VIDEO Baia Craiului, satul dispărut sub Lacul Cinciş. Secretul bisericii care a rezistat furiei apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica veche din Baia Craiului Foto Daniel Guţă
Biserica veche din Baia Craiului Foto Daniel Guţă

În Baia Craiului, un sat dispărut sub apele Lacului Cinciş, au rămas ruinele unei biserici impresionante, vechi de peste două secole.

La începutul anilor ´60, când a fost construit barajul Cinciş aflat la 10 kilometri de Hunedoara, mai multe aşezări din Ţinutul Pădurenilor au fost înghiţite de apele lacului său de acumulare.

GALERIE FOTO CU RUINELE DIN SATUL DISPĂRUT

Oamenii din Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni au fost strămutaţi, iar peste 100 de case, împreună cu bisericile, şcolile şi cimitirele din vechile sate de pe Valea Cernei au ajuns sub ape. 

Unele dintre morminte au fost mutate pe deal, la Cinciş, însă multe au rămas sub lac. 

Ruinele a două biserici, una ortodoxă şi cealaltă romano-catolică, au rămas abandonate în coada lacului Cinciş. 

A treia biserică, veche din vremea Huniazilor, a fost demolată, înainte ca locul să fie înghiţit de ape, chiar dacă localnicii s-au opus distrugerii acesteia.

Foto Daniel Guţă

baia craiului biserica cincis

Satul dispărut 

La coada lacului Cinciş, unde râul Cerna coteşte la stânga printre versanţi şi se revarsă în lacul de acumulare, se află ruinele satului dispărut Baia Craiului şi ale celor două biserici ale sale. Vechile construcţii din pădure sunt izolate de apă pe de-o parte şi de dealul abrupt de cealaltă, iar călătorii pot ajunge la ele, cu barca sau pe jos, după un drum de circa 30 de minute prin pădurea de pe malul Cernei. 

Foto Daniel Guţă

baia craiului biserica cincis

În trecut, Baia Craiului era o aşezare prosperă, unde încă din secolul al XVII-lea funcţiona o topitorie pentru producerea fierului. Din aceeaşi perioadă sunt menţionate şi topitoriile din împrejurimi aflate în satul Topliţa, tot pe valea Cernei şi la Plosca, Nădrab şi Limpert (pe Valea Govâjdiei).

După mai multe secole de existenţă, satul a dispărut complet odată cu amenajarea hidrografică. Din el au rămas ruinele celor două biserici şi o mulţime de construcţii prăbuşite, fundaţii de case demolate şi de ateliere şi chiar morminte.

Lacul Cinciş, harta actuală suprapusă peste harta militară din jurul anului 1800

baia craiului biserica cincis

Locul legendar din Baia Craiului 

Locul emblematic al aşezării dispărute este biserica romano-catolică ridicată în urmă cu aproape două secole şi jumătate, despre care se spune că ar fi fost ctitorită de împărăteasa Maria Tereza (1717 – 1780).

Ruinele sale reprezintă o atracţie pentru amatorii de fotografii, care se opresc pentru a le admira de pe malul opus al lacului sau se încumetă să ajungă pe jos, la ele. Interiorul bisericii a rămas pustiu, plafonul e acoperit de moloz şi vegetaţie, iar acoperişul s-a prăbuşit. Doar turla bisericii a rămas mai puţin afectată de ruinare. În vecinătatea aşezământului, câteva morminte vechi sunt şi ele devastate, iar pereţii şi fundaţiile solide de piatră ale unor clădiri îi pot duce cu gândul pe oaspeţii lor la vremurile în care satul era animat de oameni.

Foto Daniel Guţă

baia craiului biserica cincis

În anii ´60, biserica de la coada lacului a fost abandonată, împreună cu cea ortodoxă din vecinătatea sa, veche de un secol. Ambele au suferit distrugeri iremediabile, iar apele lacului le-au inundat parţial, timp de mai multe decenii. În ultimii ani, nivelul lacului de acumulare a rămas scăzut în amonte de baraj, astfel că apa nu a mai ajuns la cele două biserici. Sunt însă ignorate de autorităţi, care nu au găsit un mod de a le pune în valoare.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele construcţiei barajului Cinciş, colosul din beton al „lacului blestemat“ care a înghiţit cinci sate

FOTO Pe urmele minelor de fier din Transilvania. Cinci locuri de neuitat din ţinutul de poveste al pădurenilor

VIDEO Cariera minieră transformată într-un lac uriaş, care creşte de la an la an. Locul este un paradis al pescarilor




 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite