Coşmarul din staţiile de autobuz din Galaţi este pe cale să se încheie, după trei decenii de decizii urbane haotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria municipiului a anunţat că va monta circa 150 de refugii pietonale în staţii. Interesant este că, tot cu acest prilej, o serie de trasee de transport în comun vor fi modificate, aşa că unele staţii vor fi desfiinţate, în vreme ce în unele zone vor apărea unele noi.

Primăria Galaţi informează că în staţiile de transport în comun din oraş vor fi montate în perioada următoare aproximativ 150 de adăposturi noi pentru călători, însă că acţiunea va depinde şi de o restructurare a traseelor de transport urban, motiv pentru care „numărul poate varia în funcţie de înfiinţarea sau desfiinţarea unor staţii existente”.

Deocamdată vor fi montate, de fapt, doar o mică parte dintre aceste refugii, respectiv cele care au fost donate oraşului de o serie de agenţi economici locali - 17 bucăţi de Shopping City şi 4 bucăţi Transfero - restul făcând obiectul unei achiziţii publice aflată în curs de derulare.

„Mulţumim firmelor care s-au implicat în demersul iniţiat de Primărie, contribuind la bunăstarea gălăţenilor. Cred că este prima dată când, în Galaţi, pentru un scop comun, mediul privat bate palma cu administraţia publică locală”, a declarat Ionuţ Florin Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Firmele care au făcut aceste donaţii vor avea posibilitatea să îşi promoveze elementele de identitate pe toată durata existenţei construcţiei. „Aşadar, pentru toţi agenţii economici din Galaţi care doresc să se alăture acestui proiect este un bun prilej de a-şi promova serviciile şi îi aşteptăm în continuare alături de noi”, a mai spus primarul.

Locurile în care se vor monta cele 21 de refugii primite din doanţie sunt: Trefo, Vultur, Piaţa Energiei 2, Farmacia Hygeia (M 18), Neacşu, Spitalul Judeţean, Micro 19/2 (capăt de linie), Ţiglina I, Mazepa, Potcoava de Aur, Minion – spre Inelul de Rocadă, Sala Sporturilor, Patinoar, Centru, Agenţia CFR, Ţiglina II, Hotel Sofin, Str. Brăilei – Grădiniţa Prichindel, Str. Brăilei – Neacşu, Str. Brăilei – Ţiglina I (spre Coşbuc) şi Piaţa Energiei (spre Ireg).

În municipiul Galaţi există 331 de staţii de autobuz şi de tramvai, dintre care 143 (din zonele periferice) au fost refăcute în anii anteriori, în vreme ce în centru şi în zona marilor bulevarde pasagerii transportului public au fost lăsaţi, de mai bine de un deceniu, să aştepte în ploaie, ninsoare sau arşiţă, după anotimp.

Trebuie spus şi că jumătate din oraş a rămas fără refugiile din staţiile de autobuz în urma decizii haotice ale foştilor primari Eugen Durbacă, Dumitru Nicolae şi Marius Stan. Primul dintre aceştia a concesionat staţiile de autobuz construite înainte de 1989 către o serie de firme private, care au construit în apropierea lor o serie de spaţii comerciale. Ulterior, spaţiile comerciale s-au extins, pe baza aprobării primarului, şi peste refugiile pietonale, care au fost desfiinţate. Mai mult decât atât, terenul de sub ele a fost vândut la preţuri modice către firmele concesionare.

Apoi, primarul Eugen Durbacă a comandat o serie de refugii din tablă, care au fost montate pe trotuare, dar care au fost demolate pe timpul mandatului primarului Dumitru Nicolae, sub pretextul că sunt urâte, că încurcă vizibilitatea şi că vor fi ridicate în locul lor unele moderne. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, în schimb câteva refugii din zona centrală a oraşului au fost refăcute cu materiale moderne de o firmă de comerţ, care îşi făcea reclamă în incinta acestora. 

Şi aceste refugii au dispărut, însă, sub mandatul primarului Marius Stan, care a considerat că donaţiile amintite prejudiciază bugetul local. Stan a promis că va monta mobilier urban unitar în tot oraşul, dar  nu şi-a mai dus promisiunea la bun sfârşit.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite