„Palat“ al Cetăţii dacice Costeşti, în şantier după patru decenii. Lucrări ample în situl UNESCO din munţi VIDEO

„Palat“ al Cetăţii dacice Costeşti, în şantier după patru decenii. Lucrări ample în situl UNESCO din munţi VIDEO

Turn-locuinţă al Cetăţii dacice Costeşti Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

Unul dintre cele două „palate” ale cetăţii dacice Costeşti, din Munţii Orăştiei, se află în şantier. Aici au loc lucrări ample, pentru prima dată în ultimele patru decenii.

Cetatea Costeşti din Munţii Orăştiei se numără printre cele populare aşezări dacice din România, însă de la începutul anilor ’80, când aici au avut loc lucrări de restaurare ample, monumentele ei au fost lipsite de îngrijirea adecvată.

GALERIE FOTO DE LA CETATEA COSTEŞTI

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Închisoare pentru traficarea celui mai mare tezaur de monede dacice, furat din Sarmizegetusa Regia. Comoara de patru milioane de euro a rămas ascunsă

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

Cele mai impunătoare vestigii ale cetăţii dacice sunt două „turnuri-locuinţă”, folosite în Antichitate, potrivit arheologilor, ca reşedinţe ale conducătorilor aşezării.

De la începutul anilor ’40, turnurile-locuinţă au fost acoperite cu şindrilă şi carton gudronat, după ce arheologii au prevăzut că vatra de foc pe care o adăposteşte unul dintre ele şi blocurile de calcar din structura lor nu ar fi rezistat fără protecţie. 

La începutul anilor ’70, vechile acoperişuri au fost înlocuite cu unele din azbociment, ridicate pe structuri metalice. Acoperişurile, degradate în prezent, nu au putut feri monumentele de distrugerile cauzate de fenomenele meteo, la care s-au adăugat cele lăsate în urmă de vizitatori.


Palatele de la Costeşti, puse în siguranţă Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

Lucrări la Cetatea Costeşti, după patru decenii

Vechile structuri metalice vor fi înlocuite treptat, cu ajutorul voluntarilor, printr-un proiect derulat de Asociaţia Monumentum, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) şi autorităţile locale, numit „Ambulanţa pentru monumente”. 

La primul dintre cele două turnuri, vechiul acoperiş a fost demontat, pentru a fi înlocuit cu o nouă suprastructură, cu acoperiş înierbat. Circa jumătate din lucrări au fost realizate. Intervenţia de urgenţă vizează şi reaşezarea elementelor de piatră dislocate sau vandalizate, în poziţia originală. Şi celălalt turn va fi pus în siguranţă.


Turn al Cetăţii Costeşti Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

Cetatea Costeşti a fost ridicată în vremea regelui Burebista şi a servit ca fort militar, dar şi ca reşedinţă pentru căpeteniile strămoşilor noştri. A fost devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani (101 - 106). Mai multe dintre construcţiile sale (două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri) sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradat, mai ales în ultimii ani. Cele mai ample lucrări de consolidare şi conservare a monumentului istoric au avut loc la începutul anilor 1980, potrivit unui proiect elaborat de arheologi şi de Institutul de Proiectări Hunedoara.


Al doilea turn Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

Cele mai faimoase monumente de la Costeşti sunt cele două turnuri, aflate la circa 100 de metri unul de celălalt pe culmea dealului. „Palatele” folosite ca reşedinţe pentru căpeteniile dacilor au fost ridicate din blocuri de calcar, continuând apoi pe verticală cu un zid din cărămizi arse, pentru acoperiş folosindu-se ţigle masive din lut ars, susţin arheologii.


Cetatea Costeşti Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

Vă recomandăm să citiţi şi:

Spectaculoasa cale ferată montană către cetăţile dacice, acum dispărută. Pe vremuri, urşii alergau după trenuri

 

Cetatea dacică Costești. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL.

Imagini din aceeasi galerie
  • Cetatea dacică Costești. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
  • Templu. Cetatea dacică Costești. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
  • Cetatea dacică Costești. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 1
  • Turn. Cetatea dacică Costești. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
  • Cetatea dacică Costești. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 3
  • Cetatea dacică Costești. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 4
  • Cetatea dacică Costești. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 5
  • Cetatea dacică Costești. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 6
  • Cetatea dacică Costești. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 7
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările