Cine l-a trădat pe agentul mafiei siciliene în România. Falsul atentat ordonat de Camorra în Italia pentru a justifica trimiterea lui Inquieto la Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicola Inquieto, în momentul reţinerii de către poliţiştii români
Nicola Inquieto, în momentul reţinerii de către poliţiştii români

Cercetat în libertate pentru spălare de bani şi asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot, italianul Nicola Inquieto, care este membru al clanului mafiot Casalese, a fost turnat procurorilor de mai mulţi membri ai Camorra. Datele apar în rechizitoriul întocmit de către procurorii antimafia din Napoli.

Nicola Inquieto a venit în România în 2004 şi a construit un adevărat imperiu imobiliar, cu sute de apartamente şi terenuri, deţinând şi cel mai modern centru spa din Argeş. Nicola Inquieto (43 de ani) a fost în arest preventiv timp de două săptămâni ca urmare a unui mandat de arestare european emis de Direcţia Antimafia din cadrul Procuraturii Napoli. Împreună cu Nicola Inquieto (43 de ani) este cercetat şi fratele său Giuseppe, care locuieşte în Italia. Conform procurorilor italieni, cei doi fraţi aparţin clanului mafiot Casalese şi, în particular, facţiunii lui Michele Zagara.

După cum scrie în rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Antimafia de la Procuratura din Napoli, „Nicola Inquieto avea funcţiuni operative stabile în cadrul clanului Casalesi, devenind responsabil pentru conducerea activităţii antreprenoriale în interesul clanului, facţiunea Zagaria; a făcut investiţii în companii în Italia, dar mai ales în România; a investit bani provenind din activităţile criminale ale grupului Zagaria în afaceri lucrative mai întâi în Italia şi din 2004 în România, unde deţine mai multe companii în sectorul imobiliar. Din activităţile economice din România trimitea bani familiei Zagaria, în principal prin intermediul lui Carmine Zagaria, fratele lui Michele”.


Nicola Inquieto deţine o vilă ultraluxoasă în Piteşti

vila nicola inquieto

Printre cei care l-au turnat pe Inquieto se numără mai mulţi membri ai Camorrei, în frunte cu Antonio Iovine, unul dintre cei mai temuţi lideri ai Camorrei şi unul dintre liderii clanului Casalese. Supranumit "o' ninno" - "puştiul" în dialectul napolitan - pentru aspectul său tineresc, Iovine a crescut printre în organizaţie pentru a ajunge, în cele din urmă, "ministrul economiei" Camorra, supervizând reinvestirea în activităţi legale a miliarde de euro provenite din activităţi criminale.

Aflat în arest într-o locaţie secretă din 2010, după 16 ani în care a fost ascuns, Iovine a dat detalii numeroase la interogatorii asupra lui Nicola Inquieto încă din 2014 pentru a îşi uşura pedeapsa. Iovine le-a spus anchetatorilor la un interogatoriu din 17 iulie 2014 că liderul mafiot Michele Zagara „a beneficiat încă din 1997-1998 de sprijinul familiei Inquieto. Concret, Michele Zagaria s-a folosit de Nicola Inquieto, cumpărând o casă pe numele lui Nicola Inquieto la San Cipriano, casă în care a fost descoperit într-un bunker, pe 13 ianuarie 2004, fratele său Carmine Zagaria. După descoperirea forţelor de ordine, Michele Zagaria l-a trimis în România în 2004 pe Nicola Inquieto ca să îndepărteze tensiunea forţelor de ordine”.

Michele Zagaria mi-a ordonat să pun la cale un fals atentat pentru a distrage atenţia autorităţilor de la Nicola Inquieto”

Massimiliano Caterino, un fost locotenent al lui Zagara, acum arestat şi colaborator al justiţiei, a dezvăluit pe 11 iunie 2014 că, în 2004, pentru a pregăti plecarea lui Inquieto în România, s-a înscenat o falsă tentativă de asasinat la magazinul de telefonie mobilă al lui Nicola Inquieto pentru a da senzaţia că acesta e o victimă a clanului Casalese şi nu un complice.

Falsul atentat a fost organizat pe 12 aprilie 2004. Attilio Pellegrino, unul dintre locotenenţii lui Michele Zagaria, le-a dat detalii clare procurorilor când a fost audiat pe 5 octombrie 2016: „Pentru a distrage atenţia autorităţilor de la Nicola Inquieto, care fusese găsit în interiorul clădirii unde fusese ţinut Carmine Zagaria, Michele Zagaria mi-a ordonat să pun la cale un fals atentat. Falsul atentat a fost îndeplinit de Ianuario Biagio şi de Mercadante Antonio care au tras câteva focuri de armă în obloanele magazinului. Falsul atentat avea un dublu scop: protejarea lui Inquieto legat de o eventuală anchetă după descoperirea din bunker şi protejarea activităţii economice care, în orice caz, era datorată lui Michele Zagaria”.

Restina Generoso, un fost membru al clanului, acum colaborator al poliţiei, a spus şi el despre Inquieto că a fondat o companie în România care a devenit apoi foarte profitabilă graţie banilor primiţi de la Zagaria. Tot Generoso a dezvăluit la un interogatoriu că i-a propus lui Michele Zagaria la un moment dat să investească 1 milion de euro într-o societate de brokeraj din Roma pentru a câştiga aproximativ 300.000 de euro. Zagaria i-a spus că poate câştiga aceeaşi sumă - 300.000 de euro - trimiţându-i lui Nicola Inquieto în România şi investind doar 200.000 de euro, precizându-i că aşa făcuse cu o lună înainte.

Blocuri construite la Piteşti de firmele deţinute de Nicola Inquieto FOTO Denis Grigorescu

blocuri nicola inquieto

Acelaşi Restina Generoso le-a declarat anchetatorilor pe 17 octombrie 2016 că „chiar Vincenzo Inquieto mi-a confirmat în mai multe ocazii că, graţie banilor lui Michele Zagaria, fratele Nicola Inquieto avea o afacere importantă în România. Acelaşi Vincenzo era cel care îi ducea banii fratelui său Nicola, cu care se întâlnea în nordul Italiei; aceeaşi modalitate era utilizată de cei doi fraţi când banii erau aduşi din România în Italia”.

Michela Barone, un alt fost locotenent al lui Michele Zagaria, le-a spus şi el anchetatorilor că investiţiile făcute de Inquieto în România proveneau din banii lui Zagaria.

Nicola Inquieto a intrat în România pe 12.10.2004, pe la Vama Nădlac, la nouă luni după ce în casa cumpărată pe numele lui de liderul mafiot Michele Zagaria fusese găsit fratele său, Carmine Zagaria.

Anchetatorilor le-a atras atenţia şi faptul că în 2009, la doar 5 ani după ce Inquieto se mutase în România, conform informaţiilor obţinute de la Oficiul de Cadastru Argeş, acesta apărea ca proprietar al 79 de apartamente (dintre care 76 în 2 blocuri construite de firma sa), al unei vile în care locuia, şi al unui teren.

Anchetatorii au strâns numeroase documente privind tranzacţiile făcute în şi din conturile Italy Construcţii, firmă înfiinţată de Nicola Inquieto pe 1 noiembrie 2004, la doar trei săptămâni după ce intrase în România, descoperind inclusiv că de la bancomatele din Italia au fost retraşi între 2005 şi 2007 peste 96.000 de euro din contul firmei din România a lui Inquieto.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite