Cursurile care fac artişti din avocaţi şi economişti. „Îmi spun că şi-au dorit toată viaţa să facă pictură şi măcar acum fac ceva pentru ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpia Ştefan Foto: Valentin Trufaşu
Olimpia Ştefan Foto: Valentin Trufaşu

Olimpia Ştefan, pictor şi profesor la Şcoala de Arte din Galaţi, are un talent aparte. La clasa ei, pe lângă elevii liceului de arte, vin şi persoane trecute de prima tinereţe care nu au avut ocazia în copilărie să îşi urmeze pasiunea pentru pictură din diverse motive. În cei trei ani de cursuri, dascălul reuşeşte să îi transforme în veritabili artişti, iar unii chiar renunţă la vechile joburi pentru a se dedica picturii.

Olimpia Ştefan (52 de ani), pictor şi profesor de pictură la Şcoala de Arte din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi, a pictat de mic copil şi îşi aminteşte că toate caietele ei erau pline de prinţese. În perioada comunistă nu exista o apreciere prea mare pentru artişti, aşa că a trebuit să lupte pentru a-şi urma pasiunea. Îşi aminteşte chiar că tatăl său a întrebat-o odată „ce te faci tu cu pictura?“. 

Nu a renunţat însă niciun moment la visul său şi pentru că liceul de arte din Galaţi fusese desfiinţat a plecat la Iaşi, unde a urmat Liceul de Arte „Octav Băncilă“. Mai târziu, a absolvit şi Facultatea de Arte Plastice „George Enescu“, tot la Iaşi, urmând apoi şi o facultate de institutori, pentru a deprinde psihopedagogia, arta de a lucra cu cei mici.

„Am început o luptă cu viaţa atunci, dar pentru mine toate au avut un rost. De la o vârstă fragedă am plecat de acasă şi am învăţat să relaţionez cu ceilalţi, m-a clădit şi călit acest lucru. Mă bucur că acum, ca dascăl, pot transmite ce am acumulat eu în anii de lucru şi studiu“, ni se destăinuie Olimpia. Nu a fost de la început profesor. 

A lucrat mai întâi ca decorator în 1983, având şi o primă expoziţie de pictură la Clubul Tineretului, cum se numea atunci. A motivat-o şi mai mult să continue pe acest drum faptul că preşedintele Uniunii Tineretului i-a cumpărat primele două lucrări, iar marele pictor şi critic de artă Nicolae Spirescu a lăudat-o pentru talentul său.

În prezent, colaborează cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi are constant expoziţii personale şi de grup, naţionale şi internaţionale. Din 2005 a venit la Şcoala de Arte din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi. A început să predea pictură şi artă decorativă şi design la 10 elevi, iar acum iniţiază şi ghidează în aceste arte de 10 ori mai mulţi copii. 

„La un moment dat nu mai aveam spaţiu pentru toate grupele de elevi. Mulţi copii vin aici după ce i-a descoperit o învăţătoare sau din dorinţa lor sau a părinţilor. Ne descoperim reciproc prin concursuri şi expoziţii“, ne explică dascălul cum ajung micuţii să urmeze şcoala de arte.

A renunţat la slujbă ca să picteze ceasuri

Lucrurile devin şi mai interesante când descoperi că foarte mulţi adulţi se înscriu la cursurile de pictură ale Olimpiei Ştefan. „Îmi spun că şi-au dorit toată viaţa să facă pictură şi măcar acum fac ceva pentru ei. Am avut o doamnă de 80 de ani care s-a înscris la cursul meu. Face orice: icoane, pictură, textile. A fost profesor de română şi director la liceul pedagogic“, ne introduce puţin profesoara în lumea adulţilor care nu mai pot da timpul înapoi, dar care îşi pot urma acum pasiunea. 

Profesori de matematică şi logică, dar şi avocaţi şi economişti îşi descoperă latura artistică la cursurile sale de pictură sau folosesc orele petrecute la clasă pentru a scăpa de stresul zilnic prin artă. Cu îndrumare şi răbdare, ei reuşesc să îşi cizeleze abilităţile, iar unii dintre ei chiar renunţă la vechile joburi pentru a se dedica artei. Olimpia îşi aminteşte că un bărbat de 50 de ani, care lucrase la Camera de Comerţ, s-a apucat de pictat ceasuri şi a ajuns să trăiască din asta pentru că este foarte talentat. 

olimpia stefan

Olimpia Ştefan la o expoziţie personală FOTO arhiva personală

A avut o surpriză când o italiancă şi o siriancă s-au înscris la cursurile sale, iar conducerea Facultăţii de Arte din Galaţi o caută constant pentru a-i cere elevi talentaţi care să devină studenţi la această instituţie de învăţământ. Şcoala de Arte nu este deci doar o formă de relaxare, ci o cale prin care mulţi elevi, atât copii, cât şi adulţi, şi-au schimbat efectiv viaţa.

Tehnica de lucru diferă totuşi de la elev la elev. Cu cei mici, Olimpia face desene, realizări cromatice pe sticlă sau pânză, ori alte materiale de lucru, în funcţie de ce sunt atraşi elevii. „Ei pornesc de la desene infantile, în care urmează anumite linii, şi începi apoi uşor să îi desprinzi de aceste lucruri. Din clasa a V-a facem studiu după natură sau busturi, iar asta le formează un anumit mod de a percepe realitatea. 

Mai târziu, studiind şi mari artişti, şi tehnici de lucru, îşi formează un stil al lor. Însă este important să-şi aleagă acest drum, al artei. Dacă rămân doar la un nivel de cunoaştere şi de plăcere, atunci va fi doar ceva practicat în timpul liber“, ne spune dascălul. Cei care vor să îşi facă din artă un mod de viaţă, urmează apoi un liceu de arte şi apoi o facultate de profil.

98% muncă, restul este talent

Din mâna Olimpiei Ştefan au ieşit de-a lungul anilor numeroşi copii care au devenit ulterior olimpici. „Aici, 98% este muncă şi restul talent“, ne zugrăveşte simplu profesoara reţeta pe care trebuie să o urmeze un elev, de orice vârstă, pentru a reuşi să devină un artist.

Dascălul are o metodă aparte pentru a lucra cu elevii de vârste mai mici. Îi lasă pe copii să spună de unde încep studiul unui bust sau al unui peisaj şi ce cred ei că ar trebui să facă. „Unii îmi spun că nu pot. Mă duc cu mânuţa lor şi le îndrum paşii pentru că trebuie să le arăţi că, de fapt, se poate. Prin exerciţiu, ei depăşesc aceste dificultăţi de început“, ne destăinuie profesoara cum lucrează cu elevii.

Rezultatele sale vorbesc de la sine. Nu este concurs la care copii care urmează cursul său să nu câştige premii. În 2006, Liviu Tăbăcaru, unul dintre elevii săi, a luat premiul al doilea la un concurs naţional de creat afişe. Nu vorbim de afişele clasice pe care le vedem pe stradă, ci de creaţii artistice, iar rezultatul său este meritoriu pentru că la concurs au participat doar elevi de la liceele de artă din ţară. 

Au fost şi concursuri la care trei dintre elevii săi au ocupat tot podiumul, cum este cazul unei competiţii pentru copii de 8-9 ani, organizate la Ismail (Ucraina) în 2013. Alex Dima, un alt elev pregătit de Olimpia, a luat premiul I la un alt concurs internaţional, organizat de Centrul de Consultanţă Ecologică, cu un colaj cu scoici.

Pictoriţa îşi doreşte pe viitor ca elevii săi să participe la mai multe concursuri internaţionale, pentru a se testa cu cei mai buni, dar şi pentru a afla care este metodica şi tematica după care se pregătesc copiii din alte zone ale lumii. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite