Nicola Inquieto, italianul acuzat că spăla banii mafiei italiene în România, a fost eliberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul de presă al IPJ Argeş confirmă, pentru Adevărul, că Nicola Inquieto a fost eliberat după ce joi, 26 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat recursul formulat în dosarul în care omul de afaceri italian a fost reţinut timp de 30 de zile în baza unui mandat european emis de Parchetul din Napoli – Direcţia Generală Antimafia.


ÎCCJ a amânat predarea lui Inquieto autorităţilor italiene până la soluţionarea celorlalte dosare deschise pe numele său, însă procedura extrădării continuă.

Potrivit Curţii Supreme, mandatul european de arestare provizorie nr. 9, din 13 aprilie 2018, urmează să fie pus în executare la data încetării motivelor care au justificat amânarea predării.

Chiar dacă a fost pus în libertate, italianul nu va avea acces la cele peste 200 bunuri pe care a fost instituit sechestrul şi nici nu va putea face transferuri de bani.

Ce se întâmplă cu apartamentele construite de firmele lui Inquieto, pe care piteştenii le plătesc în rate

Oamenii de bună credinţă care au contractat apartamente de la firmele lui Nicola Inquieto şi au plătit o parte din rate, dar n-au devenit încă proprietari, se tem că vor pierde şi banii plătiţi, şi locuinţele, după ce, în baza ordinului de indisponibilizare emis de Tribunalul Napoli din Italia, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Argeş au instituit sechestru asigurator pentru 209 bunuri imobile, printre care şi 85 de apartamente. Reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar i-au asigurat că nu vor fi lăsaţi cu ochii în soare, însă algoritmul procedurilor ce se aplică în astfel de cazuri arată că riscuri există.

„Aceşti oameni vor avea de făcut faţă unei măsuri de indisponibilizare instituită pe teritoriul României de către un alt stat. Pentru a se pune la adăpost, aceste persoane trebuie să îşi procure ceea ce se numeşte titlu executoriu, adică o sentinţă judecătorească împotriva societăţii care le datorează bani, lucru care nu este simplu. Pentru a obţine acest titlu executoriu, ei trebuie să dovedească faptul că societatea nu este capabilă să-şi execute obligaţia de a le livra apartamentul, un aspect care la acest moment nu este cert”, a explicat, pentru Adevărul, avocatul Liviu Stancu, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, la care au apelat deja o parte dintre creditorii dezvoltatorului imobiliar (furnizori), impacientaţi la rândul lor de nesiguranţa încasării sumelor datorate de firmele lui Nicola Inquieto.

„O bună bucată de vreme, nimeni nu-i va da afară”

Avocatul confirmă că există riscul ca aceşti oameni să-şi piardă apartamentele achitate parţial în care, cei mai mulţi dintre ei locuiesc deja.

„Există acest pericol, dar, deocamdată, o bună bucată de vreme, nimeni nu-i va da afară, cel puţin până când se va rezolva situaţia judiciară a persoanei cercetate penal şi a bunurilor sale. Dacă se va stabili că persoana respectivă nu este vinovată, se vor ridica sechestrele. Dacă va fi găsită vinovată, în funcţie de prejudiciu se va calcula ce cuantum din prejudiciu ar acoperi aceste apartamente. La unele dintre acestea, se poate ridica sechestrul, la altele nu. Problema scoaterii oamenilor din aceste apartamente s-ar putea pune în condiţiile unor condamnări definitive. Până atunci, pe bună dreptate, aceste persoane se întreabă ce să facă, întrucât, pentru că relaţia civilă între ei şi societatea comercială de la care cumpără apartamentul este în curs, ar trebui să-şi plătescă ratele, dar pe de altă parte îşi pun şi problema că în contextul dat, s-ar putea să nu mai obţină dreptul de proprietate asupra locuinţelor pe care le-au plătit parţial”, mai spune avocatul Liviu Stancu. 

La fel de îngrijoraţi sunt şi furnizorii firmelor lui Inquieto.

„O parte dintre furnizori sunt clienţii mei şi da, sunt îngrijoraţi, mai ales cei care au contractat valori foarte mari cu societatea şi care au de încasat sume foarte mari. Vom vedea ce probleme juridice vor naşte în urma sechestrelor şi ce tipuri de acţiuni judiciare vom întreprinde”, a mai explicat avocatul Liviu Stancu.

Acuzaţiile care i se aduc lui Inquieto

Reamintim că Nicola Inquieto este acuzat că a controlat, manipulat si transferat fluxuri financiare importante din România în Italia pentru a susţine o facţiune a mafiei italiene.

Potrivit DIICOT, "din materialul probatoriu a rezultat în mod clar probe care confirmă apartenenţa suspectului I.N. la clanul de tip mafiot Zagaria, fiind un membru important al acestui clan pe teritoriul României. Totodată, din conţinutul procedurii penale reiese că suspectul I.N. a finanţat printre altele şi sprijinit în mod concret deţinuţii clanului DEI CASALESI, o fracţiune a clanului de tip mafiot Zagaria. În cauză se efectuează activităţi complexe în vederea identificării şi strângerii de probe pentru savârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi grup infracţional organizat, respectiv asociere criminală de tip mafiot, aceasta din urmă raportată la legislaţia autorităţilor din Italia”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite