Inima unei tinere românce a salvat viaţa unui italian ţinut în viaţă cu un dispozitiv de respiraţie extracorporală

Inima unei tinere
românce a salvat viaţa unui italian ţinut în viaţă cu un dispozitiv de
respiraţie extracorporală

Brigitta Dachmann  FOTO roitalianul.com

Brigitta Dachmann avea 29 de ani şi devenise cunoscută ca designer de pălării. După ce a participat la festivalul de muzică Electric Castle, a suferit un anevrism cerebral şi a intrat în moarte cerebrală, iar familia a luat decizia să îi doneze organele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Viaţa unui italian de 41 de ani a fost salvată după ce inima unei tinere din România, Brigitta Dachmann (29 de ani), i-a fost transplantată. Brigitta a murit în urma unui anevrism cerebral şi părinţii săi au decis să-i doneze organele. 

După o călătorie de 1.400 de kilometri, inima tinerei a ajuns la Torino. Celelalte organe prelevate de la tânăra româncă au mai salvat încă patru persoane, una din Bergamo (Italia) şi trei din România.

Brigitta Dachmann s-a născut la Satu Mare, dar locuia de mai mulţi ani la Cluj Napoca, unde îşi făcuse o carieră ca designer de pălării, informează Ştirile Pro TV.

După ce a participat împreună cu logodnicul ei la festivalul de muzică Electric Castle a început brusc să se simtă rău. A fost dusă de urgenţă la spital şi pe 19 august a intrat în moarte cerebrală, la secţia de terapie intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj Napoca.

Operaţia de transplant a durat opt ore

Părinţii tinerei şi-au exprimat atunci acordul pentru prelevarea de organe. Au fost donate ficatul, rinichii, inima, plămânii şi ţesuturi osoase. Pentru plămâni şi inimă nu au fost găsite persoane compatibile în România. Prin urmare, inima a fost donată unui pacient italian de 41 de ani, care se afla la spitalul Molinette din Torino, potrivit roitalianul.com.

Bărbatul suferea de miocardită cauzată de o infecţie virală şi era ţinut în viaţă printr-un ECMO, un dispozitiv de respiraţie extracorporală. Operaţia de transplant a durat peste opt ore. Inima donată a început să bată din nou, în noul piept, cel al pacientului italian, după aproximativ patru ore şi jumătate de la prelevarea de la donator.

„E foarte trist că o copilă perfect sănătoasă, cu o viaţă minunată, cu o carieră frumoasă, cu o familie iubitoare, un logodnic care o adora şi mulţi, mulţi prieteni să părăsească această lume într-o secundă, din cauza unui anevrism cerebral. Dormi în pace draga noastră copilă, vei rămâne mereu în sufletele noastre. Te iubim enorm”, a scris mama Brigittei Dachmann pe reţelele de socializare.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Pentru 1 din 3 pacienţi români cu indicaţie de transplant de celule stem hematopoietice nu se găseşte niciun donator compatibil

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările