Dosarul Petrila 2008: foştii şefi ai minei în care au murit 13 oameni au fost condamnaţi la închisoare

Dosarul Petrila 2008: foştii şefi ai minei în care au murit 13 oameni au fost condamnaţi la închisoare

Explozia care a dus la moartea celor 13 oameni s-a produs în subteranele minei Petrila. ARHIVĂ.

Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur au fost găsiţi vinovaţi pentru moartea celor 13 mineri şi salvatori minieri, în urma exploziei care a avut loc în 15 noiembrie 2008, în subteranele Minei Petrila. Sentinţa instanţei este definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur, foşti şefi în cadrul Exploatării Miniere Petrila, au fost condamnaţi la închisoare pentru ucidere din culpă, în dosarul tragediei petrecute în 15 noiembrie 2008, la Mina Petrila.

Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Craiova. Aurelian Necula, ex-director al EM Petrila, a primit o condamnare de 6 ani şi jumătater de închisoare; Gheorghe Roşu, fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă a primit patru ani de închisoare, iar Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi al staţiei de salvare minieră a primit o condamnare de patru ani de închisoare.

Cinci ani de la tragedie
Cei trei vor trebui să plătească despăgubiri de câteva zeci de mii de lei către familiile victimelor din explozia produsă în subteran. Foştii şefi din mină au fost trimişi în judecată sub acuzaţii de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi de infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncă în care şi-au pierdut viaţa 13 mineri şi salvatori.

Explozia din Mina Petrila s-a produs în 15 noiembrie 2008, la o adâncime de aproape 1.000 de metri, în urma acumulării de gaz metan. A surprins minerii care se aflau în abataj, iar şapte oameni au fost ucişi pe loc. Alţi cinci salvatori care au intrat după victime şi-au pierdut viaţa în scurt timp, asfixiaţi de gazele din subteran. Un miner a decedat la spital, în urma rănilor cauzate de explozie, iar alţi 15 ortaci au fost răniţi.
 

Vă recomandăm şi:

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Valea Jiului va intra în faliment odată cu mineritul

Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: