Cum să reduci cheltuielile cu încălzirea pe timp de iarnă dacă ai centrală termică: sfaturi de la specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile lunare pentru încălzirea locuinţei pot fi reduse dacă ştim cum să folosim corect centrala termică. Verificările tehnice periodice, folosirea corectă a echipamentelor, dar şi reviziile sunt importante pentru a asigura un randament ridicat şi, astfel, un consum mai redus şi facturi pe măsură.

Specialiştii susţin că există câteva măsuri simple ce pot ajuta la reducerea costurilor pentru încălzirea locuinţei atunci când este folosită o centrală termică.

1. Pentru a evita pierderile semnificative de căldură, nu este indicată instalarea termostatelor în imediata apropiere a ferestrelor, susţin specialiştii.

2. “Instalaţia de încălzire trebuie verificată cel puţin o dată pe an, putându-se astfel evita atât deteriorarea precoce a sistemului, cât şi consumul crescut de energie”, ne-a explicat inginerul Răzvan Dorneanu.

3. Radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier, iar dacă nu încălzesc uniform, trebuie aerisite la fiecare început de sezon rece.

4. “La alegerea echipamentelor de încălzire trebuie luate în calcul produsele cu clase energetice ridicate, în topul celor mai eficiente produse din punct de vedere energetic fiind centralele termice în condensare care pot aduce o economie de până la 35% la consumul de gaz”, a precizat inginerul orădean.

5. Utilizarea accesoriilor de termo-reglare (cronotermostate, senzori externi de temperatură etc.) şi a programelor de încălzire presetate sunt indicate pentru a face economii la centrala termică în sezonul rece.

Verificarea tehnică periodică trebuie efectuată cel puţin o dată la doi ani de către o societate autorizată de ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) şi constă în verificarea funcţionării corecte şi sigure a centralei termice.

Funcţionarea îndelungată sau în condiţii incorecte a unei centrale termice duce la uzura pieselor, iar în timp pot apărea disfuncţionalităţi, acestea din urmă ducând la creşterea temperaturii de ardere a gazelor.

Astfel, creşte consumul de gaze şi, implicit, se vor majora şi costurile. În general, în cadrul verificării tehnice periodice, se probează integritatea aparatului şi a menţinerii condiţiilor iniţiale de instalare, se reglează instalaţia de ardere în scopul realizării unei arderi complete, se analizează gazele arse şi încadrarea valorilor în limitele admise, se verifică funcţionarea corectă a dispozitivelor de control, reglare şi siguranţă şi se efectuează şi alte verificări aplicabile în conformitate cu condiţiile tehnice prevăzute în livretul aparatului.

„Este important de ştiut că, la instalarea centralei termice, punerea în funcţiune şi autorizarea de funcţionare trebuie realizate de o firmă specializată. De asemenea, verificarea tehnică periodică trebuie realizată la un interval de 2 ani, iar după expirarea perioadei de garanţie standard se poate opta pentru contracte speciale de extra-garanţie sau contracte de service”, a mai spus Răzvan Dorneanu.

Contractele de service sunt foarte importante deoarece utilizatorul centralei termice beneficiază de servicii de mentenanţă ulterior expirării perioadei de garanţie, servicii ce măresc durata de viaţă a aparatului. În plus, contractele de extra-garanţie prelungesc efectiv perioada de garanţie a produsului oferită la achiziţionarea centralei termice.

În momentul achiziţiei unei centrale este important să se ţină cont şi de acoperirea reţelei de service şi disponibilitatea pieselor de schimb originale.

Vă mai recomandăm:

Cum să scădem semnificativ valoarea facturii la apă. Cinci metode simple dezvăluite de instalatori

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite