Primul post tv local din Deva a fost creat în 1990. Petru Meszaroş a fost sărbătorit pentru proiectul de acum 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au împlinit 25 de ani de la inaugurarea primului post de televiziune din municipiul Deva, iar oamenii care au s-au aflat în spatele proiectului TV Deva au fost sărbătoriţi. Petru Meszaroş, deveanul care a avut iniţiativa înfiinţării televiziunii locale, a fost premiat simbolic de societatea civilă.

Zeci de hunedoreni au venit în această dimineaţă în Piaţa Victoriei din municipiul Deva pentru a-l întâlni şi felicita pe Petru Meszaroş, unul dintre oamenii care au pus bazele primei televiziuni locale din judeţul Hunedoara.
Televiziunea din Deva are deja o istorie de un sfert de secol. A fost creată în primăvara anului 1990, când Petru Meszaroş a luat iniţiativa să lipească pe stâlpi afişe prin care îi invita pe doritori să se întâlnească în vederea înfiinţării unei televiziuni locale.

„În acea perioadă fiecare făcea ce-l tăia capul. Unii vindeau cuie ruginite şi rulmenţi la sârbi, alţii se gândeau cum să facă primul milion din furăciuni permise de haosul de după revoluţie, alţii cum să-şi dezvolte o afacere. „Ungurul” nostru nu avea ceva mai bun de făcut decât să lipească afişe prin care anunţa constituirea unui grup de iniţiativă care urma să încerce deschiderea unei televiziuni locale la Deva”, îşi aminteşte jurnalistul Vladimir Brilinsky. Atunci, doar Televiziunea Liberă Timişoara emitea ca un post privat, altul decât televiziunea naţională. Foştii săi colegi îşi amintesc ce a însemnat prima televiziune locală, TV Deva, pentru cei care au răspuns invitaţiei lui Petru Meszaroş şi pentru comunitate.

Televiziunea care a schimbat destine

„M-am numărat şi eu printre cei prezenţi la acea istorică întâlnire, alături de un prieten, Marius Olariu, şi am îmbrăţişat imediat ideea de înfiinţare a unui post local de televiziune. Consider că am fost un norocos al soartei, acest lucru schimbându-mi radical viaţa. Cei care am fost prezenţi atunci, acolo, eram cu toţii conduşi de un ideal, spre care nici nu cutezam să visăm că va deveni vreodată realitate. Au urmat cei mai frumoşi ani, caracterizaţi printr-un singur cuvânt: puritate”, spune Marin Butar, fost jurnalist.

image

Televiziunea s-a înfiinţat. La început ca o asociaţie de prins fluturi cu mai mult entuziasm şi mai puţin profesionalism. Încet-încet ea s-a dezvoltat. A câştigat în calitate, a câştigat în popularitate, a câştigat în beneficiul unui întreg judeţ”, relatează Vladimir Brilinsky.

image

Jurnalistul Petru Meszaroş a fost premiat simbolic în cadrul campaniei civice „Premianţii fără premii”, desfăşurată de aproape doi ani, în fiecare sâmbătă, în Deva.

tvdeva

Vă recomandăm şi:

Oraşele noastre, acum patru secole, văzute de un turc: cum erau prostituatele din Iaşi şi de ce bucureştenii purtau cruci de aur

Oraşele româneşti erau aşezate în ţinuturi bogate, locuite de oameni harnici şi milostivi şi femei frumoase. Astfel erau descrise, în secolul al XVII-lea, cele mai multe dintre aşezările de pe teritoriul României, vizitate de istoricul turc Evliya Celebi.

Trista soartă a gării din Hunedoara, locul de unde trenurile au pornit timp de 130 de ani pe ruta Hunedoara - Simeria

Gara Hunedoarei are o istorie aparte, la fel şi linia ferată Hunedoara - Simeria. După 130 de ani de folosiţă, niciun tren nu mai circulă pe ruta celor două oraşe. Localnicii din Hunedoara cer autorităţilor să ia măsuri pentru revitalizarea traseului feroviar.

Ce ştiau strămoşii noştri despre ştiinţă. Dacii cunoşteau medicina, astronomia, se vindecau cu ajutorul plantelor şi erau experţi în otrăvuri

Dacii aveau cunoştinţe de astronomie, medicină şi botanică, iar preoţii lor ştiau să folosească plantele vindecătoare, dar şi otrăvurile. Unii istorici afirmau că vracii care au trăit pe teritoriul României în Antichitate erau capabili să realizeze intervenţii chirurgicale dificile, unele chiar pe craniu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite