Galaţi: Magistratul care s-a regăsit în artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Magistratul care s-a regăsit în artă
Galaţi: Magistratul care s-a regăsit în artă

Judecătorul Ion Avram Dunăreanu şi-a dovedit de-a lungul timpului personalitatea polivalentă, fiind deopotrivă poet, pictor, scriitor şi etnograf.

Magistratul şi-a construit în timp o impresionantă carieră în justiţie, după ce a deţinut pe rând funcţiile de preşedinte al judecătoriilor Târgu-Bujor şi Galaţi, pentru a promova ca judecător de Tribunal şi apoi la Curtea de Apel Galaţi. Ion Avram lucrează în justiţie de 25 de ani. Puţini ştiu totuşi că magistratul a activat în tinereţe ca inginer, iar apoi ca jurist, pentru o perioadă de trei ani.
Consideră că respectivele hobby-uri l-au ajutat mult în cariera profesională.
 ”Nu ştiu cum face Avram, că nu ţipă la oameni, nu face scandal, dar face treabă”, îşi exprima nedumerirea şeful său pe vremea când era inginer. Când i s-a propus să conducă Judecătoria de la Târgu-Bujor, nu a stat prea mult pe gânduri şi a acceptat provocarea, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. În ultimii trei ani de mandate, respectiva instanţă a ajuns prima pe ţară la procentul de cauze soluţionate.

Nu îi ajunge timpul să se ocupe de expoziţii

Prima expoziţie personală de pictură a avut-o în 1985, când eram încă judecător. A prezentat 40 de lucrări şi apoi, aproape anual, a avut expoziţii, participând în continuare şi la cele de grup. În străinătate a trimis tablouri abia în urmă cu doi ani. Trebuia să se ocupe cineva, iar judecătorul Avram nu prea avea timp… Până în prezent a avut peste 35 de expoziţii personale, cu sute de lucrări. Cât despre poezie, cel dintâi volum i-a apărut imediat după revoluţie.

Frumosul în justiţie

Munca de judecător, nu numai în penal, ci şi în civil, presupune o puternică încărcare cu energie negativă. Trebuie să găseşti soluţii ca să compensezi sau să estompezi această energie negativă. “Acumulându-se, lucrând cu răul relativ, te poţi lăsa luat de val şi rişti să îţi pierzi imparţialitatea. Şi munca de judecător poate să fie o formă de artă, arta dreptăţii. Unde poţi găsi frumosul la oameni care au făcut rău sau cei care nu se înţeleg de la nu ştiu ce şi fac un conflict cât muntele? Dacă judecătorul este calm, are răbdare să asculte şi pe unul şi pe celălalt, se construieşte drumul către adevăr. Justiţiabilul va aprecia calmul şi bunul simţ al judecătorului. Deci iată rostul înclinaţiei către frumos în actul de judecată”, ne explică magistratul.



Când v-aţi descoperit pasiunea pentru pictură şi poezie?

Am început publicând încă din facultate, la Iaşi. Am debutat într-o revistă de cultură studenţească în 1971 cu trei poeme şi o grafică. M-a surprins că m-au chemat să-mi plătească drepturi de autor - câteva sute de lei bune. Nici nu mă gândisem la aşa ceva. Apoi în timp mi-am expus tablourile la numeroase galerii de artă.

Se îmbină în vreun fel arta, cu munca de magistrat?

Arta este o modalitate de-a mă autoeduca. Lucrez cu frumosul şi cu cât lucrezi mai mult, urâtul este comprimat până la eliminare. Arta m-a ajutat să fiu corect cu mine, cu cei cu care lucrez. Idealul este un punct, o ţintă la care omul trebuie să tindă. Acest ideal este imaterial. Nu putem fi perfecţi, dar putem fi perfectibili pentru că suntem o entitate a universului. Arta este şi un fel de refugiu, de scăpare.

Ce îi place

“În viaţă, mi-a plăcut să lucrez cu frumosul pentru a mă forma. Am vrut să le relev semenilor mei partea frumoasă a existenţei umane despre care uneori avem impresia că nu mai există. Mi-am dorit întotdeuna să fac ceva pentru cei din jur, să rămână ceva după mine”.

Ce nu-i place

“Nu îmi place minciuna, nu îmi plac oamenii perverşi, cu două feţe, care sunt lacomi după agoniseală. Oamenii vor judecăţi rapide, corecte şi punerea rapidă în aplicare a hotărârilor judecătoreşti, şi din păcate acesta rămâne deocamdată un deziderat.  Ne trebuie o legislaţie coerentă, precisă, care să nu lase loc de interpretări, şi care să-şi păstreze validitatea pe termene mai lungi”.

Profil

Născut: 18.03.1945, comuna Rediu, sat Suhurlui, judeţul Galaţi

Absolvent al Facultăţii de Agronomie (1976) şi al Facultăţii de Drept Iaşi (1981)

Profesie: judecător la Curtea de Apel Galaţi

Membru al Societăţii Scriitorilor ”C.Negri” şi al ”Asociaţiei Artiştilor Plastici din România”
Familie: căsătorit, are un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite