJ Argeş cumpărarea sau nu a Vilei Florica.

De trei ani, moştenitorii Brătienilor aşteaptă ca oficialii CJ să se hotărască sau nu dacă le cumpără conacul de la Ştefăneşti - clădire istorică în care renumita familie de liberali a luat decizii importante pentru ţară. În imobil funcţionează încă, în baza unui contract de comodat, Centrul de Cultură Brătianu, instituţie aflată în subordinea aceleiaşi autorităţi judeţene, însă proprietarii clădirii sunt hotărâţi ca după 31 decembrie să nu mai prelungească acest contract.

La Florica s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români- Brătianu

Ping-pong cu Vila Florica între Ministerul Culturii şi Senat.  CJ Argeş 
îi amăgeşte pe moştenitorii Brărienilor cu o iniţiativă 
fără şanse de concretizare
Ping-pong cu Vila Florica între Ministerul Culturii şi Senat.  CJ Argeş îi amăgeşte pe moştenitorii Brărienilor cu o iniţiativă fără şanse de concretizare

„De trei ani, de când suntem proprietari, le-am lăsat la dispoziţie gratuită Vila Florica, iar ei, de trei ani de zile, nu se hotărăsc dacă o cumpără, cu toate că le-am făcut o reducere substanţială, de până la 1.85 mil euro, şi nici nu ne lasă pe noi să o vindem. După expirarea actualului contract de comodat, nu vom mai semna altul şi vom considera că locuiesc acolo ilegal”, spune Alexandru Missirliu, reprezentantul a trei dintre moştenitoarele Brătienilor - Michele Misirliu, Ana Maria Schaffer şi Despina Leither, care, împreună, deţin 95,84% din domeniul Brătienilor de la Ştefăneşti, diferenţa de 4,16% aparţinând preotului Nicolae Brânzea, cel căruia Oana Brătianu i-a lăsat, după moarte, dreptul ei la moştenire.

Moştenitorii amneninţă că vor invoca reaua credinţă a autorităţilor judeţene pentru a putea vinde imobilul pe piaţa privată, de unde le-a fost făcută deja  ofertă de cumpărare. Este vorba ce cea venită din partea omului de afaceri piteştean Cătălin Ciobanu, dispus să dea 1,5 mil de euro pe conac. Cumpărătorul privat a câştigat concursul de oferte pentru Vila Florica,  organizat de Casa Artmark. Procedura îi dă dreptul să aibă prioritate în faţa altor investitori privaţi, însă nu şi în faţa Ministerului Culturii, a Consiliului Judeţean Argeş şi a Consiliului Local Ştefăneşti, care au, pe rând, drept de preemţiune asupra imobilului.

"Ni se pare o tărăgănare"

Până acum, doar Ministerul Culturii şi-a declinat acest drept, refuzând să dea pe Vila Florica 2,2 milioane de euro, ultimul preţ înaintat de moştenitori către această autoritate.Nici Consiliului Judeţean Argeş nu i-a convenit preţul, însă reprezentanţii instituţiei judeţene n-au zis nici că nu mai vor să cumpere Vila Florica.  Au susţinut că vor să-şi exercite dreptul de preemţinune, fără să dea însă vreun termen în care să o şi facă. Până acum, moştenitorii au sperat că pot obţine de la CJ mai mult decât le-a oferit Cătălin Ciobanu şi au aşteptat să vadă ce va întreprinde noul CJ, instalat după alegerile locale din vară. Şi, de aunci, tot aşeaptă.

„De două ori au fost convocaţi la notariat, la Piteşti, prin executorul judecătoresc şi niciodată n-au venit. Nici la a treia convocare, pe 25 octombrie, nu s-au prezentat. De data aceasta au motivat absenţa printr-un demers pe care l-au făcut către Senat. Ne-au trimis o informare prin care arată că au cerut Senatului României ca acesta să aprobe fonduri Ministerului Culturii, astfel încât Ministerul Culturii să dea Consiliului Judeţean bani ca să cumpere Vila Florica. Iar acum aşteaptă. Ni se pare o tărăgănare. Avem şi noi anumită vârstă, nu putem aştepta la infinit. Şi noi vrem ca Vila Florica să râmână la CJ Argeş, astfel încât Centrul de Cultură Brătianu să funcţioneze tot aici, dar nu pot s-o facă doar gratis. Sunt trei ani în care nu le-am cerut niciun ban, nu le-am cerut nimic”, mai spune Alexandru Misirliu, în numele moştenitorilor dispuşi să vândă Vila Florica pe piaţa privartă.

Omul de afaceri Cătălin Ciobanu spune însă că din primăvară nimeni nu l-a mai contactat în legătură cu oferta sa de cumpărare a Vilei Florica. Este în continuare interesat să achiziţioneze imobilul, în baza unui credit, însă nu-şi face speranţe prea mari pentru o finalizare recentă a acestui demers. Asta pentru că lucrurile sunt mult mai complicate decât par la prima vedere.

Pentru a-i vinde piteşteanului Vila Florica, pe cele 1,5 milioane de euro, moştenitorii trebuie să obţină o nouă declinare a dreptului de preemţiune din partea Ministerului Culturii, după ce ii va face şi acestuia oferta de 1,5 milioane de euro. Ulterior, procedura se va repeta cu CJ Argeş şi apoi cu  CL Ştefăneşti. Doar după ce vor obţine negaţii de la toate cele trei foruri pe respectiva ofertă de 1,5 milioane de euro, vila va putea fi vândută pe piaţa privată cu această sumă.

„E nevoie de negaţiile respective, pentru că fără ele n-are cum să vândă Vila Florica pe piaţa privată. Până acum, au negaţie de la Ministerul Culturii, dar pe 2,2 milioane. Ca să-mi vândă mie, le trebuie o negaţie pe 1,5 milioane, pentru că altfel Ministerul poate  să spună că şi el ar fi cumpărat vila dacă preţul cerut ar fi fost 1,5 milioane. Până acum, moştenitorii au sperat că vor obţine mai mult pe Vila Florica şi de aceea au luat doar negaţia pe 2,2 milioane de euro. Dar, acum, pentru obţinerea acelor negaţii pe 1,5 milioane de euro, trebuie să depună iar actele şi să reia procedura”, a mai spune omul de afaceri Cătălin Ciobanu.

Conducerea CJ Argeş e liniştită

„Precizăm că nu ne-a fost comunicată intenţia de a nu mai fi prelungit contractul de comodat pentru imobilul clădire aferent Ansamblului Conacul Brătianu - Florica de către proprietari”, precizează preşedintele CJ Argeş, Dan Manu. Şeful CJ  le cere moştenitorilor să mai aibă răbdare până la soluţionarea iniţiativei parlamentare, în care propriaetarii Vilei Florica nu par să mai creadă.

„În momentul de faţă, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Administraţia Publică şi Organizarea Teritoriului din Cadrul Senatului României, există propunerea legislativă privind achiziţionarea Ansamblului Conacul  Brătianu - Florica de către Ministerul Culturii (L493/2016). Faţă de acest aspect, instituţia noastră a înştiinţat proprietarii, solicitându-le ca dezbaterile în ceea ce priveşte procedura de vânzare a Ansamblului Conacul Brătianu - Florica să se amâne”, arată CJ Argeş.

Ba mai mult, miercuri, 7 decembrie, conducerea CJ Argeş a pomenit, într-o conferinţă de presă,  de susţinerea de care beneficiază iniţiativa legislativă  privind achiziţionarea conacului de către Ministerul Culturii, susţinere venită din partea unor academicieni români. Doar că, până acum, semnalele venite de la Senat nu sunt prea îmbucurătoare. „Dacă nu mă înşel, au fost două comisii din Senat care au dat aviz negativ şi nu înţeleg de ce se întâmplă asta, în condiţiile în care toată lumea recunoaşte că Vila Florica e monument de patrimoniu”, recunoaşte Dan Manu.

Familia Bratianu


Despre Vila Florica

În Vila Florica, de la Ştefăneşti, s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, iar clădirea-monument istoric pe care Argeşul o datorează primilor doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu, doi dintre oamenii politici care au avut un rol covârşitor în realizarea României moderne şi, totodată, doi pasionaţi constructori (mai ales Ion I. C. Brătianu) este rezultatul spectaculoasei transformări a unei case gândite iniţial pentru administrarea moşiei.



 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite