Fost avocat condamnat pentru că şi-a ucis soacra, eliberat condiţionat

Fost avocat condamnat pentru că şi-a ucis soacra, eliberat condiţionat

Cosmin Moraru a prezentat judecătorilor o adeverinţă de la un paroh din Oradea dispus să-l angajeze după ce va ieşi din puşcărie. " Au fost două minute care au scăpat de sub control, a fost o deraiere regretabilă, şi un conflict verbal a degenerat", a descris fostul avocat crima comisă. foto: ebihoreanul.ro

Judecătorii din Bistriţa i-au dat drumul din închisoare fostului avocat orădean Cosmin Moraru, condamnat în 2013 la 13 ani de detenţie pentru că şi-a ucis în mod barbar soacra, crăpându-i capul cu un blocator de volan, iar apoi tăindu-i gâtul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bărbatul, care ar fi trebuit să iasă din puşcărie pe 31 august 2024, a beneficiat de clemenţa judecătorilor din Bistriţa care l-au eliberat condiţionat lăudând comportamentul exemplar pe care l-a avut în faţa instanţei şi în timpul detenţiei. 

Comportament impecabil

Moraru a cerut prima dată eliberarea condiţionată în primăvara anului trecut, când Judecătoria Bistriţa i-a şi admis-o. „Ce ar mai putea face să poată dovedi că regretă fapta comisă şi că a înţeles rolul pedepsirii sale? Cât ar mai trebui să execute pentru a se considera că a executat suficient?”, scrie în sentinţa în care jdecătorul a admis că „fapta comisă de petent este de o gravitate excepţională”, dar a explicat că „în toată experienţa acestei instanţe nu au existat cazuri mai clare decât cazul acestui deţinut”, clare în sensul căinţei condamnatului.
 
Hotărârea a fost contestată, însă, de către procurori, iar Tribunalul Bistriţa Năsăud le-a dat dreptate, dispunând, pe 13 august anul trecut, ca orădeanul să mai rămână după gratii. 
După încă două luni, Cosmin Moraru a depus o nouă cerere, iar de astă dată a fost respinsă la Judecătorie şi admisă, în februarie, acest an, de Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Conform soluţiei pronunţate, Moraru a executat, într-adevăr, doar puţin peste jumătate din pedeapsă, „perioadă care într-adevăr e insuficientă”, însă a fost cuminte după gratii, a lucrat, a participat la mai toate toate programele la care a fost selectat, obţinând diplome şi „evidenţiindu-se în mod pozitiv”, făcând eforturi „în direcţia echilibrării psiho-comportamentale”.

„Deraiere de moment”

În faţa instanţei, când a cerut să fie lăsat în libertate, fostul avocat Cosmin Moraru şi-a descris fapta ca pe „o deraiere de moment”. În realitate, însă, crima a fost comisă cu o cruzime greu de descris, iar bărbatul a fost extrem de calculat, „plantând” probe care să-i conducă pe procurori pe o pistă greşită. 
 
Concret, în dimineaţa de 3 decembrie 2012, după o ceartă cu soacra sa, bărbatul a zdrobit-o în bătaie cu un blocator de volan, „provocând secţionarea scalpului şi o fractură a craniului”, iar când femeia  n-a mai mişcat, Moraru a luat un cuţit de bucătărie şi i-a tăiat gâtul, „secţionând carotida externă şi internă, vena jugulară şi nervul vag, care controlează activitatea muşchilor laringelui, faringelui şi a organelor interne precum inima, plămânii şi organele abdominale”, se arată în actul de inculpare.
 

Prins în Elveţia

Ulterior, bărbatul a împachetat cadavrul în saci de nylon, punând şi un prezervativ şi hotărârea de divorţ dintre soacra sa şi tatăl soţiei, care ar fi trebuit să îndrepte anchetatorii spre ipoteza că femeia ar fi fost ucisă de fostul soţ, Iosif Pazurik, aruncându-l într-un şanţ din localitatea Nadăr, comuna Spinuş, în apropierea localităţii unde socrul său deţine o casă părintească. 
 
Prins în Elveţia, unde fugise împreună cu soţia sa, Cosmin Moraru a fost condamnat la 13 ani de detenţie. Deşi trimisă în judecată pentru complicitate la omor, pe considerentul că a fost în apartament în momentul crimei, soţia fostului avocat, Kristina Pazuric, a fost achitată.

Vă recomandăm şi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările