VIDEO Cum au distrus firmele de exploatare forestieră staţiunea montană Stâna de Vale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exploatările forestiere provoacă dezastru nu doar pe platoul Padiş, din Parcul Natural Apuseni, ci şi în staţiunea montană Stâna de Vale, judeţul Bihor, aflată la marginea Parcului, la o altitudine de 1.102 m şi până în urmă cu câţiva ani o atracţie pentru cei dornici să fugă de agitaţia oraşelor.

Un jurnalist din oraşul Ştei a surprins cu telefonul mobil dezastrul produs de furtunile din ultimii ani, dar şi de tăietorii de lemne puşi să evacueze copaci doborâţi de o furtună violentă care a făcut prăpăd în Munţii Apuseni în luna septembrie 2017. 

Atunci, zeci de hectare de pădure au fost distruse, iar, în unele locuri, drumul s-a surpat iar multe dintre căsuţele de vacanţă au fost distruse. Clădirile au rămas fără acoperişuri sau geamuri.

Pădurile din care "muşcă" drujbele sunt, în mare parte, în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice Oradea, fiind administrate de Ocolul Silvic „Stânta Maria” şi sunt pădure certificată FSC (Forest Stewardship Council), o organizaţie independentă, neguvernamentală şi non-profit, apărută în anul 1993, destinată să promoveze un management forestier responsabil în pădurile din întreaga lume.

Dacă firmele angajate să exploateze doborâturile respectă condiţiile impuse prin certificatul FSC, vor decide responsabilii Ocolului Silvic, însă în imagini se pot vedea deşeurile abandonate de muncitorii forestieri, crengile, rădăcinile aruncate la poalele versanţilor şi în şanţuri, urmele utilajelor care şi-au făcut drum prin pădure. 

Domeniu episcopal

Episcopia greco-catolică Oradea este cea care şi pus bazele acestei staţiuni montane în secolul XlX, construind aici primele hoteluri, vile, un drum nou, un apeduct de la Izvorul minunilor, un teren de tenis şi chiar o popicărie.

Pentru facilitarea accesului, Episcopia a construit o cale ferată îngustă pe Valea Iadului, lungă de 42 kilometri, deschisă circulaţiei în 1932. Pe această linie circulau atât mocăniţa, cât şi un mini-autobuz pe şine. Cu maşina, drumul de la Oradea dura între două ore şi jumătate şi trei ore.

De la Beiuş se putea lua şi o trăsură ce parcurgea în câteva ceasuri cei 25 de kilometri până în staţiune, înlocuită apoi cu un autobuz. În anii ´30, oferta turistică a staţiunii cuprindea drumeţii către Vârful Poiana, aflat la o altitudine de 1.627 metri, la Peştera Meziad, la gheţarul de la Scărişoara, precum şi la cascadele Iadolina şi Moara Dracului.

Odată cu ridicarea a tot mai multor construcţii, autorităţile au identificat mai multe izvoare de ape minerale - Izvorul minunilor, Izvorul gemenii, Izvorul scălzilor, Izvorul clocotitor, Izvorul păcii, Izvorul eremitului, Izvorul profetului, Izvorul narcisului, Izvorul Pavel etc.

Abandon

Stâna de Vale a rămas o destinaţie de vacanţă favorită şi în perioada comunistă. O parte din vechile stabilimente au fost renovate, iar numărul turiştilor a crescut. După 1990, interesul pentru zonă s-a diminuat. Numărul locurilor de cazare s-a redus şi tot mai multe clădiri au fost lăsate în paragină până în ziua de azi. Pe Valea Iadului au răsărit între timp şi pensiuni, dar accesul în zonă a rămas dificil. Mocăniţa nu mai există, iar drumul forestier de pe acest tronson aşteaptă încă promisa modernizare.

Pârtia de schi din Stâna de Vale a fost modernizată în 2016, având acum o lungime de 680 m. Tot în 2016-2017, drumul Oradea - Beiuş, de unde se poate ajunge în staţiune, a fost reabilitat, dar cel către Budureasa rămâne în stare proastă. În prezent, aici mai funcţionează un singur hotel, Iadolina, deţinut de fraţii Ioan şi Viorel Micula, câteva pensiuni şi cabana Gaudeamus a Universităţii din Oradea, iar posibilităţile de agrement sunt reduse, practic, la plimbările cu ATV-ul sau la pas prin împrejurimi. Nici calitatea serviciilor de cazare şi masă nu este dintre cele mai ridicate, nici măcar comparativ cu alte staţiuni modeste din ţară.

Platoul Padiş din inima Parcului Natural Apuseni, altă zonă distrusă de firmele de exploatare lemnoasă a fost prezentată, joi, de Adevărul, la sesizarea unui turist clujean care a imortalizat dezastrul provocat de utilaje şi de muncitori. În urma dezvăluirilor, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descins, joi, pe platoul Padiş, într-un control. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite