Copil de 15 ani cu malformaţie cardiacă gravă, salvat printr-un transplant de hemogrefă pulmonară donată de un bărbat de 47 de ani din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
operatie malformatie cardiaca - Brasov

Viaţa unui copil român de 15 ani a fost salvată în urma unei intervenţii de transplant a unei homogrefe pulmonare. Donatorul a fost un bărbat de 47 de ani din Germania, decedat în urma unui accident vascular cerebral. Grefa a fost adusă joi noapt de către personalul Fundaţiei Germane pentru Transplant de Ţesuturi, iar intervenţia cardiovasculară a fost realizată de către o echipă mixtă romano-germană, vineri seara.

Tânărul pacient fusese deja operat pe inimă la vârsta de 18 luni şi se afla în stare gravă necesitând această intervenţie pe cord deschis.  Operatţia, deosebit de complexaă, a constat în autotransplantul trunchiului valvei pulmonare în poziţie aortică şi implantarea la copil a grefei pulmonare venite din Germania. O astfel de operaţie îi va permite pacientului să trăiască o viaţa normală, fără insuficienţă cardiacă sau fără nevoia unei operaţii viitoare.

Intervenţia a fost o premieră pentru medicina din România, iar aceste proceduri se realizează numai în câteva centre specializate din ântreaga lume. Operaţia pe cord deschis care a durat şase ore a fost realizată de către echipa coordonată de către Prof dr Victor Costache în Braşov. Din echipa medicală au facut parte dr Vladimir Voth (Stuttgart), dr Mihail Chiloflischi,dr Cristina Pitis, dr Felix Farcas, Pavel Heighi (Stuttgart), Sebastian Oana. Centrul de boli cardiovasculare din Braşov a fost recent autorizat de către Agenţia Natională de Transplant pentru realizarea operaţiilor de transplant cardiac.

În Romania peste 1000 de copii mor anual în lipsa operaţiilor cardiovasculare din cauza numărului insuficient de specialişti şi a fondurilor insuficient alocate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite