Escrocherie de sute de mii de euro, cu analfabeţi folosiţi pe post de directori de firmă. „Eu nu prea ştiu carte, nu ştiu ce-am semnat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escrocii isi însuşeau în întregime banii din revânzarea mărfii luată cu cecuri false. Foto: Arhivă
Escrocii isi însuşeau în întregime banii din revânzarea mărfii luată cu cecuri false. Foto: Arhivă

Doi escroci din Galaţi, Paris Spiridon şi Maximilian Bulgaru au pus la punct o metodă complexă de înşelăciune bazată pe „scenariul” celebrului Sergiu Băhăianu.

În urmă cu câţiva ani, celebrul Sergiu Băhăianu (printre altele, om de afaceri, regizor şi scenarist) îngrozea opinia publică prin metoda brutală folosită pentru a spăla banii obţinuţi din înşelăciune şi evaziune: plasa firmele implicate în ilegalităţi unor boschetari, care apoi erau asasinaţi cu sânge rece.

Metoda i-a inspirat pe doi „oameni de afaceri” din Galaţi, care au preluat în parte scenariul, mai puţin partea cu crimele.

Escroci, angajăm director fraier

În urmă cu câteva zile, Judecătoria Galaţi a demarat audierile de martori într-un interesant caz de înşelăciune, în care protagoniştii sunt acuzaţi că foloseau persoane fără ştiinţă de carte şi fără resurse financiare pentru a derula afaceri printr-o firmă-fantomă.

Operaţiunile au fost conduse de Paris Spiridon şi Maximilian Bulgaru, care au pornit de la o firmă, Railcom SRL Galaţi, pe care au transformat-o într-un instrument de ţeapă. Mai exact, ei au cumpărat mărfuri diverse în valoare de câteva sute de mii de euro de la şapte firme din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Brăila şi Galaţi, achitând cu cecuri fără acoperire.

Până aici, nimic neobişnuit, căci zilnic sunt mii de astfel de incidente de plată în România. Partea interesantă de-abia de-acum urmează.

Pentru a acoperirii urmele escrocheriei (cei doi nu aveau de gând să plătească mărfurile niciodată), Maximilian şi Paris au decis să angajeze un director la firmă. Însă nu orice fel de director, ci unul care să nu aibă habar în ceea ce se bagă.

Ei l-au contactat pe un anume Tomiţă Roşca, un cetăţean fără niciun fel de proprietăţi, fără şcoală şi care-şi asigura traiul ca slugă cu ziua prin grădinile de zarzavat ale gospodarilor din satul Barcea.  Acesta a acceptat instantaneu să devină adminstrator al firmei amintite, ademenit de salariul exorbitant propus: 10.000 de lei pe lună.

Nu ştiam ce semnez, că eu nu prea ştiu carte. Ziceau: "Lasă că ştim noi ce facem". Eu nu am luat niciun ban! Tomiţă Roşca, "directorul" cu patru clase

Tomiţă Roşca a fost pus să semneze mai multe documente (contracte, împuterniciri, cecuri), iar cei doi escroci s-au folosit de acte pentru a ţepui cel puţin şapte firme. Metoda folosită: au „cumpărat” mărfuri de peste un milion de lei, au achitat totul cu cecuri fără acoperire semnate de Tomiţă Roşca, apoi au revândut mărfurile şi şi-au însuşit banii.

CândTomiţă n-a mai vrut, l-au pus director pe Costel

Escrocheria ar fi mers mult şi bine în formula cu Tomiţă Roşca director de firmă dacă, la un moment dat, acesta nu s-ar fi supărat că nu i s-a dat salariul promis. El şi-a dat demisia, iar locul lui a fost găsit, rapid, un alt fraier, pe nume Costel Pleşcan.

Ca şi precedentul director, Pleşcan nu avea proprietăţi, nu avea loc de muncă stabil (muncea tot cu ziua, ca necalificat în agricultură) şi nici nu ştia prea multă carte, deci era ţapul ispăşitor perfect. Părea că „afacerea” va prospera, însă totul s-a blocat în clipa în care au început să curgă reclamaţiile din partea firmelor ţepuite.

Chemaţi să dea socoteală în faţa oamenilor legii, Tomiţă Roşca şi Costel Pleşcan, care s-au succedat la conducerea firmei, i-au indicat pe adevăraţii escroci, care conduceau de fapt întreaga operaţiune, după aveau să descopere procurorii.

Escroci de profesie

Interesant este că Paris Spiridon şi Maximilian Bulgaru nu sunt la prima „ciocnire” cu legea penală.

Paris a mai fost condamnat pentru înşelăciune în 2008, de către Judecătoria Tecuci, în vreme ce Maximilian Bulgaru este inculpat şi în dosarul „Bua”, care vizează o înşelăciune de proporţii cu credite bancare luate în numele unor analfabeţi din mediul rural.

CITEŞTE ŞI

Cum a demontat un subofiţer corupt mitul oficial că telefoanele mobile ajung la deţinuţi ascunse în pâine şi conserve

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite