Cum ar putea înceta România să fie „groapa de gunoi a Europei”. Soluţiile propuse de un europarlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: dw.com
FOTO: dw.com

Tonele de gunoaie aduse în România din mai multe ţări europene au stârnit controverse în ultima perioadă, iar un eurodeputat român propune câteva soluţii pentru ca ţara noastră să nu mai fie  principalul loc de depozitare a deşeurilor

Sute de mii de kilograme de deşeuri au ajuns în România, în special prin Portul Constanţa Sud Agigea, în ultima perioadă. Ele au putut intra în ţară cu ajutorul unor funcţionari publici, spun anchetatorii, care în loc de gunoaie au notat că sunt produse de uz casnic. 
 

Doar în ultimii doi ani, autorităţile de la noi au depistat zeci de transporturi ilegale de deşeuri din Marea Britanie, Slovenia, Portugalia, Germania, Italia. Gunoaiele ajung la noi deoarece România este una dintre cele mai ieftine ţări unde acestea pot fi depozitate şi neutralizate. În acte, deşeurile apar ca produse de uz casnic, deşi ele sunt inutilizabile. Dacă un astfel de transport este depistat în vamă, el este returnat în ţara de origine. Însă, multe containere cu gunoaie trec liniştite de vigilenţa autorităţilor.

Eurodeputatul ieşean Tudor Ciuhodaru a propus mai multe soluţii la nivel european, pentru ca România să înceteze să fie „groapa de gunoi a Europei”. 

„Până când soluţia mea legislativă nu e adoptată şi la nivel european România va continua să fie groapa de gunoi a Europei. Am propus o altă abordare şi măsuri concrete pentru ca natura României şi viaţa fiecărui român să fie protejată. Soluţia sănătoasă este ca ,,importul” de gunoi să dispară. Concret, soluţia mea legislativă adresată Comisiei şi Parlamentului prevede 3 lucruri esenţiale: limitarea mobilităţii gunoiului între ţările membre UE, neutralizarea acestuia să aibă loc la nivelul fiecărei ţări şi pedepse drastice pentru cei care nu respectă această directivă”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic şi eurodeputat ieşean. 


Tudor Ciuhodaru susţine că prin „importul” actual de gunoaie din alte ţări europene ţara noastră este furată de trei ori. 

„Motivaţiile acestui demers sunt clare. Prin importul actual de gunoaie din alte ţări europene suntem furaţi de trei ori: ni se distruge mediul, solul, aerul şi apa, ni se limitează locul de depozitare pentru deşeurile din ţară şi ni se plătesc nişte taxe nesemnificative pentru depozitare şi neutralizare: de 30-40 ori mai mici faţă de alte ţări, adică  în jur de15 euro pe tonă faţă de 500 de lire”, a mai transmis Tudor Ciuhodaru.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Iunie-iulie 1941, vara în care România a crezut că istoria e de partea ei INTERVIU

Cum arată Somnio, cel mai mare iaht rezidenţial din lume, fabricat în România, la Tulcea VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite