Cum au reuşit locatarii unui bloc din Galaţi să-şi renoveze clădirea cu bani europeni. Finanţarea: 100.000 de euro

Cum au reuşit locatarii unui bloc din Galaţi să-şi renoveze clădirea cu bani europeni. Finanţarea: 100.000 de euro

FOTO Arhiva Adevărul

Proiectul de reabilitare termică a blocului G1 din cartierul gălăţean Micro 18 a fost finalizat pe 19 iulie 2019. Cu banii primiţi de la Uniunea Europeană s-a făcut anveloparea blocului, termohidroizolarea terasei, schimbarea tâmplăriei cu profile PVC şi montarea de geamuri termoizolante. Totodată, a fost înlocuit liftul cu unul nou.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că a încheiat, vineri, proiectul cu finanţare europeană pentru creşterea performanţei energetice a blocului de locuinţe G1 aferent Asociaţiei de proprietari nr. 388 din cartierul Micro 18.

În cadrul proiectului s-au realizat următoarele lucrări principale: anveloparea blocului, termohidroizolarea terasei, schimbarea tâmplăriei cu profile PVC şi montarea de geamuri termoizolante. Totodată, a fost înlocuit liftul cu unul nou, cu elemente care permit folosirea acestuia de către persoanele cu dizabilităţi.

Obiectivul general al proiectului constă în sprijinirea îmbunătăţirii eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale din municipiul Galaţi, ceea ce va conduce la reducerea consumului de energie, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Obiectivul specific al acestui proiect constă în creşterea performanţei energetice a celor 44 de apartamente ale blocului G1 din cartierul Micro 18 al municipiului Galaţi, cu efecte favorabile asupra calităţii mediului ambiental şi a sănătăţii locuitorilor, prin reducerea cu minim 40% a consumurilor pentru încălzire şi scăderea sub 90 kW/m2an a energiei consumate. În urma reducerii consumurilor energetice se va reduce amprenta de carbon a blocului de locuinţe şi va creşte calitatea vieţii locatarilor.

Rezultatele proiectului: scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră, creşterea numărului de gospodării cu o clasificare mai bună a consumului de energie, iar în urma efectuării lucrărilor de reabilitare termică consumul anual total de energie a fost redus cu cca. 41,17%, în timp ce emisia specifică de CO2 a fost redusă cu 41,02%.

Valoarea totală a proiectului este de 863.751,20 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 440.513,11 lei, adică aproape 100.000 de euro.
              
Proiectul este finanţat  prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 - Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1 - Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea A – Clădiri rezidenţiale.
              
Contractul de finanţare a fost încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud - Est, în calitate de Organism Intermediar.

Primăria municipiului Galaţi a depus cereri de finanţare europeană pentru încă 20 blocuri de locuinţe, proiecte a căror valoare este de 24.852.813, 52 lei. Proiectele sunt în diverse stadii de evaluare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările