Aparat pentru testarea la Covid-19 la Galaţi. Când va fi funcţional, ce caracteristici are şi cât a costat

Aparat pentru testarea la Covid-19 la Galaţi. Când va fi funcţional, ce caracteristici are şi cât a costat

Aparatul medical este cumpărat de Consiliul Judeţean. FOTO Arhiva Adevărul

Echipamentul va întra în dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”. Va putea procesa 12 probe simultan, iar timpul de furnizare a rezultatului este de circa 2,5 ore. Până acum, analizele pentru Covid-19 se puteau face doar la Bucureşti şi la Iaşi.

Autorităţile de la Galaţi au concretizat un prim demers pentru simplificarea procedurilor medicale legate de epidemia de coronavirus. În câteva zile, la Galaţi va fi adus şi va fi pus în funcţiune un aparat pentru depistarea infecţiei cu Covid-19, astfel încât orice potenţial pericol să fie identificat în 2-3 ore şi nu în câteva zile ca până acum, când probele recoltate de la suspecţii de îmbolnăvire erau procesate la Bucureşti sau la Iaşi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat miercuri dimineaţă (18 martie 2020) că a semnat contractul pentru aducerea la Galaţi a primului aparat medical (PCR Real Time) care depistează (printre alte infecţii virale) şi noul coronavirus. Echipamentul va fi montat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, finanţarea fiind asigurată din bugetul CJ.

„Facem toate eforturile posibile să montăm în cel mai scurt timp acest echipament medical care va depista noul coronavirus. Astăzi am semnat contractul cu furnizorul, iar în câteva zile aparatul va fi montat în laboratorul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. I-am cerut furnizorului să facă toate eforturile posibile pentru a aduce cât mai repede acest aparat la Galaţi. Sper ca în câteva zile să fie funcţional”, a declarat Costel Fotea.

„Faptul că testele se vor putea face la Galaţi înseamnă că specialiştii în sănătate vor câştiga foarte mult timp în realizarea anchetelor epidemiologice. Vom şti mult mai repede cine este infectat cu acest coronavirus, iar persoanele care au intrat în contact vor putea fi depistate şi izolate mult mai repede, ceea ce înseamnă că lanţul de transmitere a acestui coronavirus va fi întrerup mult mai devreme. De altfel, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au anunţaţ că testarea cât mai rapidă a celor care sunt suspecţi de infectare cu noul coronavirus este una dintre măsurile esenţială pentru a împiedica răspândirea Covid-19”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Aparatul medical poate face până la 12 teste în acelaşi timp, iar timpul de analiză este de două ore şi jumătate. Preţul dispozitivului este 345.000 lei. Aparatul poate face până la 9.000 de teste pe an.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările