Istoria Canalului Dunăre – Marea Neagră, la muzeul judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu” din Giurgiu a fost astăzi, începând cu ora 12.00, gazda unei expoziţii comemorative intitulate „Canalul Dunăre – Marea Neagră. Un cimitir programat”.

Realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, în colaborare cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Fundaţia Konrad Adenauer şi Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, expoziţia a inclus peste 20 de panouri foto-documentare care au redat unele dintre cele mai negre pagini din istoria României.
Început în anul 1949 din ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, canalul Dunăre – Marea Neagră, care leagă Cernavodă de Constanţa, a fost pretextul pentru ca cei care se împotriveau „orânduirii socialiste” să fie „educaţi prin muncă, la Canal”. Fără mandat de arestare şi fără proces. Cu ajutorul documentelor şi al supravieţuitorilor s-a încercat reconstituirea întregii istorii a Canalului.
De-a lungul a patru ani, se pare că peste 100.000 de oameni au fost duşi să muncească până la epuizare pe şantierele Canalului, numărul exact al celor care au murit acolo nefiind cunoscut cu exactitate nici până astăzi.
Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale a descoperit totuşi în arhivele localităţilor de pe traseul Canalului aproximativ 8.100 de morţi, o parte dintre nume regăsindu-se pe unele dintre panourile prezentate astăzi în cadrul expoziţiei.
Expoziţia „Canalul Dunăre – Marea Neagră. Un cimitir programat” va putea fi vizitată de giurgiuveni la Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu” până pe 11 februarie.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite