Cum a ajuns un poet din Argeş adjunct al ministrului Transporturilor. Lăudat de Arghezi, l-a avut în subordine pe Mihai Şora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Bănuţă (foto centru) a scris 16 volume de poezie FOTO: jurnaluldearges.ro
Ion Bănuţă (foto centru) a scris 16 volume de poezie FOTO: jurnaluldearges.ro

Autor a şaisprezece cărţi de poezie, participant la grevele de la Uzinele Griviţa din 1933 şi încarcerat timp de aproape doi ani, Ion Bănuţă a avut o viaţă demnă de un roman, ajungând la un moment dat inclusiv adjunct al Ministrului Transporturilor.

Ion Bănuţă s-a născut pe 7 noiembrie 1914 în satul argeşean Siliştea din comuna Căteasca. Imediat după absolvirea şcolii primare, Ion Bănuţă a plecat la Bucureşti pentru continuarea studiilor, ajungând în 1933 muncitor la Uzinele Griviţa.

Viitorul poet a participat la celebrele greve din februarie 1933, această perioadă marcându-i întreaga viaţă, inclusiv o mare parte din creaţia sa poetică de mai târziu. Ion Bănuţă a lucrat la Uzinele Griviţa timp de peste 9 ani, până în 13 decembrie 1942, când a fost arestat pentru participările sale repetate la mişcările muncitorilor din Capitală. A fost eliberat din închisoare pe 23 august 1944.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Ion Bănuţă a îndeplinit mai multe funcţii publice, cea mai importantă fiind aceea de adjunct al Ministrului Transporturilor. Din 1960, Ion Bănuţă s-a dedicat într-o măsură mai mare creaţiei sale poetice. Timp de opt ani, între 1960 şi 1968 a fost directorul Editurii pentru Literatură, redactor-şef la aceeaşi editură fiind atunci Mihai Şora. În cei opt ani cât a condus editura Ion Bănuţă, acolo au apărut sute de titluri memorabile din literatura clasică şi contemporană.

Colecţia ”Biblioteca pentru toţi” a cunoscut epoca de vârf datorită lui Ion Bănuţă

În timpul cât Ion Bănuţă a condus Editura pentru Literatură, faimoasa colecţie ”Biblioteca pentru toţi” a cunoscut epoca de vârf, nu mai puţin de 333 de titluri apărând între 1963 şi 1968, titluri publicate în milioane de exemplare.

Şi poeziile scrise de Ion Bănuţă s-au bucurat de aprecierile unor mari nume ale literaturii române. Tudor Arghezi, în cuvântul înainte la volumul La hotarul dintre lumi (1960), considera că „O sensibilitate pe cât de gingaşă pe atât de bărbătească caracterizează poezia lui Ion Bănuţă“. George Călinescu, în cuvântul înainte la Versuri, apărut în colecţia „Cele mai frumoase poezii“ a Editurii Tineretului (1963), spunea: „Tot ce la unii este clişeu, trosneşte la Ion Bănuţă ca flăcările şi şuieră ca vântul. Poemele sale, din ce în ce mai supravegheate artistic, sunt aşa de impetuoase şi mobile, încât altul, mai placid, ar scoate, din fiecare, zece poezii“.

Ion Bănuţă s-a stins din viaţă pe 30 decembrie 1986.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite