Bătaie pe moaştele Sfintei Filofteia

Bătaie pe moaştele Sfintei Filofteia

Mii de oameni din toate colţurile ţării au mers la mânăstirea Curtea de Argeş

Mii de oameni veniţi la mânăstirea Curtea de Argeş s-au călcat pe picioare pentru a atinge moaştele Sfintei Filofteia. Nici măcar lanţul format din zeci de jandarmi nu a mai stat în calea lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aseară, peste 2.000 de credincioşi au sosit la mânăstirea Curtea de Argeş. Ţineau în mână fie pozele cu chipurile celor dragi, fie haine de-ale lor, în speranţa că vor putea atinge moaştele Sfintei Filofteia, ocrotitoarea Ţării Româneşti, sărbătorită astăzi.  Pentru a evita aglomeraţia, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înalt Prea Sfinţitul Calinic a decis să scoată racla în curte încă de aseară. Însă, fără niciun rezultat bun. Inevitabilul tot s-a petrecut. Pelerinii s-au înghesuit, şi-au dat coate, s-au călcat pe picioare, fără să le pese că în mulţime erau şi copii.

«Îmi luaţi nepotul târâş...»

În momentul în care preoţii au ieşit din biserică, purtând pe umeri racla cu moaştele Sfintei Filofteia, s-a declanşat un adevărat balamuc. Printre oameni s-a format un culoar, iar jandarmii s-au postat de jur împreujurul înaltelor feţe bisericeşti. Când preoţii au înaintat către curte, credincioşii nu au mai ţinut cont. S-au împins unul în altul, s-au tras de haine. În vălmăşeala creată, zeci de bătrâne au căzut pe caldarâm. „Nu mai împingeţi. Îmi luaţi nepotul târâş...Cădem amândoi” se auzea din mulţime glasul disperat al unei femei. O bătrână căzută în genunchi şi cu toate lucrurile din geantă vărsate printre picioarele oamenilor, spunea: „Ajutaţi-mă să mă ridic, nu mă călcaţi în picioare...”.  Înalt Prea Sfinţitul Calinic a rostit în repetate rânduri faptul că toţi enoriaşii vor ajunge să atingă racla, nu e nevoie să se înghesoaie.

Azi, 10.000 de oameni la slujbă

Enoriaşi din toate colţurile ţării au trecut şi astăzi pe la moaştele Sfintei Filofteia. Slujba a fost ascultată de aproximativ 10.000 de oameni.„Am vrut să evităm incidentele şi tocmai de aceea am scos racla în curte încă de aseară. Dar creştinii nu au înţeles mesajul.”, a spus părintele Caliopie, arhimărit al mânăstirii Curtea de Argeş.

Legenda spune că o copilă de numai 12 ani, pe nume Filofteia, a fost ucisă de tatăl său, un om rău şi avar. Acesta a lovit-o cu toporul peste picioare şi fata a căzut răpusă pe loc. Tatăl său a pedepsit-o pentru că fata oferea mâncare unui sărac,  în fiecare zi. Se spune că moaştele Sfintei Muceniţa Filofteia nu se lasă duse decât în anumite locuri, acolo unde xistă curţenie spirituală. Acolo unde locul nu este curat fata nu se lasă dusă. Coşciugul unde se află oasele ei devin atât de grele încât nimeni nu le mai poate deplasa. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările