Pietrenii, încântaţi de târgul de mărţişoare făcute manual

Pietrenii, încântaţi de târgul de mărţişoare făcute manual

Câteva pietrence admiră încântate creaţiile expuse de meşteri la Târgul de Mărţişor

Organizatorii evenimentului promovează creaţiile meşterilor populari ca alternativă la kitsch. Deschis în avans de Mărţişor, târgul artizanilor a atras încă din prima zi pietreni doritori de unicate româneşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Citeşte şi:

Primul Mărţişor pentru „Adevărul de Seară“ Braşov


Prima ediţie a Târgului meşterilor populari de Mărţişor a adus în Piaţa Turnului artizani din întreaga ţară, care îşi vor expune creaţiile timp de trei zile.
„Eu şi Valentina, soţia mea, suntem pictori din Iaşi. Avem mărţişoare pictate pe lemn, împletite sau modelate în ceramică. Special pentru aceste zile am făcut şi linguri pictate cu figura Babei Dochia şi cu cei doi copii ai ei“, a spus meşterul Gheorghe Acasandrei.

Primii vizitatori au fost încântaţi de ceea ce au văzut şi şi-au făcut deja lista cu ceea ce vor oferi celor dragi în prima zi de primăvară.

Interes pentru figurine

„Este bine că ne amintim de tradiţii. M-am săturat de tot felul de statuete ori de ursuleţi de pluş vândute pe post de mărţişoare. Aşa măcar ştim că putem oferi un obiect lucrat manual, care aminteşte de simbolurile româneşti. Cred că voi cumpăra mărţişoare cu zodii, iar pentru copii am văzut nişte figurine împletite foarte frumoase“, crede Roxana Lazăr. Printre meşterii care au expus la târgul cu vânzare din Piaţa Turnului se numără şi ceramistul Nicolae Diaconu, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din România.

Prezent pentru prima dată în oraşul de la poalele Pietricicăi, artistul este încântat de publicul pietrean şi speră să revină aici cu orice ocazie. „Eu sper să vând mărţişoarele în primul rând, dar am văzut că pietrenii s-au arătat interesaţi mai mult de figurinele din ceramică. Cred că apreciază arta tradiţională, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure“, a declarat Nicolae Diaconu. Deşi locuieşte în judeţul vecin, băcăuanul Ioan Măric nu a mai fost niciodată în Piatra Neamţ.

„Eu fac pictură naivă şi sunt singurul pictor care a ajuns la Bruxelles. Acum vin pentru prima dată în Piatra Neamţ şi este foarte frumos. Sper ca pietrenii să viziteze standul unde am expus tablourile, să le placă şi să le cumpere“, a spus încântat meşterul Ioan Măric.

Deşi pentru fabricarea unui mărţişor ori a unei figurine din lut meşterii alocă şi câteva zile, preţurile produselor de la Târgul de Mărţişor sunt accesibile oricui.

Mărţişoare la cinci lei

„Sunt foarte frumoase şi-mi amintesc de mărţişoarele copilăriei mele, când nu erau atâtea chinezării pe piaţă. Nu sunt scumpe. Am văzut mărţişoare la patru sau cinci lei, iar lingurele sculptate în lemn ajung pe la 25 de lei. Nu mi se par preţuri mari pentru câtă muncă şi cât talent s-a investit în aceste obiecte“, a spus pensionara Anca Baciu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările