Mituri despre tuberculoză demontate de medici: „Un om sănătos, robust, nu se va îmbolnăvi niciodată când un bolnav tuşeşte înspre el“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tubeculoza nu se transmite neapărat prin tuse FOTO: Arhivă
Tubeculoza nu se transmite neapărat prin tuse FOTO: Arhivă

Tuberculoza este una dintre cele mai temute boli şi de-a lungul timpului au circulat nenumărate mituri cu privire la această afecţiune. Unele o prezintă ca fiind o boală fără scăpare, altele vorbesc despre tratamente-miraculoase.

Tuberculoza este o boală infecţioasă ravă, care atacă în special plămânii şi care este destul de răspândită în rândul populaţiei. Cu privire la această afecţiune au circulat mituri de-a lungul timpului, mai mult sau mai puţin adevărate.

Printre acestea se numără faptul că tuberculoza îi afectează doar pe săraci. Este adevărat că există riscuri mai mari ca aceştia să dezvolte boala din cauza sărăciei, a alimentaţiei neadecvate, dar la fel de bine poate suferi de TBC şi un om dintr-o categorie socială respectată. 

Un alt mit demontat de medici este acela că te poţi molipsi de tuberculoză foarte uşor, chiar şi dacă stai lângă un astfel de bolnav. Adevărul e că pentru a contacta această boală trebuie să stai mult în compania unui astfel de bolnav, acesta tebuie să tuşească spre tine. 

‘’Transmiterea tuberculozei nu poate fi văzută atât de simplist. Faptul că cineva bolnav de TBC tuşeşte înspre tine în autobuz nu înseamnă că automat te-ai molipsit. Cei cu diabet sau cu HIV iau mai repede microbul, dar sunt categoriile de persoane care fac excepţie. Un om sănătos, robust, nu se va molipsi nici dacă un bolnav tuşeşte de mai multe ori lângă el’’, spune Adriana Arbore-Sorete, medic pneumolog. 

Un alt mit este că tratamentul pentru această boală durează ani mulţi şi că boala de fapt nu este niciodată vindecată cu adevărat. De fapt, tratamentul ţine între 6 şi 8 luni şi are o rată de suces de 80%. 

‘’Tuberculoza se vindecă, e adevărat că poate reveni, dar noi putem spune că vindecăm etapele tuberculozei. Vreau să atrag atenţia asupra unor tratamente despre care se spune că te videcă. De exemplu, untura de bursuc. Am avut pacienţi care mi-au zis că au citit anunţuri, că au auzit că te vindecă. Nu este adevărat. Gândiţi-vă că un pacient cu TBC nu are voie să mănânce gras. Acea untură nu face decât să îţi încarce ficatul’’, spune medicul Adriana Arbore-Sorete. 

Un alt mit demontat de medici este acela că TBC-ul duce la apariţia cancerului pulmonar. Medicii susţin că tuberculoza şi afecţiunile pulmonare cresc riscul apariţiei cancerului la plămâni, dar nu este obligatoriu, aşa cum se crede în popor. 

Vă mai recomandăm:

Patru cele mai frecvente boli ale toamnei şi trucuri pentru a le „fenta“ prin întărirea sistemului imunitar

Cele mai nocive joburi şi bolile pe care le dezvolţi dacă lucrezi în aceste domenii - explicaţia specialiştilor

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite