VIDEO Drumul spre Sarmizegetusa Regia devastat din nou: „La cantitatea de apă căzută pagubele puteau fi mult mai mari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre Sarmizegetusa Regia. FOTO: Administraţia Sarmizegetusa Regia / SPAMI
Drumul spre Sarmizegetusa Regia. FOTO: Administraţia Sarmizegetusa Regia / SPAMI

Ploile torenţiale au continuat să cauzeze distrugeri pe şoseaua spre Sarmizegetusa Regia, după cele de la sfârşitul săptămânii trecute. Administratorul aşezării dacice a adus precizări faţă de împrejurările în care s-au produs viiturile şi alunecările de teren.

GALERIE FOTO

VIDEO

Şoseaua spre Sarmizegetusa Regia a rămas închisă pe ultimii patru kilometri după alunecările de teren şi viiturile înregistrate la sfârşitul săptămânii trecute. Atunci, drumul de acces din zona Valea Albă a fost devastat în mai multe locuri. Apele umflate ale pârâului au săpat sub şoseaua inaugurată în urmă cu doi ani şi au dus la prăbuşirea unor porţiuni din carosabil.

În zona parcării de la poalele monumentului UNESCO, o parte a versantului s-a prăvălit şi a îngropat drumul în maluri de pământ, stânci, copaci rupţi şi derădăcinaţi. După îndepărtarea acestora a rămas o groapă imensă. Şoseaua a fost închisă, la fel şi accesul în cetatea dacică, din motive de siguranţă şi pentru a putea avea loc reparaţiile necesare. Însă ploile torenţiale au continuat şi au adus noi distrugeri.

„Debitul crescut al râului a dus la ruperi de gabioane şi maluri pe drumul care face legătura între Costeşti şi Grădiştea de Munte. Pe un sector de drum, situat la şapte kilometri în aval de alunecarea masivă de teren produsă săptămâna trecută, apa a rupt o porţiune semnificativă a unei benzi de circulaţie, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

„Pagubele puteau fi mult mai mari”
Cantităţile de apă căzute în ultimele zile au fost impresionante. Timp de nouă zile a plouat abundent, în fiecare zi înregistrându-se între 50 şi 100 de litri pe metru pătrat, în intervale diferite, asta în condiţiile unui bazin hidrografic împânzit cu torenţi şi izvoare naturale, a informat Administraţia Sarmizegetusa Regia. „Putem afirma că la această cantitate de apă căzută, pagubele produse puteau fi mult mai mari”, susţin reprezentanţii sitului UNESCO.


Administraţia sitului Sarmizegetusa Regia a oferit explicaţii faţă de împrejurările dezastrului produs pe şoseaua spre aşezarea istorică şi pentru alunecările de teren din incinta sacră.

sarmizegetusa regia

„Alunecările de teren, care au afectat drumul judeţean 705 A, nu s-au produs în proximitatea arealului în care au fost efectuate tăieri de arbori în această iarnă. Reamintim că aceste tăieri, care au fost hotărâte şi planificate, de către specialişti, cu un an înainte, au beneficiat de toate avizele, autorizaţiile şi aprobările cerute de lege, fiind monitorizate silvic, arheologic şi administrativ pe toată durata lor. De altfel, toţi specialiştii, aflaţi la faţa locului, în urma evenimentelor recente, au exclus orice legătură între tăierile respective şi alunecările de teren care au afectat o pădure tânără de aproximativ 50 de ani, de pe versantul Feţele Albe, versant opus Dealului Grădiştei. Alunecarea de teren din zona sitului, în Incinta Sacră, s-a produs la limita terasei a X-a, pe locul în care în anii 80 a fost construit un zid de sprijin, din beton, o intervenţie mai puţin fericită, la acea vreme. Acel zid a fost acoperit cu pământ, în anul 2004, fără a se asigura o stabilitate optimă a materialului depus. Din acea cantitate de pământ, adusă din altă parte şi nicidecum din solul antic al sitului, s-a desprins o porţiune de aproximativ 20 de metri, fără să fi fost afectat vreun monument”, a informat Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice  pe pagina Administraţiei Sarmizegetusa Regia.

soseaua devastata sarmizegetusa regia foo daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Răzbunarea naturii din tărâmul dacilor: drumul Sarmizegetusei Regia a fost devastat, iar accesul maşinilor a fost interzis. Sute de turişti urcă pe jos

Marele secret al drumului antic pavat din Sarmizegetusa Regia. De ce monumentul nu mai arată deloc ca în vremea dacilor

FOTO Misiune dificilă a salvamontiştilor la Sarmizegetusa Regia: stâncile s-au desprins din munte la poalele cetăţii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite