Olimpica la Artă Monumentală care pictează şi visează să devină designer vestimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miruna Lupea (18 ani), elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galaţi, este proaspăt medaliată cu argint la Olimpiada Naţională de Artă Monumentală şi una dintre cele mai talentate tinere pictoriţe din România.

Miruna provine dintr-o mică localitate de lângă Galaţi, Vânători, şi este fascinată de pictură şi desen, astfel că părinţii au dat-o la Şcoala de Arte din cadrul Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” pe când era în clasa a IV-a. Anul următor se înscria la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galaţi. ”Mi-a plăcut dintotdeauna să pictez şi să desenez, iar învăţătorii m-au îndrumat să mă duc către arte”, ne dezvăluie adolescenta cum şi-a început aventura în lumea fascinantă a artelor.

Îi place mult să citească, în special literatură science fiction şi cărţi de aventuri,  pentru că îi dezvoltă imaginaţia şi creativitatea. La prima participare la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei, Miruna a câştigat medalia de argint la secţia Artă Monumentală, o performanţă deloc de neglijat, ţinând cont că a concurat cu zeci de copii extrem de talentaţi din întreaga ţară.

”Am făcut o lucrare în tehnica tempera perete. Face parte din arta murală şi se realizează pe pereţii dintr-o locuinţă sau pe cei dintr-o clădire. Noi, la olimpiadă, am reprodus această tehnică pe o foaie. Practic, într-un pătrat a trebuit să realizez elemente vegetale şi antromorfe”, ne introduce puţin tânăra artistă în subtilităţile uneia dintre tehnicile în care lucrează.

Arta monumentală constă în realizarea unor mozaicuri, vitralii sau sgrafitto, ce reprezintă o tehnică a decoraţiei murale, de origine italiană, şi se realizează prin suprapunerea unor tencuieli divers colorate şi apoi din degajarea, potrivit unei compoziţii stabilite, a stratului de la suprafaţă, pentru a lăsa vizibilă culoarea stratului de fond. Se obţine astfel un efect asemănător cu basorelieful.

Premiantă la ambele secţiuni ale concursului naţional de pictură ”Camil Ressu”

Anul trecut şi-a adjudecat premiul al doilea la pictură la concursul naţional de pictură ”Camil Ressu”, iar în 2019 şi-a îmbunătăţit performanţa, obţinând premiul întâi la pictură, precum şi la secţiunea Artă Monumentală. Olimpiada la care a participat a fost un bun prilej pentru Miruna ca să îşi depăşească limitele, în special pe zona de portret. Ne mărturiseşte că nu este o împătimită în surprinderea trăsăturilor umane în picturile sale, dar competiţia a ajutat-o să iasă din zona de confort şi să progreseze mult şi la acest capitol.

image

Unul dintre subiectele preferate de pictat ale Mirunei sunt florile FOTO arhiva personală

”Cel mai complicat este să pătrunzi în caracterul personajului al cărui portret îl faci, să redai sentimentele pe care le are la acel moment, dar dacă reuşeşti acest lucru, este extraordinar. Recunosc că mai am de lucru aici”, îşi face artista autocritica. Faţa i se înseninează când vorbim despre flori. Miruna este expertă în realizarea de picturi statice, în special flori, despre care crede că sunt cele mai sublime creaţii ale naturii. ”Au acea moliciune şi sensibilitate pe care cred că doar florile o pot transmite”, ne descrie simplu olimpica sentimentele care o încearcă când se gândeşte la flori.

Este perfecţionistă, una dintre calităţile care îi caracterizează pe artişti, şi este foarte critică cu picturile pe care le va expune pe viitor în cadrul unei expoziţii. ”Am lucrări la care mă uit acum şi mă întreb de ce oare am folosit o anumită culoare, acum nu mi se pare că arată bine. Asta te faci să vezi cum ai evoluat, ce plusuri şi minusuri ai”, ţine să puncteze Miruna. Stilul său de pictură este unul non-realist, iar lucrările sale ies din tipare, în special picturile de natură statică, prin aşa numitele pete de culoare,   care scot în evidenţă într-un fel aparte florile sau oamenii.

”Se face carte, însă pentru cine vrea”

Unul din lucrurile pe care vrea să le schimbe este imaginea pe care mulţi tineri o au despre Liceul de Arte din  Galaţi. ”Cred că mulţi oameni au impresia că la noi nu prea se face carte, că la Arte vin doar cei care nu au altceva de făcut. Sunt şi mici răutăţi pe care le simţi. Când spui unde înveţi, se uită la tine aşa, ca şi cum te duci la Liceul de Arte şi stai în bancă şi nu faci nimic. Nu toţi dintre noi sunt puternici, te poate demoraliza. Am avut o colegă care după o astfel de remarcă s-a transferat la un alt liceu. Te deranjează, dar ştiu ce face eu la şcoală şi nu mă doboară un lucru care nu este adevărat. Se face carte, însă pentru cine vrea asta. Dacă îţi propui să ajungi undeva şi să faci un lucru, dacă te ţii de el, nu ai cum să nu realizezi ce ţi-ai propus”, ţine să puncteze tânăra artistă.

Design vestimentar şi pictură

După absolvirea liceului, va urma Facultatea de Arte şi Design din Cluj, pentru ca apoi să se dedice modei. Adolescenta este pasionată de designul vestimentar, a desenat mai multe schiţe ale unor articole vestimentare pe care vrea să le creeze şi urmează ca în viitorul apropiat să le şi realizeze.

image

Una dintre lucrările de Artă Monumentală ale Mirunei FOTO arhiva personală

Îi calcă pe urme profesorului şi mentorului său de la Liceul de Arte din Galaţi, David Sava, unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de modă din România.”Desenul te ajută foarte mult în pictură. Îţi formează o bază, prin care introduci culorile în pictură, le aduci în faţa ta”, ne explică Miruna. Chiar dacă va deveni designer vestimentar, nu va renunţa la pictură şi plănuieşte să îşi deschidă un atelier, unde să poată crea alături de colegii săi. ”Vreau să fm uniţi şi să creăm lucruri frumoase împreună”, ne devăluie olimpica unul dintre proiectele sale de suflet.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite