FOTO 900 de ani de la atestarea documentară a Oradei. La mulţi ani,  Oradea! La mulţi ani, orădeni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea in 1968 Foto- Oradea de altadata
Oradea in 1968 Foto- Oradea de altadata

Astăzi orădenii sărbătoresc ziua oraşului, care marchează două momente cheie pentru independenţa a milioane de români. Se împlinesc 900 de ani de atestare documentară.

La 12 octombrie, orădenii sărbătoresc ziua oraşului, la finalul a aproape patru  săptămâni de petreceri, în cadrul Festivalului Toamna Orădeană.

„Sărbătorirea zilei oraşului Oradea la data de 12 octombrie are două semnificaţii. Prima se referă la ziua de 12 octombrie 1918, când, în casa lui Aurel Lazăr, a fost semnată Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania. Şi tot la data de 12 octombrie, dar în anul 1944, Oradea a fost eliberată de sub regimul horthyst, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei", ne-a spus prof. univ. dr. Ioan Zainea, de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Oradea.

 Ziua Oradei nu coincide cu „ziua de naştere" a urbei de pe Criş, având în vedere faptul că oraşul nostru a fost atestat documentar din anul 1113, iar Primăria municipiului Oradea, ca autoritate publică locală, a luat fiinţă în anul 1870.

Dublă semnificaţie

“La 12 octombrie 1918, în casa militantului naţional dr. Aurel Lazăr, a cărui casă este acum muzeu, s-a desfăşurat şedinţa istorică a conducerii Partidului Naţional Român din Transilvania şi Ungaria, cu prilejul căreia a fost adoptată Declaraţia de Independenţă a Românilor sau de autodeterminare naţională a românilor din Monarhia austro-ungară. Această zi se asociază zilei de 9 mai 1877, când Parlamentul României a proclamat independenţa românilor de dincolo de Carpaţi. Este cea mai importantă zi din istoria oraşului Oradea, fiindcă marchează independenţa a peste trei milioane de români", a spus prof. univ. dr. Ioan Zainea. Referitor la momentul 12 octombrie 1944, istoricul subliniază că acesta a însemnat eliberarea oraşului de pe Criş de sub vremelnica stăpânire horthystă, de către diviziile române şi sovietice. „Acesta a fost un moment de importanţă mai mult locală, comparativ cu ziua de 12 octombrie 1918", a opinat prof. univ. dr. Ioan Zainea.

Prima zi oficială a Oradei

Potrivit istoricului Ioan Zainea, până în 1992, Oradea nu a avut o zi oficială a oraşului. „În perioada interbelică, în anumite intervale, ziua Oradei era aniversată la data de 19 aprilie, pornind de la memorabila zi de 19 aprilie 1919, când oraşul a fost eliberat de sub dominaţia austro-ungară, de către armata română condusă de către generalul Traian Moşoiu", a spus Ioan Zainea.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor a prezentat fotografii ale documentului în care oraşul Oradea este menţionat pentru întâia oară. Acesta se afla în arhivele Muzeului Diocezan din Nitra (Slovacia) 

“Fotografii ale documentului care datează din anul 1113 ne-au fost oferite de Veronika Pleštinská, directorul acestui muzeu, în urma solicitării noastre.

Prin vechimea sa de 900 de ani de la întâia atestare documentară Oradea nu este depăşita în România decât de municipiile Constanţa, Drobeta Turnu Severin, Tulcea, Alba Iulia şi Buzău, fiind, într-un mod neaşteptat mai veche decât municipiile Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov sau Timişoara”, ne-a mărturisit Lucian Silaghi, directorul executive al  Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite