Dezvăluirile unui gardian: “Nişte animale! L-au omorât în bătaie pe deţinut”

După ce un condamnat ne-a sunat din Penitenciar pentru a ne povesti despre bătăile crunte şi abuzurile gardienilor, unul dintre aceştia a rupt tăcerea.Mama lui Constantin Sandu, deţinutul ucis în bătaie, ne-a declarat în exclusivitate că va depune plângere penală împotriva agresorilor şi va cere daune morale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ancheta Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor realizată la puşcăria din Galaţi, în perioada 04-11 iunie 2010, a scos la iveală abuzurile de neimaginat la care sunt supuşi deţinuţii.

Citiţi şi:

E oficial! 16 gardieni sunt suspectaţi că au omorât un deţinut în penitenciarul Galaţi

Unii ofiţeri tolerează abaterile disciplinare ale subordonaţilor, iar conducerea Penitenciarului îgnoră neregulile petrecute în spatele gratiilor.

În acest context, s-a produs incidentul din patru iunie 2010, când deţinutul Constantin Sandu a fost bătut cu sălbăticie de un grup format din cinci gardieni şi târăt pe coridoarele Penitenciarului, însângerat, cu cătuşele la mâini.

Mărturie stă declaraţia unui gardian din Penitenciar, care a văzut imaginile video în care colegii săi îl calcă în picioare pe deţinut.

"Este adevărat ce s-a spus. Nu mi-a venit să cred până nu am văzut imaginile. Gardienii s-au dus cu deţinutul într-o zonă în care credeau că nu sunt filmaţi, dar şi acolo era o cameră video. Nişte animale! L-au omorât în bătaie pe deţinut. Sunt o ruşine pentru noi. Ei nu ne reprezintă", ne-a declarat gardianul, evident sub protecţia anonimatului.

Ipoteză şocantă/ Deţinutul Sandu a fost omorât în bătaie de gardieni

Mama deţinutului cere dreptate

În urma investigaţiilor efectuate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) s-a constatat că 16 angajaţi (nouă ofiţeri şi şapte agenţi) din Penitenciarul Galaţi îi băteau după bunul plac pe deţinuţi şi închideau ochii la abuzurile subalternilor.

"Vreau să se facă dreptate. Voi face plângere împotriva celor care mi-au omorât băiatul. El a fost trimis acolo ca să plătească pentru a ce a făcut. Nu trebuia să-l omoare. O să cer daune. Ne-am împrumutat de 7.000 de lei ca să îl înmormântăm", ne-a declarat Dumitra Sandu, mama deţinutului ucis în bătaie.

A fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul ANP, în cazul unui număr de opt ofiţeri cu funcţii de conducere şi Comisia de disciplină din cadrul Penitenciarului Galaţi pentru un ofiţer şi şapte agenţi cu funcţii de execuţie.

Anchetă/Deţinut mort în penitenciar după un incident cu gardienii-GALERIE FOTO

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi îi va ancheta pe gardienii şi ofiţerii implicaţi în incidentul soldat cu moartea deţinutului.

"Cazul deţinutului care a murit este unul izolat. Noi ne delimităm de astfel de practici. Persoanele implicate vor răspunde penal sau disciplinar, în funcţie de contribuţia fiecăruia şi de împrejurările în care a comis fapta", ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi, Safta Trincu.

Statul român, obligat de CEDO să plătească 18.000 de euro teroristului de la "Jean Monnet", pentru regimul dur de detenţie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările