Cum să eliminăm stresul la muncă. Cele mai bune strategii folosite pentru combaterea sindromului epuizant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii sunt din ce în ce mai stresaţi FOTO Shutterstock
Angajaţii sunt din ce în ce mai stresaţi FOTO Shutterstock

Oamenii îl văd ca pe cea mai mare boală a secolului în care trăim, asta şi pentru că mai bine de 60% din persoanele aflate în câmpul muncii sunt afectate de stres. Stresul este un sindrom care consumă încet, din interior, până la epuizare.

Specialiştii susţin că stresul este o stare a corpului şi a minţii, nu este o boală în sine. Este felul în care reacţionăm la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Însă, dacă nivelul de stres creşte prea mult şi este scăpat de sub control, chiar se transformă în boli ale corpului şi minţii. În esenţă, stresul nu este altceva decât felul în care interpretăm ceea ce se întâmplă în jur, alchimizat mai apoi în gânduri, stări şi acţiuni pliate pe negativul pe care îl percepem.

“Dacă ai gânduri negative, ceea ce se întâmplă în jurul tău vine parcă să valideze ceea ce gândeai tu, iar interpretarea pe care o vei da evenimentelor şi situaţiilor în care te regăseşti la un moment dat nu fac altceva decât să te pună într-o stare cât se poate de negativă. De aici  până la eşec, dezamăgire şi depresie nu este decât un singur pas” susţine Raluca Moisi, trainer în dezvoltare personală.

Stările de iritare, lipsa de alimentaţie, poftele necontrolate şi mâncatul în exces, iritaţii ale pielii, acnee, insomnii, agitaţia continuă şi oboseala sunt cele mai răspândite semne ale nivelului ridicat de stres la care suntem supuşi.

“Deadline-urile tot mai strânse, target-urile tot mai ridicate şi mediul competiţional care există în sfera de business ne creează în fiecare zi contextul ideal pentru a ne stresa. Ne dorim tot mai multe, de la noi şi de la viaţa noastră, iar societatea ne-a învăţat că trebuie să muncim „pe rupte” ca să le putem obţine. Ne comparăm mult prea mult cu ceilalţi şi prea puţin cu ce suntem noi; punem mai mult preţ pe ce vor crede ceilalţi despre noi dacă avem (sau nu avem) ceva, şi prea puţin preţ pe cum ne simţim noi având (sau neavând) acel ceva” explică Raluca Moisi.

raluca moisi

Raluca Moisi Foto-Facebook

În plan profesional, foarte mulţi manageri prioritizează atingerea cifrelor şi uită că afacerile se fac cu oameni. Sunt cazuri în care cifrele nu sunt atinse pentru că oamenii, deşi muncesc extrem de multe ore suplimentare, dau un randament foarte scăzut din cauza presiunii mentale la care sunt supuşi. Şi atunci, managerii, în loc să privească la adevărata cauză a lipsei de rezultate, îşi opresc privirea doar asupra oamenilor care nu aduc rezultate, în timp ce angajaţii sunt extenuaţi. În aceste condiţii este dificil să fii productiv şi să faci performanţă.

“Stresul are o influenţă fantastică asupra noastră: ne îmbolnăveşte, ne distruge relaţiile cu cei din jur, ne împăienjeneşte mintea de abia reşim să ne mai concentrăm la ce avem de făcut - iar asta aduce cu sine performanţă scăzută, lipsa de claritate şi de motivare. Când un om este nemulţumit de el şi rezultatele sale, aproape întodeauna se răzbună pe cei din jur, ca şi cum ei ar fi responsabili de starea lui de spirit” punctează Raluca Moisi.

Oamenii aflaţi în câmpul muncii, care înregistrează un nivel ridicat de stres, sunt adesea oamenii care se vaită că nu au timp. Ajung să îşi neglijeze familia, prietenii şi, mai rău, se neglijează chiar pe ei.

“Pe de altă parte, un nivel de stres prea scăzut ne transformă în legume. Ne plasează pe norişori pufoşi de visare, ne înlătură din vizor sensul, direcţia vietii, şi ne face lipsiţi de ambiţie şi determinare. Aşadar, avem nevoie de echilibru” explică trainerul în dezvoltare personală.

Echipa de înot sincron a Franţei se scufundă în bazin în timpul unui antrenament pentru turneul de calificare înot sincron pentru Jocurile Olimpice de la Centrul Acvatic Maria Lenk în Rio de Janeiro Brazilia FOTO AP

Sportul ajută atât mintea cât şi corpul, drept urmare este indicată practicarea unui sport.

“Înotul este una din activităţile cu cel mai mare impact – pentru că se lucrează cu corpul, cu respiraţia şi te cam obligă să fii în prezent cu gândurile. Yoga este iarăşi o activitate care îmbină activitatea fizică cu respiraţia şi cu controlul mental, fiind foarte recomandată pentru găsirea unui echilibru. Orice sport care îţi face plăcere, fără sa te chinuie, este o activitate care ajută. Sporturile care solicită mult organismul fac să fie eliberată în sange o cantitate foarte ridicată de cortizol, ceea ce declanşează stresul fizic, stresul dat de presiunea prea mare exercitata asupra corpului” a mai precizat Raluca Moisi.

Când vine vorba despre strategii de combatere a stresului, acestea nu sunt deloc puţine. Întrebarea este dacă omul este suficient de responsabil să lucreze cu el o perioadă mai lungă de timp pentru a ajunge la rădăcinile stresului şi pentru a-şi antrena mintea să treacă de la a reacţiona la ceea ce se întâmplă în jur, la a răspunde nevoilor care sunt semnalate de corp şi minte.

calarasi stres

“Este greu să fii consecvent cu tine când la serviciu ai o presiune prea mare. Tocmai de aceea, strategia optimă ar fi ca şi companiile să le creeze angajaţilor context în care aceştia să îşi antreneze muschiul minţii şi atenţia, în timp ce aceştia lucrează cu ei înşişi pentru a fixa în obiceiurile personale atenţia conştientă, starea de prezenţă şi liniştea mintii.Tocmai pentru a venit în ajutorul companiilor am creat un program dedicat angajaţilor lor – Corporate Stress Reduction – program din care are de câştigat compania – pentru că va avea angajaţi mai productivi, dar şi angajaţii în sine – pentru că le va creste calitatea vieţii, nivelul de motivaţie şi starea de bine. Îmi doresc să văd angajaţi care se duc cu drag la serviciu, şi manageri încântaţi de subordonaţii lor pentru că sunt performanţi şi aduc rezultate remarcabile. Când oamenii vor ajunge aici, vom ştii care este cea mai bună strategie de urmat pentru combaterea stresului şi readucerea stării de bine în viaţa personală şi profesională”a precizat Raluca Moisi, trainer în dezvoltare personală.

Va mai recomandam:

Patru afecţiuni grave ale căror simptome pot fi confundate cu stresul. Cum ne pot afecta dacă nu sunt tratate la timp

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite