Amintiri din „Epoca de aur“: tablouri cu Ceauşescu, cravate de pionier şi uniforme, într-o expoziţie la Iaşi. „Nu e vorba de nostalgie, ci de istorie pură“

Amintiri din „Epoca de aur“: tablouri cu Ceauşescu, cravate de pionier şi uniforme, într-o expoziţie la Iaşi. „Nu e vorba de nostalgie, ci de istorie pură“

FOTO pagina de facebook USLIP Iaşi

Tablouri cu Nicolae Ceauşescu, cravate de pionier, carnete de note şi uniforme sunt principalele obiecte care stau la baza unui proiect gândit de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniveritar (USLIP) Iaşi. Sindicaliştii şi-au propus să amenajeze o sală de clasă specifică perioadei comuniste.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi şi-au propus să amenajeze o sală de clasă exact aşa cum arăta ea înainte de anul 1990. Astfel, sindicaliştii ieşeni îşi propun să amenajeze, până pe 24 februarie, un spaţiu care să amintească de şcolile româneşti din perioada comunistă. Expoziţia va fi deschisă până pe la jumătatea lunii martie, la Palatul Culturii din Iaşi, potrivit reprezentanţilor USLIP Iaşi.

„Expoziţia va fi amenajată la Palatul Culturii pentru că este vorba despre o perioadă temporară. După această expoziţie temporară, dar şi în funcţie de impact, vom încerca să o facem permanentă”, a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi. 

Tot acesta subliniază că nu este vorba de nostalgie, ci de istorie pură. „Nu e vorba de nostalgie. Ne dorim să recreăm un univers din ceea ce am trăit noi înainte de 1990 pentru tânăra generaţie, pentru a cunoaşte istoria poporului român. Clasa va fi amenajată într-o instituţie publică. Vom reconstitui în totalitate această clasă, de la caiete, manuale, la cravatele de pionier, uniforme. Pe catedră va fi chiar şi un arătător”, a declarat Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi. 
 
Locul elevilor în bănci va fi luat de manechine îmbrăcate în uniformele şcolare din vremea regimului comunist. Pe bănci vor fi caiete, manuale şcolare, culegeri de exerciţii şi probleme, penare, stilouri, carnete de note. Nu vor lipsi celebrul tablou cu tovarăşul Nicolae Ceauşescu, şi nici fotografiile elevilor din acele vremuri. Reprezentanţii USLIP Iaşi vorbesc şi despre o surpriză la care lucrează în această perioadă pentru cei care vor merge să vadă expoziţia.
 
La realizarea acestui proiect au avut un rol important şi persoanele care au donat lucruri specifice perioadei comuniste. Sindicaliştii se arată mulţumiţi de numărul mare de obiecte primite de la cei care au văzut anunţul pe pagina de Facebook USLIP Iaşi. S-au strâns multe obiecte, însă ar mai fi nevoie de: uniforme de băieţi, abecedare, cărţi de aritmetică şi numere matricole pentru hainele de băieţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: