Ce au lăsat în urmă oaspeţii unuia dintre cele mai admirate monumente, aflat pe malul Lacului Cinciş VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica veche de pe malul Lacului Cinciş
Biserica veche de pe malul Lacului Cinciş

Lacul Cinciş din Hunedoara oferă privelişti spectaculoase, însă în multe locuri frumuseţea acestora este alterată de comportamentul turiştilor şi al localnicilor.

Lacul Cinciş şi barajul său au fost înfiinţate la începutul anilor ´60, în apropiere de Hunedoara, pentru a asigura alimentarea cu apă a oraşului şi a combinatului siderurgic.

VIDEO CU LOCUL UNDE SE AFLĂ BISERICA INUNDATĂ

VIDEO CU LACUL CINCIŞ

Amenajarea hidrografică a dus la dispariţia a cinci sate de pe valea Cernei, inundate de ape, însă câteva dintre rămăşiţele vechilor aşezări mai pot fi văzute în amonte.

Lacul Cinciş, învăluit în gheaţă. Uriaşul patinoar din Hunedoara creat de forţele naturii VIDEO

Viaţa în mijlocul sălbăticiei. Cum trăiesc singurii locuitori ai satelor fantomă din pădurile Lacului Cinciş VIDEO

Lacul Cinciş, şase decenii de la înfiinţare. Cum arată acum „litoralul Hunedoarei”, clădit pe ruinele a cinci sate | VIDEO


Runele bisericii romano-catolice din fostul sat Baia Craiului, în trecut înghiţite de apă, au devenit unul dintre reperele turistice ale Lacului Cinciş. 

Călătorii o găsesc urmând Drumul judeţean Hunedoara – Lacul Cinciş – Topliţa, până în locul unde râul Cerna formează lacul de acumulare, de la „coada” acestuia. Pot pot opri pe marginea şoselei pentru a vedea biserica aflată pe malul opus sau pot ajunge la ea pe jos, prin pădure, după ce trec podul peste râu aflat la circa un kilometru de locul de popas. În drumul lor, de circa un kilometri de la şosea, găsesc ruinele unei biserici ortodoxe veche de peste un secol, distrusă şi invadată de pădure.


Gunoaiele din zona bisericii de pe malul Lacului Cinciş ADEVĂRUL


Turiştii din toate colţurile României vin să admire priveliştea bisericii care fusese înghiţită de ape, însă găsesc în dreptul ei o zonă împânzită de gunoaie. Poteca abruptă care coboară din parcare până la ape a devenit un loc unde oamenii au „scăpat” de sacii de gunoaie menajere, de sticle şi cutii de bere, de cutii goale de ulei, de electrocasnice stricate.


Biserica din amonte Foto: Daniel Guţă

biserica lacul cincis

Pe mal, în apropiere de biserică, priveliştea este asemănătoare. Tone de gunoaie, în special pet-uri, aduse de ape, au inundat pădurea. Din loc în loc, se văd deşeurile lăsate în urma lor de amatorii de grătare la iarbă verde şi de pescari. De-a lungul timpului, mai multe acţiuni de ecologizare au avut loc pe malurile Lacului Cinciş, însă mulţi dintre oaspeţii zonei de agrement au refuzat să păstreze curăţenia.


Lacul Cinciş VIDEO: ADEVĂRUL 

Povestea bisericii inundate  

Biserica din fostul sat Baia Craiului a fost cea mai impunătoare dintre aşezămintele romano-catolice aflate în regiunea minieră din jurul Hunedoarei. Se spune că ar fi fost ctitorită chiar de împărăteasa Maria Tereza (1717 – 1780). Ruinele sale pot fi văzute la coada Lacului Cinciş, unde râul Cerna se strecoară printre versanţi şi se revarsă în lacul de acumulare. Biserica şi-a încetat funcţionalitatea la începutul anilor ´60, când a fost construit barajul Cinciş, aflat la 10 kilometri de Hunedoara. Atunci, mai multe sate din Ţinutul Pădurenilor au fost înghiţite de ape.


Gunoaiele aruncate în apropierea bisericii de pe mal. ADEVĂRUL

biserica lacul cincis

Oamenii din Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia Craiului, Moara Ungurului şi Ciuleni au fost strămutaţi în noul sat Cinciş, înfiinţat pe un deal, iar peste 100 de case, împreună cu bisericile, şcolile şi cimitirele de pe Valea Cernei au ajuns sub ape.

În primele decenii după amenajarea lacului de acumulare, în faţa bisericii din Baia Craiului turiştii puteau ajunge cu vaporaşul şi chiar puteau intra în interiorul acesteia cu bărcile. Urmele vremurilor în care biserica se afla parţial sub ape se văd întipărite pe zidurile ei. Anii secetoşi, acumulările de nămol şi aluviuni au făcut însă ca apa să nu mai ajungă în prezent la biserica abandonată pe mal.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Seceta a transformat radical lacul Cinciş din Hunedoara. Priveliştea uimitoare a bisericii inundate unde altădată ajungeau vaporaşele VIDEO

Blestemul bisericii scufundate în Lacul Cinciş. „Vara, din cauza secetei, turla ei rămânea deasupra apei”

Misterul neelucidat de pe fundul Lacului Cinciş. Aici s-ar fi aflat mormântul mamei lui Ioan de Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite