Condamnări cu închisoare pentru clanul care a tăiat ilegal 23.000 de copaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Andrei, liderul clanului care a comis dezastrul ecologic FOTO: Mihai Goţiu
Ion Andrei, liderul clanului care a comis dezastrul ecologic FOTO: Mihai Goţiu

Tribunalul Argeş a dat luni, 27 decembrie a.c., verdictul în celebrul dosar „Cheresteaua 1”, cu şapte persoane condamnate pentru că au tăiat ilegal 23.000 de copaci pe Valea Vâlsanului, în judeţul Argeş. Condamnările nu sunt definitive.

Şapte persoane au fost condamnate în dosar la închisoare cu executare sau suspendare, instanţa stabilind şi condamnări la plata de despăgubiri civile şi confiscări în valoare totală de peste 10 milioane lei. Vestea a fost anunţată de fostul senator USR Mihai Goţiu.

”O, CE VESTE MINUNATĂ”, de Crăciun şi Anul Nou! CONDAMNĂRI PENALE cu executare şi despăgubiri şi confiscări de peste 10 milioane de lei, pentru Mafia Pădurilor. Principalul condamnat m-a urmărit, anul trecut, în timp ce documentam tăierile ilegale de păduri de pe Valea Vâlsanului, pretinzând că ar fi... turist! 7 ani şi 6 luni de închisoare (cu executare) este pedeapsa primită de Andrei Ion, capul reţelei de tip mafiot care a ras pădurile de pe Valea Vâlsanului (din Munţii Făgăraş), din partea judecătorilor de la Tribunalul Argeş, ca primă sentinţă în Dosarul ”Cheresteaua 1”, deschis în 2016. În acelaşi dosar, Gheorghe Mihai, şef de district a fost condamnat la 4 ani de închisoare, cu executare, la fel ca şi pădurarul Vasile Uţă. Alţi cinci inculpaţi în dosar, printre care şi fiul lui Andrei Ion, au primit pedepse între 3 şi 4 ani (cu suspendare), iar unul a fost condamnat la amendă penală”, a scris Mihai Goţiu pe pagina sa de Facebook.

Cât de mari sunt pagubele

Dezastrul ecologic din Argeş a fost scos la iveală în premieră de către ”Adevărul” în 2016.

Liderul grupării care a obţinut profituri uriaşe din tăierile ilegale de arbori este Ion Andrei, zis „Brânză”, patronul firmei ANDRIS din comuna argeşeană Berevoieşti. Conform procurorilor, „în perioada 2008-2011, Andrei Ion a achiziţionat 767 hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră pentru care a plătit 1.697.040 lei şi 1,425 milioane euro cu sume provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, în condiţiile în care în cursul anilor 2010-2011, din prestarea activităţilor de muncitor necalificat/fasonator mecanic a obţinut un venit total net de 16.628 lei, iar între anii 2007-2010, din cedarea folosinţei bunurilor, a obţinut venituri între 12 şi 240 lei, sume infime raportate la cele plătite pentru achiziţionarea terenurilor cu vegetaţie forestieră”.

După cum scriu procurorii în rechizitoriu, în perioada 2008 – 2012, Ion Andrei a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafaţă de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Peşti şi Cumpăna – Vidraru), Nucşoara şi Lereşti, toate din judeţul Argeş. „Acesta a beneficiat de sprijinul inculpaţilor Trăistaru Ion, Mihai Gheorghe şi Uţă Vasile, în calitate de funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului (n.red.- un ocol silvic privat), care au avut rolul de a încadra arbori sănătoşi în produse accidentale I (arbori afectaţi de factori dăunători – rupţi, doborâţi, uscaţi, atacaţi de ipide etc.). Prin aceasta, inculpaţii au urmărit să dea o aparenţă de legalitate tăierilor ilegale de arbori”, mai spun procurorii.

Tot în perioada 2008-2012, Andrei Ion nu a înregistrat în evidenţele contabile banii încasaţi din vânzarea masei lemnoase, prejudiciind statul cu aproape 575.000 euro.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Dezastru ecologic în Argeş: cum a nenorocit clanul „Brânză” 23.000 de copaci şi a ţepuit statul cu ajutorul angajaţilor de un ocol silvic privat

Membrii Maroon 5, scrisoare către Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş: România are o moştenire naturală unică. Dorim să ne oferim sprijinul în protejarea ei


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite