A murit preotul Octavian Pătraşcu, cel care a slujit la înmormântarea lui Arsenie Boca. „Înainte de a muri, duhovnicul a prevestit sfârşitul regimului comunist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Octavian Patraşcu, din Valea Jiului, unul dintre foştii apropiaţi ai duhovnicului Arsenie Boca şi unul dintre cei care au slujit la înmormântarea călugărului de la Mănăstirea Prislop, a murit la vârsta de 78 de ani.

A murit Octiavian Pătraşcu (78 de ani), unul dintre cei mai apreciaţi preoţi din Valea Jiului. „Părintele nostru drag Octavian Patrascu a trecut la Domnul! Dumnezeu sa-l odihnească! Înmormântarea va avea loc Duminică la ora 14 la Biserica Sfânta Varvara”, a anunţat preotul Ciprian Marton.

Ziua pe care Octavian Pătraşcu (75 de ani) nu a uitat-o niciodată a fost la începutul lui decembrie 1989. Atunci a slujit, alături de alţi preoţi, la înmormântarea unuia dintre cei mai iubiţi reprezentanţi ai ortodoxiei româneşti, Arsenie Boca. La 29 noiembrie 1989, preotul Octavian Pătraşcu se afla la Episcopia Aradului. Era duminică dimineaţa, iar în paraclisul Episcopiei Aradului avea loc slujba de Liturghie. Părintele a auzit telefonul sunând în cabinetul episcopului Timotei şi a răspuns.

„La celălalt capăt al firului era maica stareţă Apolinaria, prima după reînfiinţarea Mănăstirii Prislopului. Cu glasul emoţionat, m-a rugat să anunţ că a decedat părintele Arsenie şi că în testamentul său trecuse insistent dorinţa de a fi înhumat în cimitirul Mănăstirii Prislop“, relata preotul Octavian Pătraşcu.

Proorocia lui Arsenie Boca

Peste câteva zile, pe 4 decembrie 1989, episcopul Aradului şi Hunedoarei l-a trimis pe preotul Pătraşcu la Prislop, pentru a duce mesajul Episcopiei la înmormântarea părintelui Arsenie Boca. „Slujba la care au participat mai mulţi preoţi şi o mulţime de oameni apropiaţi părintelui a fost încărcată de emoţie. I-am mulţumit lui Dumnezeu că mi-a dat ocazia să îl conduc pe ultimul drum pe cel pe care îl preţuiam cu toţii. Câteva săptămâni mai târziu urma să aibă loc ceea ce părintele Arsenie Boca prevestise: schimbarea regimului comunist“, povestea Octavian Pătraşcu.

Octavian Pătraşcu a slujit ca preot de mai bine de o jumătate de secol. A ales calea preoţiei la sfârşitul anilor ’50, într-o perioadă în care activităţile religioase nu erau agreate de regimul comunist. Părinţii săi, care au fost profesori, l-au îndrumat spre preoţie. Tatăl său cânta şi în strana unei biserici, iar el i-a urmat dorinţa. Octavian Pătraşcu a slujit cea mai mare parte a vieţii în Valea Jiului, dar a locuit pentru câţiva ani şi în Arad.

image

Biserica şi muzeul din Petroşani

Din anii 1990, preotul s-a implicat în ridicarea uneia dintre cele mai frumoase biserici din Valea Jiului, Sfânta Varvara, din Petroşani. În trecut, locul bisericii „Sfânta Varvara“, ocrotitoare a minerilor, era ocupat de o mlaştină, iar oamenii îi spuneau cartierului „Şerpărie“. În vreme de ploaie, subsolurile blocurilor şi canalizările erau inundate de şuvoaiele de apă, iar zonele verzi se transformau în bălţi urât mirositoare populate de şerpi, broaşte şi mormoloci.

image

Demersurile pentru ridicarea lăcaşului de cult ortodox în cartierul Aeroport al Petroşaniului au început în primele zile „de libertate“ ale anului 1990, dar s-au lovit de opoziţia autorităţilor. Abia în 1994 a fost pusă piatra de temelie a bisericii, pe terenul viran dintre blocuri, însă a durat un deceniu până la finalizarea ei.

În 2004, biserica maramureşeană „Sfânta Varvara“ a fost sfinţită, iar curtea ei s-a transformat într-un muzeu al satului. A fost adusă o căsuţă veche, clădită în urmă cu două secole de muntenii din satele Văii Jiului. O culă dacică, îi spunea preotul, în interiorul căreia stau aşezate la loc de cinste sute de obiecte tradiţionale, pe care omul le-a strâns de-a lungul timpului în călătoriile sale: furci şi fuse, su-cale pentru înfăşurarea firului pe ţevi, răşchitoare, vârtelniţe, războaie de ţesut, lăzi de zestre, lămpi vechi şi fotografii. Într-un alt capăt al curţii, părintele a adus o casă de stână, tot de pe munte, şi a construit un ţarc unde, pentru o vreme, au fost ţinute câteva oi. Tot el a fost cel care a înfiinţat o cantină socială la subsolul lăcaşului de cult, de care au beneficiat sute de localnici din familii nevoiaşe.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretul lui Arsenie Boca: femeia care a stat 40 de ani lângă el. Cutremurătoarea poveste a Zamfirei, tânăra pe care duhovnicul nu a lăsat-o să se omoare

Ucenica lui Arsenie Boca, maica Zamfira îşi are locul de veci la Mănăstirea Prislop, alături de mormântul părintelui. I-a fost alături timp de peste 40 de ani, din primele zile în care a ajuns la mănăstire şi până la moartea duhovnicului. Povestea ei de viaţă este cutremurătoare. Potrivit unor mărturii, a fost salvată de la moarte de părintele Arsenie Boca şi, la rândul ei, a fost ucenica şi “îngerul păzitor” al acestuia.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Arsenie Boca, omul care a dus o lumânare aprinsă prin furtună

Este considerat de mulţi credincioşi drept „ultimul sfânt al românilor“. Duhovnicul Arsenie Boca şi-a dus viaţa printre fapte considerate miracole de cei care le-au văzut şi vorbe cu tâlc, balansându-se între renumele profetic şi durerile simţite în temniţele comuniste.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite