Medic pediatru, mesaj pentru părinţi: „Roşu în gât” are rareori nevoie de antibiotic pentru a se vindeca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Arhivă
Sursa: Arhivă

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la un obicei practicat de tot mai mulţi părinţi, acela că „faringita se tratează cu succes doar folosind antibiotice”.

Doctorul Mihai Craiu, medic primar pediatru la INSMC „Alessandru - Rusescu” şi profesor la UMF „Carol Davila” din Bucureşti, susţine că odată cu începerea şcolii va creşte semnificativ numărul de copii cu boli febrile şi "roşu în gât".  „MESAJ DE LUAT ACASĂ - "roşu în gât" are rareori nevoie de antibiotic pentru a se vindeca”, transmite pediatrul, într-o postare pe Spitalul Virtual pentru Copii.

„Mai este foarte puţin până va începe şcoala. Şi până când o să înceapă să crească semnificativ numărul de copii cu boli febrile şi <<roşu în gât>>. În România foarte multă lume crede că faringita se tratează cu succes doar folosind antibiotice. Mulţi din cei care cred acest lucru neagă rezultatele studiilor internaţionale care dovedesc eroarea lor. Principalul argument fiind <,la noi este altfel, nu este ca în SUA, UK, Germania sau altundeva>>”, a scris medicul Mihai Craiu. 

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Global Infectious Diseases realiazat de INSMC, în Bucureşti, în România, din 4627 de copii diagnosticaţi cu <<roşu in gât>>, doar 29, 9% aveau faringită streptococică. 

Colectivul coordonat de colegul meu dr Victor Miron analizează 4627 de copii diagnosticaţi cu <<roşu în gât>> în Compartimentul de Primiri Urgenţe al INSMC. Ce aflăm din articolul acceptat de o prestigioasă publicaţie medicală internaţională? Că în România este FIX ca în alte ţari din lume. Doar 29.9% din aceşti copii aveau faringită streptococică. Dovedită prin investigaţii”, a explicat dr. Craiu.

 Dr. Craiu susţine că „un test rapid de detecţie este ieftin, uşor de făcut şi poate scuti un copil de tratamente inutile cu antibiotice”. 

 „Antibioticele sunt excepţionale, atunci când sunt utilizate corect. Utilizate greşit produc efecte adverse cel puţin la fel de grave ca şi boala în sine”, avertizează medicul.

Acest studiu (https://www.jgid.org/article.asp?issn=0974-777X;year=2021;volume=13;issue=3;spage=154;epage=155;aulast=Miron;type=3), publicat în Journal of Global Infectious Diseases este realizat la noi. În INSMC, în Bucureşti, în România.

Colectivul coordonat de colegul meu dr Victor Miron analizează 4627 de copii diagnosticaţi cu "roşu in gât" în Compartimentul de Primiri Urgenţe al INSMC.

Vă recomandăm şi:

Propunerea controversată a unui pneumolog pentru tranşarea crizei COVID:„Sănătate cu forţa nu se poate”

 

Medic psihiatru, despre şcoala online:„Nu a dus niciun beneficiu. Va crea nişte viitori tineri antisociali”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite