Cum pot fi depistate semnele cancerului la sân chiar şi acasă. Ce tratamente dau cele mai bune rezultate - explicaţiile chirurgului oncolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul la sân este una dintre cele mai răspândite forme de cancer la nivel mondial şi afectează din ce în ce mai multe femei tinere, deşi acest tip de maladie apare în special odată cu înaintarea în vârstă. Un diagnostic precoce poate însemna vindecare completă.

Cancerul mamar este unul din cele mai bine studiate cancere. Nivelul de performanţă la care s-a ajuns ne permite să spunem că unele tipuri de tumori mamare maligne, aflate într-un anume stadiu de evoluţie, sunt vindecabile. Momentul diagnosticării este extrem de important. Sunt trei aspecte importante în diagnosticul unei tumori mamare. Primul este autoexaminarea lunară, al doilea este examinarea de către un cadru medical, iar al treilea aspect constă în efectuarea unor explorări imagistice, ecografie mamara, mamografie.

“Un gest esenţial este autoexaminarea lunară pe care fiecare femeie ar trebui să o practice. Cea mai bună perioadă este la 5-7 zile de la debutul menstruaţiei, moment când sânii au consistenţa cea mai moale. Autoexaminarea trebuie să înceapă printr-o inspecţie vizuală a celor doi sâni, sesizând orice asimetrie, orice modificare de culoare, aspect etc. Pasul doi constă în palparea sistematică a celor doi sâni. Pacienta poate să observe apariţia unui nodul sau o schimbare a consistenţei unei porţiuni din sân, scurgerea unor secreţii la nivelul mamelonului. În acest moment trebuie să se adreseze medicului de familie pentru a fi îndrumată mai departe”, ne-a explicat dr. Viorel Dejeu, medic specialist cu supraspecializare în chirurgie oncologică, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. 

Investigaţii recomandate

Investigaţiile se fac oricând există o suspiciune a unei leziuni mamare. În absenţa suspiciunii clinice, vorbim de screening al cancerului mamar. Adică metode prin care se pot detecta acele cancere care nu sunt perceptibile prin palpare.

Ecografia mamară, ca mijloc de screening, este indicată mai ales pacientelor sub 30-40 de ani sau în completarea mamografiei. Mamografia este indicată de regulă peste vârsta de 40 de ani.

“Ghidurile internaţionale actuale recomandă ca orice femeie care a atins pragul de 40 de ani să efectueze o mamografie anual sau cel mult la doi ani. Peste vârsta de 50 de ani, ritmicitatea poate fi la 3 ani. O explorare relativ simplă poate detecta forme incipiente de cancer, a căror tratament precoce poate însemna vindecare. Aceeaşi leziune detectată câteva luni mai târziu, poate fi într-un stadiu avansat, cu prognostic nefavorabil. Mamografia se poate face şi gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie (care ar trebui să ştie centrele unde se pot face aceste explorări)”, susţine dr. Dejeu, chirurg oncolog

dejeu

Pentru stabilirea exactă a tumorii se efectuează o biopsie, acest lucru însemnând prelevarea unei mici cantităţi de ţesut asupra căruia există o suspiciune. Există mai multe tipuri de biopsii, dar cea mai frecventă este biopsia cu ac.

“Se efectuează în anestezie locală, cu ajutorul unui ac special, subţire, puţin traumatic. Este o procedură foarte uşor de tolerat de către pacientă. Ţesutul recoltat este analizat de către un medic anatomopatolog şi este cea mai precisă metodă de diagnosticare a unei formaţiuni tumorale. Este diagnosticul de certitudine”, explică dr. Dejeu.

Există o varietate foarte mare de tumori mamare, astfel că progonosticul depinde de mai mulţi factori: tipul tumorii, caracteristicile biologice, dimensiunea tumorii, indici de agresivitate etc. Tumorile diagnosticate în stadii timpurii sunt curabile.

“Vreau să accentuez, din nou, importanţa screeningului cancerului mamar. Poate fi diferenţa între viaţă şi moarte. Tratamentul cancerului mamar se face după nişte protocoale internaţionale destul de riguroase. Cunoaştem ce fel de regim de tratament trebuie folosit pentru a avea cele mai bune rezultate. Nu este un tratament uşor de suportat, dar nu este nici imposibil. Efectele adverse ale chimioterapiei şi radioterapiei pot fi ameliorate cu un tratament suportiv adecvat. Nu pot fi evitate în intregime, dar multe sunt reversibile sau încetează odată cu finalizarea tratamentului. Se ţine cont de indicele de performanţă al pacientului, de problemele de sănătate asociate etc. Este în acelaşi timp un tratament personalizat, cu doze adaptate fiecărui paciente”, susţine dr. Viorel Dejeu, chirurg oncolog. 

Factori favorizanţi

Există numeroşi factori care pot favoriza apariţia unui cancer de sân, iar vârsta este cel mai important. Odată cu înaintarea în vârstă incidenţa cancerului mamar creşte, motiv pentru care orice femeie trebuie să urmeze un program constant de screening. Se ştie că o femeie la 70 de ani are un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta cancer de sân, decât o femeie la vârsta de 50 de ani.

“Alţi factori de risc ţin de încărcătura genetică (acele gene moştenite, BRCA, de care porbabil că mulţi au auzit citind povestea Angelinei Jolie). Femeile care au avut sarcini, care au alăptat, au o incidenţă mai mică. Consumul de alcool, lipsa efortului fizic, obezitatea, iradierile, predispun la cancer mamar”, precizează dr. Viorel Dejeu.

Operaţiile de cancer mamar sunt apanajul chirurgiei generale. În ultimii ani, în cadrul acestei specialităţi mai largi s-a conturat o supraspecializare de chirurgie onclogică, adică chirurgi generalişti cu o competenţă în chirurgia oncologică. Exista centre oncologice mai cunoscute, dar aceste cancere se operează în multe alte secţii de chirurgie generală din ţară. Operaţia în sine nu este de o dificultate mare, dar este nevoie de respectarea câtorva principii.

“Sfătuiesc persoanele cu astfel de probleme să apeleze la chirurgi care operează des o astfel de patologie. Orice caz oncologic este examinat şi analizat de către o comisie oncologică formata din medici oncologi, radioterapeuţi, chirurgi. Decizia tratamentului se ia în baza ghidurilor internaţionale şi adaptata statusului biologic al bolnavului. Din păcate, încă nu există programe consecvente de screening al cancerului mamar, cum sunt în ţările mai dezvoltate, astfel că deseori diagnosticăm cancere în faze foarte avansate” este de părere dr. Dejeu.

Pierderea unui sân este o lovitură dură pentru orice femeie, însă chirurgia modernă presupune şi posibilitatea reconstrucţiei sau a chirurgiei conservative. Reconstrucţia se poate face în momentul în care este îndepartată tumora sau la un interval de timp, după finalizarea tratamentului. Orice pacientă trebuie să îşi întrebe oncologul sau chirurgul oncolog despre posibilitatea reconstrucţiei. Există un program naţional prin care pacientele pot să primească gratuit implantul necesar, acest program fiind funcţional de mai multe luni, în mai multe centre din ţară.

Va mai recomandam:

Ce este colecistul, când se recomandă extirparea lui şi cine îi preia funcţiile - explicaţiile medicului specialist

Cum funcţionează „gastric sleeve“, operaţia de micşorare a stomacului care scapă pacienţii de obezitate - explicaţiile medicului specialist

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite