Angajat la stat care suge la mai multe ţâţe bugetare. Adună peste 260.000 de lei pe an din pensie şi trei salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vorba despre inginerul Gelu Stan (60 ani) directorul societăţii publice Apă Canal SA Galaţi. El mai este angajat şi la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA, dar şi la Asociaţia Naţională a Constructorilor de Nave.

Scandalurile legate de salariile bugetare exorbitante cumulate atinge şi Galaţiul. Parlamentarii USR de Galaţi Edward George Dircă şi Bogdan Rodeanu au făcut un studiu de caz (bazat pe declaraţiile de avere existente la dispoziţia publicului AICI), care-l are ca protagonist pe inginerul Gelu Stan, proaspăt pensionar care reuşeşte performanţa de a fi, în continuare, şeful a trei entităţi care sunt finanţate (integral sau parţial) din bani publici.

Gelu Stan (60 de ani) este membru PSD  - a fost în două rânduri şi consilier local de Galaţi pe listele acestui partid, fiind şi pe listele pentru Parlament - şi este proaspăt pensionar (din decembrie anul trecut) încasând o pensie netă de 5.600 de lei lunar. Asta nu-l împiedică, însă, să deţină în continuare mai multe funcţii importante plătite din bani publici.

Stan este de opt ani (mai exact din 2009; până atunci a fost directorul şantierului naval Damen) directorul general al societăţii publice Apă Canal SA Galaţi, funcţie în care a ajuns prin numire, fără concurs, cu susţinerea PSD. Compania amintită care asigură apa şi canalizarea pentru circa 90% dintre localităţile judeţului Galaţi (incluzând oraşele Galaţi şi Tecuci), directorul general fiind recompensat  anual cu o leafă de 118.748 de lei (aproape 10.000 de lei pe lună).

De asemenea, din 2016, Gelu Stan este administrator neexecutiv la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa (adică la 250 de kilometri distanţă de oraşul în care locuieşte şi în care are contractul de muncă de bază), instituţie subordonată Ministerului Transporturilor care-l plăteşte (tot conform declaraţiei de avere) cu 18.768 de lei pe an.

De asemenea, gălăţeanul este director general la Asociaţia Naţională a Constructorilor de Nave din România, calitate în care încasează 57.436 de lei pe an.

În total, pe anul 2016 Gelu Stan a încasat venituri nete din salarii de 194.952 de lei, la care se adaugă (o lună) pensia lunară de 5.600 de lei. Practic, pe anul 2017, conform declaraţiei sale de avere, veniturile lui totale vor ajunge la 262.152 de lei, ceea ce înseamnă un venit lunar net de 21.846 lei (circa 4.800 de euro).

Ca avere declarată, Gelu Stan are terenuri în Vrancea şi Galaţi, un apartament şi o casă în Galaţi şi încă o casă în Vrancea. Deţine o Skoda Fabia şi un VW Touareg, cumpărat în 2015, când a vândut o a treia maşină cu 9.000 de euro, precum şi bijuterii şi ceasuri de 6.200 de euro. Are nu mai puţin de 16 conturi bancare, în care ţine peste 67.000 de euro, 69.000 de dolari şi aproape 450.000 de lei.

„Legea trebuie îmbunătăţită”

„Ideea e că, dacă în varianta vehiculată acum a legii care va interzice cumulul pensiei cu salariul se vorbeşte despre contractul individual de muncă, cazul domnului director al Apă Canal ne determină să pregătim pentru legea PSD un amendament prin care să interzicem cumulul pensiei nu doar cu contractul individual de muncă, ci şi cu contractul de mandat”, a declarat senatorul George Dircă.

„Avem certitudinea că situaţia domnului Gelu Stan se repetă în multe alte societăţi similare din ţară. Pentru a evita orice comentariu, USR a depus încă de la începutul acestui an un proiect de lege, aflat în procedurile parlamentare, prin care propune desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari”, a precizat şi deputatul USR Bogdan Rodeanu.

Gelu Stan nu a dorit să comenteze declaraţiile celor doi parlamentari USR.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite