Noua şosea din Masivul Parâng a reintrat în şantier. Când vor fi finalizate lucrările din zona alpină VIDEO

Noua şosea din Masivul Parâng a reintrat în şantier. Când vor fi finalizate lucrările din zona alpină VIDEO

Noua şosea din Parâng. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Lucrările de modernizare a şoselei din Munţii Parâng au fost reluate, după mai multe luni în care au fost suspendate din cauza condiţiilor meteo.

Ştiri pe aceeaşi temă

Constructorii noii şosele din Masivul Parâng au reluat lucrările, iar investiţia are termen de finalizare luna august a acestui an, potrivit Consiliului Judeţean Hunedoara.

Cum se lucrează la refacerea DN 68A Deva - Lugoj pe cel mai aglomerat sector. „Ocoliţi, ocoliţi, ocoliţi!” FOTO

Parcările de pe Autostrada A1 în judeţul Hunedoara vor fi dotate cu restaurante, spaţii de servicii şi benzinării

Restricţii pe şoseaua Deva - Hunedoara, pentru repunerea pe roţi a unui autotren răsturnat VIDEO

Până în prezent, circa 77 la sută din lucrările prevăzute în proiect au fost executate, arată reprezentanţii instituţiei. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din munţi, pe durata iernii, respectiv din noiembrie 2020 până în luna aprilie a acestui an, activitatea pe şantierul noului drum judeţean a fost suspendată.

Drumul Judeţean 709 F, care leagă zona cabanelor de la poalele masivului de staţiile de coborâre ale celor două telescaune, a intrat în şantier din toamna anului 2018. Noua şosea are o lungime de patru kilometri şi urcă până la cota 1.600 de metri. Ea va facilita accesul turiştilor cu autoturismul în zona alpină a staţiunii montane. Proiectul prevede lărgirea părţii carosabile la patru metri şi construcţia a 4,5 kilometri de rigole betonate, 23 de podeţe, 2,2 kilometri de ziduri de sprijin din beton şi ciment şi 2,5 kilometri de parapete de siguranţă.Proiectul de modernizare a DJ 709F din Masivul Parâng, pe tronsonul cuprins între km 6+600 -km 10+352 este derulat de Consiliul Judeţean Hunedoara şi este finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 (PNDL2). Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei.


Drumul din Parâng, noiembrie 2020. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Staţiunea din Munţii Parâng

Aflată la 10 kilometri de Petroşani, staţiunea montană Parâng se numără printre atracţiile Văii Jiului. De la înălţimea la care a fost înfiinţată, oaspeţii zonei turistice se pot bucura de panorama încântătoare a masivului şi a oraşelor Văii Jiului. Cele nouă pârtii din domeniul schiabil însumează peste opt kilometri, cea mai lungă dintre ele fiind Pârtia B, de 3,2 kilometri. Munţii Parâng oferă şi alte oportunităţi iubitorilor de natură. Sunt traversaţi de cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, care ajunge la altitudinea de peste 2.000 de metri. În masiv sunt un număr mare de lacuri glaciare, cele mai cunoscute fiind Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat.


Drumul din Parâng, noiembrie 2020. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri. Peştera Muierilor, de pe valea Râului Galbena, şi Peştera Polovragi, de pe valea râului Olteţ, completează numărul atracţiilor turistice din zonă, alături de staţiunea Parâng.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum arată podurile pentru sălbăticiuni, de pe autostrada Lugoj-Deva, la doi ani de la construire VIDEO

Podul verde al Autostrăzii Lugoj - Deva. Cum a ajuns ecoductul pentru animale, la doi ani de la construcţie VIDEO

Autostrada Lugoj - Deva. Ce se întâmplă pe lotul „tunelurilor pentru urşi”, estimat la 300 de milioane de euro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările