VIDEO Povestea mocăniţei de la Hunedoara: va deveni traseul acesteia noua atracţie turistică a zonei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de tineri din Hunedoara organizează la sfârşitul acestei săptămâni o acţiune de ecologizare a vechiului traseu al mocăniţei care lega Castelul Corvinilor de Ţinutul Pădurenilor. Zeci de hunedoreni şi-au anunţat deja prezenţa la evenimentul devenit o tradiţie locală, organizat şi în anii trecuţi la Hunedoara, pentru promovarea zonei.

Potrivit lui Dan Bera, unul dintre organizatorii acţiunii, sâmbătă dimineaţa vor fi ecologizaţi aproximativ doi kilometri ai traseului mocăniţiei şi, de asemenea, voluntarii vor face curăţenie şi în zona vechiului furnal din Govâjdie, unul dintre obiectivele turistice de pe traseu.


Tinerii din Hunedoara care s-au alăturat campaniei „Salvaţi mocăniţa”, demarată încă de acum trei ani, speră ca traseul de peste zece kilometri al mocăniţei hunedorene să fie inclus într-un circuit turistic, care să mai cuprindă Castelul Corvinilor, Ţinutul Pădurenilor, Lacul Cinciş şi alte atracţii din zona Hunedoarei.


Vor turism cu mocăniţa, cu orice preţ
Deşi a circulat timp de un secol, mocăniţa de la Hunedoara nu a fost niciodată considerată un obiectiv cu potenţial turistic. Scopul acesteia a fost unul industrial, chiar dacă a transportat timp de zeci de ani, nu doar minereu, ci şi pe muncitorii care făceau naveta din satele Ţinutului Pădurenilor la Hunedoara. În prezent, însă, linia îngustă de cale ferată a fost dezafectată, iar componentele ei din fier au fost revalorificate. Vagoanele mocăniţei au fost vândute la fier vechi, iar locomotivele ei, cele care funcţionau cu cărbune şi apoi cele diesel, au fost înstrăinate.

Iniţiatorii demersului de restaurare a traseului mocăniţei speră ca autorităţile locale şi judeţene să obţină finanţare pentru un proiect prin care să fie reînfiinţat tronsonul de cale ferată. Soluţia sunt fondurile europene, susţin promotorii mocăniţei.

„Dacă într-un an peste 100.000 de turişti vizitează castelul, o linie ferată de la 1899 pe care se circulă cu un tren din acele vremuri, ar genera un aflux şi mai mare de turişti”, este de părere Dan Bera, organizator al acţiunilor de promovare a traseului mocăniţei hunedorene.

Citeşte şi:

Povestea austriacului Georg Hocevar, ajuns în Ţara Moţilor: a iubit România, dar urăşte autorităţile statului român

Hunedoreanul Dan Bera este în topul românilor care mişcă lucrurile cu puterea ideilor

Salvaţi istoria mocăniţei!

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite