FOTO Tinerii de la Construcţii testează astăzi poduri din carton care pot rezista la zeci de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concurs la Facultatea de Construcţii FOTO Facebook Facultatea de Construcţii
Concurs la Facultatea de Construcţii FOTO Facebook Facultatea de Construcţii

Competiţia „Proiectează, execută, testează - Structuri cu zăbrele din carton!“, organizată de Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi, a strâns 54 de studenţi şi elevi. Machetele gândite şi realizate de concurenţi vor fi testate astăzi.

Competiţia ajunsă la a şasea ediţie s-a desfăşurat în perioada 4 - 6 mai 2017 şi i-a determinat pe tinerii ieşeni să-şi testeze cunoştinţele şi creativitatea în proiectarea şi conceperea unor structuri foarte rezistente. Joi, timp de şase ore, echipele au proiectat structurile, ieri, în alte şase ore le-au realizat, iar astăzi machetele vor intra în evaluarea finală: vor fi testate de comisia concursului.

„Testarea se face folosind un cadru în care se aşează macheta din carton, iar asupra podului se acţionează cu o greutate până când acesta cedează. Astfel se înregistrează greutatea care distruge macheta. Condiţia este ca structurile să renunţe la minim 50 de kilograme, dar pentru a departaja trebuie să vedem şi limita maximă pe care o raportăm la consumul de material. Pe lângă calculul respectiv e foarte importantă şi calitatea execuţiei“, a explicat George Ţăranu, şef lucrări doctor inginer la departamentul de Mecanica Structurilor de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi.

Concurenţii sunt studenţi în diferiţi ani la Facultatea de Construcţii, dar o echipă este formată şi din elevi de la Colegiul Tehnic de Construcţii şi Transporturi. „Recordul de anul trecut a fost de 51 de kilograme la o structură de 80 de grame. La primele concursuri organizate de noi, structurile erau din spaghete, un material neconvenţional, ca şi cartonul, dar acesta din urmă este mai uşor de modelat în secţiuni“, au menţionat organizatorii competiţiei.

Echipa care se va clasa pe locul întâi vor obţine 900 de lei, cea de pe locul secund va câştiga 600 de lei, iar cei de pe locul vor lua 300 de lei. Totodată, în cadrul competiţiei, tinerii se pot face cunoscuţi în faţa unor posibili angajatori. „Din această competiţie, angajatorii îşi pot recruta cea mai bună forţă de muncă“, au mai punctat organizatorii.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite