Video Alun, satul cu drum de marmură unic în lume, s-a trezit la viaţă. Oamenii revin în locul rămas pustiu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica de marmură din centrul atului Aln. ADEVĂRUL
Biserica de marmură din centrul atului Aln. ADEVĂRUL

Oamenii au revenit în satul Alun, un loc unic datorită drumului său de marmură, dar printre cele mai depopulate aşezări din România.

La mijlocul anilor ´70, când regimul Ceauşescu a iniţiat planul ambiţios şi controversat de sistematizare a localităţilor României, oamenii din satul Alun nu aveau de ce să îşi facă griji în privinţa viitorului aşezării lor.

FOTO - SATUL ALUN

VIDEO - SATUL ALUN

VIDEO, IMAGINI AERIENE - SATUL ALUN

Sistematizarea propusă de autorităţile comuniste viza dublarea numărului de oraşe până în 1990, dar şi desfiinţarea completă a peste 3.000 de sate considerate neviabile, dintre care 40 se aflau în judeţul Hunedoara, în special în zonele montane.

Aici a fost cea mai bogată mină de telur. Metalul rar şi aurul se aflau în cantităţi mari în inima Transilvaniei VIDEO

Tainele vulcanului din Săcărâmb, locul celor mai mari bogăţii subterane. Telurul şi aurul l-au transformat în El Dorado

Secretele carierei de marmură din Alun, locul unde a început povestea satului unic în lume FOTO VIDEO

„Satele fără condiţii de dezvoltare, cu trupuri răsfirate şi accese grele, în care în ultimii ani se manifestă o depopulare, urmează a fi dezafectate, iar populaţia acestora să fie grupată în alte localităţi”, arătau autorii monografiei judeţului Hunedoara, din 1980.

Alun se număra şi atunci printre aşezările mici şi izolate ale Hunedoarei, de unde cea mai mare parte a populaţiei tinere migrase în Hunedoara, centrul metalurgic aflat la circa 30 de kilometri, însă din punct de vedere economic rămânea un sat prosper. 


Alun. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

„Oamenii rămaşi în sat erau destul de înstăriţi. Casele sunt frumoase şi trainice, cu fundaţii de marmură adusă de la cariera Alun. Trei curse plecau de aici, zilnic, spre Hunedoara, cu oamenii care lucrau, în trei schimburi la combinatul siderurgic sau care munceau în minele de la Ghelari şi Teliuc, localităţi traversate de autobuzele care se îndreptau spre oraş. Alţi localnici munceau în cariera de marmură de la Alun şi, câţiva, la cea de piatră de la Crăciuneasa (Lelese)”, îşi aminteşte Gheorghe Popa, unul dintre puţinii săteni din Alun.


Drumul de marmură. ADEVĂRUL

Terenurile din împrejurimile satului au fost colectivizate şi au fost ocupate cu livezi şi plantaţii de cereale, iar unii localnici aveau în grijă turme numeroase de oi şi cirezi de vaci. O biserică de marmură, ridicată în anii ´30 şi o biserică de lemn, veche de peste trei secole, întreţineau viaţa spirituală a comunităţii. În satul Alun, funcţiona o şcoală, cu un internat înfiinţat într-o clădire cu două etaje, acum ruinată. 

satul alun foto daniel guta adevarul

Drumul de marmură  

Ceea ce face din Alun un loc unic în România este drumul său de marmură care coboară de la intrarea în sat, locul unde se află şi cariera de marmură, până la cinci – şase kilometri, în valea Peştişelului, spre Govâjdia, locul unde pornea calea ferată minieră a Hunedoarei. „Acest drum a fost construit în anii ´60 - ´70, pentru ca structura lui solidă să permită ca blocurile de marmură, de câte 5 – 10 tone, să poată fi coborâte în siguranţă pe panta dealului”, îşi aminteşte Mircea Popa, un alt localnic din Alun.


Casă veche din satul Alun. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cariera de marmură de la Alun a fost exploatată din secolul al XIX-lea, în vremea când Ţinutul Pădurenilor devenise o zonă de interes deosebit pentru statul austro-ungar, datorită bogatelor sale zăcăminte de fier şi a întinderilor de pădure. În anii ´80, de la Alun au fost extrase blocuri de marmură folosite la construcţia Casei Poporului şi tot din Alun îşi au originea coloanele de marmură ce împodobeau vila familiei Ceauşescu din cartierul Primăverii. Cariera de marmură din satul Alun a intrat în conservare de la începutul anilor ´90. De atunci şi soarta satului s-a schimbat. Mulţi dintre localnici se mutaseră între timp în Hunedoara, iar aşezarea a continuat să se depopuleze până când a ajuns la mai puţin de zece locuitori. 

satul alun foto daniel guta adevarul


Satul Alun. Imagini aeriene. ADEVĂRUL

Satul Alun, cu peste 50 de case pustii, cu drumul şi biserica de marmură, are un farmec aparte, care l-a făcut tot mai cunoscut în ultimii ani, povestesc oamenii. Iar în timpul verii, se trezeşte la viaţă.

„Iarna, satul rămâne aproape pustiu. Mai stau aici cele două călugăriţe de la biserica de marmură şi poate ciobanii din zonă. Însă odată cu venirea primăverii, şi mai ales vara, satul se animă. Cei mai mulţi dintre oamenii din Alun locuiesc în Hunedoara, dar se întorc aici pentru a avea grijă de gospodării. Poate nu îi vedem în fiecare zi, dar satul nu e părăsit. Unii aşa au crezut, iar acest lucru ne-a adus şi unele necazuri. Acum, lumea se întoarce mai des, iar multe curţi şi case sunt bine îngrijite. Dacă drumurile din sat şi drumul de marmură ar fi mai bune, oamenii ar rămâne mai mult timp aici”, crede Mircea Popa.


Mircea şi Gheorghe Popa se întorc vara în Alun, pentru a avea grijă de gospodăriile lor. ADEVĂRUL

În Alun, turiştii rămân însă mai numeroşi decât cei câţiva localnici care pot fi văzuţi trebăluind prin gospodării. Mulţi dintre ei vin pentru a vedea drumul, bisericile, casele pitoreşti şi pereţii uriaşi ai carierei de marmură sau doar pentru a se bucura de liniştea satului din Ţinutul Pădurenilor. „O mulţime de oameni au întrebat dacă sunt case de vânzare. Unii şi-au cumpărat şi le-au îngrijit, cu gândul că îşi vor petrece vacanţele aici. Alţii s-au uitat după case de lemn, pitoreşti, pe care să le refacă după placul lor. Dar aici aproape totul este de marmură”, spune Gheorghe Popa.

satul alun foto daniel guta adevarul


Video, pe larg, cu satul alun şi cu localnicii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cel mai izolat sat din văile pădurenilor ascunde o „comoară” uitată în mijlocul sălbăticiei VIDEO

Satul arhaic din Ţinutul Pădurenilor, înghiţit de pădure şi ţinut în viaţă de o mână de oameni. Este una dintre cele mai pitoreşti aşezări din Hunedoara VIDEO

Splendoarea costumelor populare din Ţinutul Pădurenilor: portul este unic în România FOTO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite