FOTO Lucrări de artă de-a lungul şoselei de centură a Iaşiului. Secretele inginereşti ale unor megastructuri VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaductele de pe cei 14 kilometri ai variantei ocolitoare au fost supuse ieri unor teste migăloase pentru a afla cum se comportă sub greutatea TIR-urilor. Din 8 august, şoferii au undă verde pe şosea

Patru camioane încărcate până la refuz, tehnologie de oră, o scândură lată şi, cel mai important, o lucrare de artă, cum spun constructorii viaductului. Aşa începe testarea celui mai lung astfel de pod din şoseaua ocolitoare a municipiului Iaşi. Are 351 de metri lungime, iar pe el vor trece în viteză sau vor staţiona cele patru maşini care cântăresc în total 160 de tone.

Vezi mai jos cum arată şoseaua ocolitoare a Iaşiului:

Şoferii camioanelor ştiu ce au de făcut: trebuie să atingă viteze de 25, 20, 15 şi 10 kilometri pe oră şi să treacă peste o scândură aşezată la intrarea în viaduct. Au primit toate indicaţiile de la profesorul doctor Florin Varlam care a testat cele mai noi construcţii din ţară. Fost cadru didactic la Facultatea de Construcţii din Iaşi, acum ieşit la pensie, a umblat în ultimii ani peste tot prin ţară pe unde s-au construit şosele.


Viaduct de pe centura Iaşiului

„La Iaşi, astfel de teste nu am mai făcut de prin 2002, la podul din Tudor Vladimirescu, la care trebuia recalculată rezistenţa. De atunci nu ne-a mai chemat nimeni, nici nu s-au mai făcut astfel de construcţii", spune profesorul care dă undă verde celor patru maşini pornite în primul test, cel dinamic, în care camionaele trec peste scândură.

Se simt vibraţiile sub tălpi, le simte toată lumea, dar cel mai important este ceea ce se înregistrează sub viaduct, acolo unde un întreg arsenal de fire este legat de grinzile podului şi captează fiecare mişcare. Pentru testarea statică maşinile de mare tonaj sunt aşezate în paralel, două câte două, pe sensuri de mers de la intrarea în viaduct. Structurile construite de Vega '93 Galaţi sunt din elemente flexibile care determină apariţia vibraţiilor, important este ca ele să se încadreze în anumiţi parametri.  

„Gaura“ de la centura Iaşiului se adânceşte cu 11 milioane de euro

Toate vibraţiile produse de camioanele încărcate în timpul testelor de ieri au fost înregistrate în mini-biroul amenajat sub viaduct. "Pulsul" construcţiei a fost luat asemeni unui corp uman aflat pe patul de spital. Grinzile construcţiei au fost legate prin fire la patru fleximetre şi patru traductori rotativi de deplasare, care au captat toate vibraţiile provocate în timpul testărilor statice şi dinamice. Datele despre amplitudinea şi frecvenţa mişcării au ajuns în calculatorul lui Vlad Florin, doctor inginer.

Teste la şoseaua de centură a Iaşiului

„Am înregistrat vibraţiile obţinute la fiecare viteză cu ajutorul celor patru traductori rotativi deplasare. Fleximetrele vor înregistra datele pentru testarea în regim static", a spus inginerul în încercării în construcţii Vlad Florin, a cărui firmă lucrează cu cea a profesorului Florin Varlam. Toate datele înregistrate ieri vor fi prelucrate în câteva zile şi vor fi prezentate constructorului. Au fost testate două din cele cinci lucrări de artă de pe ultimul tronson de peste 8 kilometri la care s-a lucrat în ultimii ani. Cel mai înalt viaduct are piloni de 14 metri, iar cel mai lung are 351 de metri. 

Construcţia centurii de trafic uşor din Iaşi, reluată de la zero

Varianta ocolitoare a municipiului are aproape 14 kilometri, iar de miercuri seară poate fi testată de toţi şoferii. „Va fi o perioadă de probă de circa o lună, să vedem dacă nu apar probleme mai ales pe ultimul tronson unde terenul are o structură dificilă. Apoi vom face recepţia lucrărilor", a precizat Dănuţ Pilă, şeful Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Iaşi. 

Cât a costat şi care este traseul şoselei citeşti AICI

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite