Spitalul de Recuperare din Iaşi pierde o comoară. Vestitele băi cu apă sulfuroasă riscă să rămână o amintire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul de Recuperare din Iaşi primeşte doar 50 de metri cubi de apă sulfuroasă de la Societatea Naţională a Apelor Minerale, de patru ori mai puţin decât ar avea nevoie. O soluţie ar fi realizarea unei noi sonde de captare a apei sulfuroase, dar asta presupune o forare la câteva sute de metri adancime si traversarea mai multor proprietati private, precum şi un cost ridicat: 250.000 de lei.

Zilnic, la Spitalul de Recuperare din Iaşi, peste 130 de persoane merg la bazinele cu apă sulfuroasă. De altfel, acestea reprezintă cel mai de preţ tratament pe care îl oferă unitatea medicală pentru afecţiunile reumatice.

Pacienţi din toată ţara vin la Iaşi tocmai pentru bazinele cu sulf, care fac minuni, spun aceştia. De mai mult timp însă, conducerea spitalului se plânge că cei 50 de metri cubi primiţi de la Societatea Naţională a Apelor Minerale sunt insuficienţi pentru a trata un număr atât de mare de bolnavi, fiind nevoie de cel puţin 200 de metri cubi, adică de patru ori mai mult decât ce primesc în prezent.

O explicaţie ar fi că forajul ce datează din 1985 care alimenteză spitalul cu apă sulfuroasă este colmatat. În urmă cu două săptămâni, conducerea spitalului a fost înştiinţată printr-o adresă că Societatea Naţională a Apelor Minerale va sista furnizarea de apă sulfuroasă către spital.

Situaţia a fost pentru moment remediată, dar pacienţii şi cadrele medicale stau sub semnul incertitudinii.

O soluţie ar fi realizarea unei noi sonde de captare a apei sulfuroase, dar asta presupune o forare la câteva sute de metri adancime si traversarea mai multor proprietati private, precum şi un cost ridicat: 250.000 de lei.

‘’Am primit această adresă, am dat nenumărate telefoane, iar pentru moment situaţia s-a rezolvat, apa nu a fost sistată. Ni s-a tot spus că am putea avea cei 200 de metri cubi de apă sulfuroasă, adică cât ne trebuie, dacă am face o nouă sondă. Însă asta presupune un procedeu greoi, multă birocraţie, forarea la o adâncime de câteva sute de metri adâncime şi chiar traversarea mai multor proprietăţi private. Cantitatea de apă sulfuroasă pe care o primim este insuficientă, dar încercăm să ne descurcăm. Dacă s-ar sista furnizarea acestei ape către spital ar fi o mare pierdere pentru bolnavi’’, spune Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare din Iaşi. 

Iar bolnavii nici nu vor să audă că ar putea rămâne fără tratamentul miraculos, care îi vindecă de durerile de articulaţii şi le îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. 

‘’Vin aici de mai bine de 10 ani, chiar de două ori pe an şi mă simt excelent după băile cu apă sulfuroasă. Ar fi o mare pierdere pentru noi. Suntem mulţi bolnavi care venim de peste tot din ţară pentru aceste tratamente’’, spune un pacient.

Din cei 1.500 de bolnavi care vin lunar la Spitalul de Recuperare din Iaşi, 800 fac aceste băi cu apă sulfuroasă. 

Vă mai recomandăm:

Cea mai SF secţie dintr-un spital românesc: compartiment de robotică la Recuperare, în Iaşi

FOTO Medicină SF la cel mai mare spital de recuperare din Moldova. Sute de pacienţi paralizaţi se înghesuie la robotul-minune care le redă mersul

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite