Echipamente sanitare de 3,1 milioane de euro pentru medicii din Bihor. Cum a cumpărat Primăria Oradea produsele la jumătate din preţul pieţei europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul Boeing 737 cu 10 tone de combinezoane, măşti, mănuşi, ochelari de protecţie, botoşei, bonete, halate impermeabile, etc,  a aterizat miercuri după-amiaza pe Aeroportul din Oradea.
Primul Boeing 737 cu 10 tone de combinezoane, măşti, mănuşi, ochelari de protecţie, botoşei, bonete, halate impermeabile, etc,  a aterizat miercuri după-amiaza pe Aeroportul din Oradea.

Primăria Oradea a achiziţionat 75 de tone de echipamente sanitare, în valoare de 3,1 milioane de euro, produsele fiind cumpărate din China, fără intermediari, la preţuri mai mici decât au făcut-o reprezentanţii unor state, ba chiar la jumătate din tarifele pieţei europene.

Din cele 75 tone de echipamente, 20 au sosit la Oradea, miercuri, cu două aeronave Boeing 737 ale companiei Tarom. Cele două aeronave au decolat de pe aeroportul din Shanghai - China, au făcut o escală de realimentare cu kerosen în Kazahstan şi, după aproape 14 ore de zbor, au aterizat la câteva ore distanţă pe aeroportul din Oradea. Primul, în jurul orei 15, al doilea la noapte, târziu. 

Primarul municipiului, Ilie Bolojan, a declarat, miercuri, că materialele "fac parte din contractul de import din care 37 de tone au fost aduse la Oradea, la sfârşitul săptămânii trecute. 

"Oamenii din linia întâi au echipamente, iar economiile realizate de spitale şi primărie sunt consistente. Doi oameni au o contribuţie majoră la acest import: Gheorghe Carp - directorul Spitalului Judeţean şi Mihai Jurca - directorul APTOR. Respect!", a explicat Bolojan. 

Produsele sunt destinate spitalelor implicate în eforturile anti-Covid şi vor fi suficiente pentru încă două luni. Echipamentele au fost achiziţionate de către municipalitatea orădeană care a reuşit să le cumpere fără intermediari la preţuri mai mici decât au făcut-o reprezentanţii unor state, "ba chiar la jumătate din preţurile pieţei europene", a explicat Carp.

La jumătate de preţ

"Comparând preţurile care se practică în România şi în Europa, cred că am luat la sub jumătate. O să aveţi şi comparaţiile (n.r. – pe site-ul Spitalului Judeţean), o să arătăm şi preţurile cu care se achiziţionează în momentul de faţă echipamente", a spus managerul.

În acest demers, oraşul a fost sprijinit de reprezentanţii unei companii din Parcul Industrial care are unităţi de producţie şi în China. 

De altfel, orădenii, oameni de afaceri, simpli locuitori dar şi administraţia locală au făcut eforturi deosebite, donând peste 2 milioane de lei, pentru a asigura medicilor tot ceea ce le este necesar în lupta cu Covid - 19, în condiţiile în care, fiind oraş de graniţă, pe aici tranzitează sute de persoane, zilnic.

Spitale sigure

În judeţ, niciun cadru medical nu a fost contaminat, poliţiştii, poliţiştii locali şi jandarmii escortează, zilnic, chiar şi 80 de convoaie de zeci de maşini cu persoane care intră în ţară prin Punctul de trecere a frontierei Borş, unde echipaje de medici sunt prezenţi, 24 ore din 24, pentru ai lua în evidenţă. 

De altfel pentru a preveni o eventuală infectare, toţi pacienţii care se prezintă la Unitatea de primire a Urgenţelor sunt testaţi, la fel şi cei de la Spitalul de boli infecţioase. 

Au fost testaţi, de asemenea, medicii care lucrează în Spitalul municipal Oradea, transformat în unitate exclusiv pentru pacienţii infectaţi cu Covid-19, iar începând de săptămâna trecută, în judeţ se aplică o nouă strategie de prevenţie, prin testarea comunitară.

Nnoua strategie de testare comunitară constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populaţie omogenă, şi testarea comunităţilor din zonele respective prin metoda "pooling", respectiv testarea mai multor persoane într-o singură probă".

Pool testing

"Pool testing presupune că probe de secreţii nazofaringiene de la zeci de persoane sunt amestecate, printr-o procedură specifică de laborator. Dacă rezultatul e negativ, înseamnă că niciuna dintre ele nu are virusul.

aparat

 "În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi, şi retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive. Iniţiativa acestei metode de testare, aplicată în multe cazuri de epidemii, a aparţinut dr. Marcela Bota, de la laboratorul Spitalului Judeţean din Oradea şi va permite creşterea volumului şi vitezei de depistare a cazurilor pozitive, dar şi eficienţa testării, căci se folosesc un număr considerabil mai mic de teste decât dacă s-ar testa individual.

Două aparate PCR

"Deşi metodologia actuală prevedea că testarea persoanelor carantinate asimptomatice nu este necesară, în judeţul Bihor toate persoanele au fost testate înainte de ieşirea din carantină", a explicat şi dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor

Probele prelevate sunt testate prin metoda PCR la aparatul achiziţionat din donaţii comunitare în decursul lunii trecute. De săptămâna viitoare, anla Oradea va intra în funcţiune un al doilea aparat de testare PCR, achiziţionat prin Ministerul Sănătăţii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite