Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.

O tristeţe apăsătoare a cuprins astăzi foştii şi actualii angajaţi ai Minei Petrila, a cărei activitate de extracţie a fost oprită pentru totdeauna. Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă, pe care minerii au scris data de astăzi, a marcat închiderea celei mai vechi exploatări miniere din Valea Jiului. Ortacii s-au strâns în jurul vagonetului, iar unii dintre ei au plâns. Alţi mineri şi foşti mineri şi-au luat ca amintire bucăţi de cărbune din subteranele în care unii au lucrat peste 20 de ani. Este şi cazul lui Cătălin Cenuşe, miner şi salvator minier, martor al dramelor şi tragediilor petrecute aici.

„Mina Petrila are astăzi 156 de ani de vechime. A hrănit câteva mii de familii, la un moment dat având peste 4.000 de angajaţi şi a avut cea mai mare producţie de cărbune, din Valea Jiului, fără să fie mecanizată. Este un moment trist astăzi. După acest ultim vagonet ieşit simbolic din subteran, toată lumea se împrăştie. Oamenii şi-au strâns aici mâna pentru ultima dată. Se vor mai întâlni, dar nu la locul de muncă unde unii au lucrat zeci de ani. Astăzi oamenii care au lucrat aici au trecut printr-un moment greu, cel al despărţirii de mina lor, au rămas cu un gol în suflet şi cu o amintire neplăcută”, a spus Cătălin Cenuşe.

image

Bărbatul a rememorat evenimentele care au încărcat istoria exploatării carbonifere, un loc iubit de localnici, în ciuda situaţiei în care a ajuns. „Din păcate, am pierdut mulţi colegi aici. Au fost multe familii care au rămas fără stlpul casei. Au fost salvatori care au murit în subteran, au fost mineri care şi-au pierdut viaţa aici. Au fost multe tragedii, dar oamenii au iubit această mină, iar astăzi şirului de tragedii i s-a mai adăugat încă una”, a afirmat Cătălin Cenuşe. Minerul crede că mian putea să mai funcţioneze, „dar dacă nu s-a vrut, nu s-a vrut”, adaugă acesta.

Minerul Cătălin Cenuşă, despre mina Petrila

„Am fost mecanic de extracţie la diferite puţuri, am lucrat 33 de ani, între 1960 şi 1993. Am venit aici să îmi iau rămas bun din locul unde am lucrat atâta timp şi după care îmi iau pensia”, a spus Csaba Centeri, un fost angajat al E.M. Petrila, care a păstrat o bucată din cărbunele adus la suprafaţă de ultimul vagonet.

Csaba Centeri, fost miner despre închiderea minei

Adrian Hugeanu, miner

Mina fanion a Văii Jiului

Acest vagonet, practic, marchează încetarea activităţii de producţie la Mina Petrila a afirmat Ion Vasile Simion, directorul exploatării. "Mina Petrila a reprezentat mina fanion a Văii Jiului, a bazinului carbonifer din Valea Jiului. Acum 156 de ani, în 1859, se deschidea primul perimetru minier în comuna Petrila, concesiunea Maximilian. După 10 ani, la 1869, era atestată prima mină care exploata cărbune subteran, Mina Deac Ferencz Petrila. De atunci, activitatea minei s-a defsăşurat, cu bune, cu rele, pe parcursul anilor. În 1943 a fost cea mai mare tragedie de la Mina Petrila, au murit atunci 18 ortaci. Anul 2008 a reprezentat pentru Mina Petrila un punct de cotitură. Atunci destinul minei a fost altul, după ce au murit 13 ortaci. Mina Petrila a rămas, practic, fără rezerve miniere”, a declarat Ion Vasile Simion, directorul EM Petrila.

EM Petrila

Mineritul fără subvenţii nu mai putea supravieţui, susţin alţi mineri, care au acuzat însă statul român că nu s-a preocupat de retehnologizarea exploatărilor.

image

„Închiderea Minei Petrila este un eveniment care ne va marca toată viaţa, pe cei care au lucrat în minerit, pe cei care mai lucrează, pe pensionarii din minerit şi pe familiile acestora. În toată existenţa minei Petrila, aceşti mineri au dat dovadă de curaj, de înţelepciune, de vărbăţie, şi nu au precupeţit niciun efort în a scoate acest cărbune atât de necesar Văii Jiului. Chiar dacă de multe ori s-au jertfit pentru acest cărbune şi familiile lor au fost îndurerare, aceşti mineri şi-au continuat activitatea indiferent de perioada pe care au traversat-o”, a declarat Aurel Anghel, directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului.

image

Destinul minei, marcat de tragedia din 2008
Mina Petrila a fost locul celei mai mari tragedii miniere din ultimul deceniu. Aici, în ziua de sâmbătă, 15 noiembrie 2008, în jurul orei 15:00, o explozie produsă într-un abataj minier, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, a provocat moartea a opt mineri. Alţi opt salvatori minieri aflaţi în subteran în acel moment au suferit arsuri grave, în urma deflagraţiei. Patru ore mai târziu, o altă explozie avea să curme viaţa altor cinci mineri şi salvatori din mină şi rănirea altor oameni. Cele două deflagraţii, soldate cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15, au avut loc la o adâncime de aproape 1.000 de metri, ambele fiind cauzate de acumularea gazelor toxice în mină. Abatajul în care au avut loc exploziile fusese deschis cu doar o săptămână înaintea accidentului, iar în urma tragediei a fost din nou închis. După cele două explozii din 15 noiembrie 2008, exploatarea minieră din Petrila, în care la acea vreme lucrau aproximativ 2.000 de oameni, a intrat într-un declin accentuat. Cea mai veche mină din Valea Jiului a continuat să funcţioneze doar la o treime din capacitate, iar treptat numărul minerilor s-a redus la circa 250 până în prezent, când activitatea de extracţie a fost oprită. De astăzi va ma fi scos doar cărbunele din depozitele subterane şi materialele, iar apoi galeriile vor fi închise. În perioada următoare o parte din echipamentele funcţionale din exploatarea minieră de la Petrila vor ajunge la minele viabile. Mina Petrila este prima dintre cele trei exploatări carbonifere incluse în programul de închidere stabilit de Guvern şi Comisia Europeană. Până în 2018 vor mai fi închise şi minele Paroşeni şi Uricani.

image

Vă recomandăm şi:

Dosarul Petrila 2008: foştii şefi ai minei în care au murit 13 oameni au fost condamnaţi la închisoare

Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur au fost găsiţi vinovaţi pentru moartea celor 13 mineri şi salvatori minieri, în urma exploziei care a avut loc în 15 noiembrie 2008, în subteranele Minei Petrila. Sentinţa instanţei este definitivă.

Demolarea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani, o afacere de 50 de milioane de lei

Au fost organizate licitaţiile pentru demolarea clădirilor şi ecologizarea terenurilor exploatărilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani, aflate în prezent în proces de închidere. Valoarea totală a contractelor se ridică la 50 de milioane de lei.

Un abataj al Minei Petrila va fi închis definitiv din cauza unui incendiu

Un abataj al minei Petrila va fi închis definitiv după ce a fost afectat de un incendiu cauzat de autoaprinderea cărbunelui. Circa un sfert din capacitatea de producţie a minei, intrată în programul de închidere, va fi afectată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite